© Foto: Lene Ostenfeldt

Fra primitivt skur til sjarmerende fritidsbolig

I Hornsherred, kun en time fra København, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm lagd en attraktiv fritidsbolig av gjenbruksmaterialer. Med utsikt over Isefjorden, og langt til hverdagens forstyrrelser, er rommet for ro og fordypelse stort – til tross for hyttas knappe 20 kvadratmeter.

Gjenbrukte byggematerialer

Utenfor allfarvei, nærmest i vannkanten og med utsikt til den lille øya Orø, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm pusset opp et primitivt skur fra 1964. Bærekraft er nøkkelordet for både renoveringen og innredningen. Alle byggematerialene er gjenbrukt og møblene er enten arvet, selvlaget eller funnet på loppemarked.

Egenplukkede skjell står ofte på menyen.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Tilberedt med ville urter.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Med resirkulerte materialer og god estetisk sans har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm transformert et lite, primitivt skur til et sjarmerende oppholdssted ved fjorden. Skyvedørene i glass er fra Peters tidligere arbeidsplass, og ivaretar utsikten fra begge sider på nydeligste vis. Den lille plattingen på baksiden, hvor veden oppbevares, har Birgitte lagt av stein funnet på tomten.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Det sjarmerende stedet har fått navnet Fiskerhuset, etter at de tidligere eierne drev med røyking av laks for salg. Birgitte og Peter, som har hovedhuset sitt bare noen hundre meter unna, undret seg lenge over at eiendommen ikke ble utnyttet bedre.

– Vi så muligheter i det falleferdige skuret, selv om det gikk noen år før vi for alvor kunne gå i gang. Først måtte vi fjerne seks store popler, tusenvis av bjørnekjeks, brennenesler og vilt buskas for i det hele tatt å komme frem til bygget, forteller Birgitte.

Ferieboligen har fått navnet Fiskerhuset, ettersom de tidligere eierne drev med røyking av laks for salg på tomten. Det lille huset ligger kun noen hundre meter fra parets helårsbolig, og benyttes først og fremst i helgene. Her tas den mektige Isefjorden i bruk på flere måter – som inspirerende utsikt, matfat og til kajakkpadling.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Rått og upolert uttrykk

Fiskerhuset består av ett stort rom, med en fløydør i glass som skille mellom oppholdsrommet og soveavdelingen. Toalettbesøk foregår i et uthus i et hjørne på naturtomten, og bak Fiskerhuset er det en utedusj med både varmt og kaldt vann. Innredningen er nøktern, med en tanke bak hvert eneste møbel og objekt. Til daglig designer og produserer paret kvalitetsvesker og tilbehør av skinn i selskapet Sejr Copenhagen, og deres spesielle sans for detaljer preger også fritidsboligen. Visjonen de hadde om å skape et rått og upolert uttrykk er på alle måter oppfylt.

De resirkulerte skyvedørene i glass på begge vegger i oppholdsrommet gir en deilig opplevelse av å sitte ute. Møblene er funnet brukt eller arvet, og det gamle trebordet har tilhørt Birgittes besteforeldre. Ølandsflisene på gulvet er kjøpt for en symbolsk sum av en venninne som skulle kassere dem. Mønsteret ble nøye planlagt i forkant, og alle stumper tatt i bruk.

© Foto: Lene Ostenfeldt

En majestetisk fløydør, hentet fra parets helårsbolig, skiller oppholdsrommet fra soveavdelingen. Glassflatene gjør at åpenheten i den 20 kvadratmeter lille boligen ivaretas.

© Foto: Lene Ostenfeldt

– Vi har lagt tid og kjærlighet i at alt skal ha en funksjon. I oppholdsrommet har vi bevart den originale røykeovnen, som nå fungerer som oppbevaringsmodul. Skyvedørene i glass som er satt inn på begge sider av huset er gjenbrukt fra Peters tidligere firma, og fremhever lyset og naturen på fineste vis, konstaterer Birgitte.

Peisovnen sikrer hurtig oppvarming på kjøligere dager.

© Foto: Lene Ostenfeldt

En gammel ølkasse i tre huser ved og aviser til opptenning, mens hyllen over er viet dekorative keramikkvaser.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Benyttet overskuddsmaterialer

På kjøkkenet er sprutsonen dekket med vareprøver av stein, mens benkeplaten i stål er funnet brukt på nettet. Paret har også benyttet overskuddsmaterialer fra eget hus, noe som skaper en fin sammenheng mellom de to boligene. Tregulvet i soveavdelingen er rester fra oppussingen av spisestuen i hovedhuset. Plankene hadde lenge ligget glemt i en bunke, men med kjærlig hånd ble de gode som nye. På kjøkkenet er gulvet dekket med ølandsfliser, reddet fra en venninne som var i ferd med å kassere dem.

På kjøkkenet er sprutsonen dekket med vareprøver i stein. Hyllen over er fylt med nøye utvalgt keramikk.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Vinduene på kjøkkenet er tidligere soveromsvinduer som hadde ligget gjemt under en presenning i over 20 år, mens treveggen rundt er laget av bredder fra en gammel kjellerdør. Kjøkkenskapene og benkeplaten i stål er funnet brukt på nettet. Etter en omgang med grå lakk hos en sprøytelakkerer er frontene som nye!

© Foto: Lene Ostenfeldt

Soveavdelingen er innredet med en vegg til vegg-seng, som Peter har bygget i lerketre.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Herfra kan man se helt til den lille øya Orø og følge fugletrekket om våren og høsten. Birgitte har heklet det dekorative sengeteppet av restgarn, mens to uttrekksskuffer på hjul huser hageputene.

© Foto: Lene Ostenfeldt

– En hyggelig kveld, over et par gin & tonic, samlet vi alle flisene og laget et fint mønster. Samarbeidet vårt er en organisk prosess. Vi trenger ikke å skisse på papir, vi vet ofte hva den andre mener uten å måtte si noe. Kvalitet og tidløshet er viktig i alt vi gjør. Enten det er skinnvesker eller oppussing av hus, så skal det kunne vare i mange år, forteller Peter, som ikke kan forestille seg noe bedre enn tilværelsen ved bukten.

– Kun en time fra København kan man sitte med full panoramautsikt til Orøs bølgende marker, midt i Hornsherreds storslåtte natur, og nyte en god middag med et glass vin. I Isefjorden padler vi i kajakk, og badevannet er rent og fylt med flyndrer, horngjel, skjell og reker. Vi trenger ikke så mye mer enn det.

Ved døren henger en fluesmekke som Birgitte har laget av en skinnrest. Vesken er fra Sejr Copenhagens egen kolleksjon.

© Foto: Lene Ostenfeldt

En smal, idyllisk sti mellom trær og vilt buskas leder ned til Fiskerhuset, som ligger helt uforstyrret i sjøkanten.

© Foto: Lene Ostenfeldt

Utedusjen i kobber med både varmt og kaldt vann kler husets rå stil.

© Foto: Lene Ostenfeldt