
Egenplukkede skjell står ofte på menyen.

Tilberedt med ville urter.
I Hornsherred, kun en time fra København, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm lagd en attraktiv fritidsbolig av gjenbruksmaterialer. Med utsikt over Isefjorden, og langt til hverdagens forstyrrelser, er rommet for ro og fordypelse stort – til tross for hyttas knappe 20 kvadratmeter.
AvUtenfor allfarvei, nærmest i vannkanten og med utsikt til den lille øya Orø, har Birgitte Sejrsen og Peter Aaholm pusset opp et primitivt skur fra 1964. Bærekraft er nøkkelordet for både renoveringen og innredningen. Alle byggematerialene er gjenbrukt og møblene er enten arvet, selvlaget eller funnet på loppemarked.
Det sjarmerende stedet har fått navnet Fiskerhuset, etter at de tidligere eierne drev med røyking av laks for salg. Birgitte og Peter, som har hovedhuset sitt bare noen hundre meter unna, undret seg lenge over at eiendommen ikke ble utnyttet bedre.
– Vi så muligheter i det falleferdige skuret, selv om det gikk noen år før vi for alvor kunne gå i gang. Først måtte vi fjerne seks store popler, tusenvis av bjørnekjeks, brennenesler og vilt buskas for i det hele tatt å komme frem til bygget, forteller Birgitte.
Fiskerhuset består av ett stort rom, med en fløydør i glass som skille mellom oppholdsrommet og soveavdelingen. Toalettbesøk foregår i et uthus i et hjørne på naturtomten, og bak Fiskerhuset er det en utedusj med både varmt og kaldt vann. Innredningen er nøktern, med en tanke bak hvert eneste møbel og objekt. Til daglig designer og produserer paret kvalitetsvesker og tilbehør av skinn i selskapet Sejr Copenhagen, og deres spesielle sans for detaljer preger også fritidsboligen. Visjonen de hadde om å skape et rått og upolert uttrykk er på alle måter oppfylt.
– Vi har lagt tid og kjærlighet i at alt skal ha en funksjon. I oppholdsrommet har vi bevart den originale røykeovnen, som nå fungerer som oppbevaringsmodul. Skyvedørene i glass som er satt inn på begge sider av huset er gjenbrukt fra Peters tidligere firma, og fremhever lyset og naturen på fineste vis, konstaterer Birgitte.
På kjøkkenet er sprutsonen dekket med vareprøver av stein, mens benkeplaten i stål er funnet brukt på nettet. Paret har også benyttet overskuddsmaterialer fra eget hus, noe som skaper en fin sammenheng mellom de to boligene. Tregulvet i soveavdelingen er rester fra oppussingen av spisestuen i hovedhuset. Plankene hadde lenge ligget glemt i en bunke, men med kjærlig hånd ble de gode som nye. På kjøkkenet er gulvet dekket med ølandsfliser, reddet fra en venninne som var i ferd med å kassere dem.
– En hyggelig kveld, over et par gin & tonic, samlet vi alle flisene og laget et fint mønster. Samarbeidet vårt er en organisk prosess. Vi trenger ikke å skisse på papir, vi vet ofte hva den andre mener uten å måtte si noe. Kvalitet og tidløshet er viktig i alt vi gjør. Enten det er skinnvesker eller oppussing av hus, så skal det kunne vare i mange år, forteller Peter, som ikke kan forestille seg noe bedre enn tilværelsen ved bukten.
– Kun en time fra København kan man sitte med full panoramautsikt til Orøs bølgende marker, midt i Hornsherreds storslåtte natur, og nyte en god middag med et glass vin. I Isefjorden padler vi i kajakk, og badevannet er rent og fylt med flyndrer, horngjel, skjell og reker. Vi trenger ikke så mye mer enn det.