Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

En paradishytte bygd på naturens premisser

I idylliske omgivelser like ved stranden har familien Meeske forvandlet en mørk og overgrodd tomt til et lyst ferieparadis i pakt med naturen.

© Mikkel Adsbøl

Sommerhuset i Gudmindrup er bygget i mate- rialer som bevisst spiller på lag med naturen rundt. Terrassen smelter nærmest sammen med terrenget, og kledningen i tre er et nydelig ekko av skogens vertikale linjer. Stolene rundt spisebordet er PS2012 fra Ikea.

En rå og viltvoksende natur

Gjennom årtusener har bukten Sejerø gravd seg inn i landskapet og skapt kilometervis av bred, hvit sandstrand nord på Sjælland. Her, cirka halvveis på strekningen mellom Lumsås og Høve, ligger det idylliske sommerhusområdet Gudmindrup, hvor Maria og Felix Meeske forelsket seg i en stor tomt.

Området var overgrodd og ustelt med høye grantrær og et forfallent murhus fra 50-tallet i midten. Sollys var det lite av og huset sto knapt til å redde. Et umotiverende utgangspunkt, ville de fleste kanskje tenkt. Men paret så muligheten for å realisere hyttedrømmen sin.

© Mikkel Adsbøl

Spiseplassens stramme base i betong, svart og hvitt mykes nydelig opp av kurver, tekstiler, grønne planter og en overdimensjonert pendel i flettverk fra HK Living. Rundt plankebordet designet av Maria og Felix, står Hans J. Wegners klassiske Y-stoler fra Carl Hansen & Søn.

– Vi ønsket oss så inderlig en hytte, men det måtte være helt riktig. Om det var en gammel hytte som skulle pusses opp eller bygges om, eller om vi skulle bygge nytt, var ikke avgjørende. Det viktigste var tomtens beliggenhet og størrelse. Vi ønsket oss viltvoksende og rå natur – noe storslått, men ikke en velfrisert gressplen eller snorrett hekk, sier paret.

© Mikkel Adsbøl

Maria, som jobber for Carl Hansen & Søn, har stått bak både møblering og material- valg inne og ute.

Fra mørkt og gjengrodd til lyst og imøtekommende

De to bor til vanlig i Roskilde sammen med barna Oliver, som er åtte år, og 11 år gamle Lucas. Familien kjente allerede godt til Gudmindrups vakre og barnevennlige sandstrender.

– Området er svært naturskjønt og har en helt egen ro. Og så er det praktisk at det kun er en halvtime å kjøre fra huset vårt, sier Maria, og forteller at sønnene ikke var like gira som foreldrene på den tett bevokste og mørke tomten første gangen de så stedet.

© Mikkel Adsbøl

Mot de hvite flatene og betonggulvet fremstår kjøkkenet i eik som et lunt møbel i rommet. Naturlig, sirkelformet overlys fra taket setter virkelig kokken i spotlighten! De svarte Lampe Gras-lampene av Bernard-Albin Gras fra DCW Éditions rammer nydelig inn kjøkkensonen og spiller fint på lag med husets svarte karmer. Safari-lenestolen og -puffen er av Kaare Klint fra Carl Hansen & Søn.

© Mikkel Adsbøl

– De høye grantrærne skygget for alt sollys og gjorde at området opplevdes kjølig og litt fuktig. Jeg forstår godt at de to guttene våre ikke følte begeistringen vår! De syntes det var mørkt og ukoselig og ville heller bli sittende i bilen.

Vi valgte å ikke involvere dem i overveielsene våre om å kjøpe stedet, og tok dem heller med igjen etter at det var skåret vekk en del skog og alt så litt lysere og mer imøtekommende ut.

© Mikkel Adsbøl

Utgangspunktet for fargene i interiøret er stranden like i nærheten. Resultatet er en harmonisk, rolig og nedtonet at- mosfære, forankret i gylne toner av grått, hvitt og brunt. I sofasonen inviterer Frits Henningsens Heritage-lenestol i brunt lær og Kaare Klints Safari-stol, begge fra Carl Hansen & Søn, til avslapping.

En hytte i pakt med naturen

Det store spørsmålet som hang i luften var om de skulle renovere den eksisterende hytta eller rive og bygge ny. De valgte det siste.

– Vi ønsket oss en hytte i pakt med naturen og på stedets premisser, og for oss innebar det en fasade i tre. Vi ønsket oss også noe større. Vi lot fundamentet på den opprinnelige hytta stå, ettersom det var plassert riktig med tanke på solen, men vi har utvidet det markant.

© Mikkel Adsbøl

I entreen er en stang montert i taket blitt til en enkel og rå garderobeløsning. Grønne planter i flettede kurver luner effektivt arkitekturens rene, langstrakte flater.

Paret fikk hjelp til gjennomføringen av venn og arkitekt Mathias Christensen. Maria og Felix hadde over tid samlet inspirasjon til hytta, og hadde konkrete ønsker som skulle innfris. De ga likevel arkitekten frie tøyler til å utfordre og utforske mulighetene han så på tomten.

© Mikkel Adsbøl

Store vinduer preger også badet, der innsyn hindres av en vegg i samme materiale som fasaden. Slik gjentas den luftige følelsen fra resten av hytta også her, og med innredning i samme fargepalett som alt øvrig interiør er helheten komplett. Messingarmaturen er fra Primy.

Seg imellom fordelte de ansvaret på følgende måte: Felix, som jobber som prosjekt- og prosjekteringsleder i byggebransjen, sto for byggeledelse og innkjøp av materialer, mens Maria, som til daglig jobber som Contract Area Manager hos Carl Hansen & Søn, bestemte materialene inne- og utvendig, samt møbleringen.

© Mikkel Adsbøl

Innredet med flettverk og masse tekstiler, og med den grønne skogen utenfor, oser soverommet av ro og velvære. Her våkner man med solen og det som ellers måtte utspille seg på naturens scene.

Gjennomtenkte og gjennomgående materialer

Ved hjelp av enkle linjer og få, gjennomgående materialer, er helheten blitt både lett og harmonisk. Fasaden i tre er både formsterk og diskré, og føyer seg nydelig inn mellom de omliggende trærne.

Innvendig flyter det polerte betonggulvet med vannbåren varme gjennom alle husets rom, og sørger for en rolig base. Vegger og tak er malt i hvitt med svarte vinduskarmer som en fin kontrast både innvendig og utvendig.

© Mikkel Adsbøl

Soverommet er luftig og åpent, med direkte utgang til terrassen. Med store vindusflater og høyreiste trær utenfor får man nesten litt trehyttefølelse!

Den enkle farge- og materialbruken gjør at man virkelig ser hver gjennomtenkte detalj i interiøret. Møblene består primært av dansk design, som i møte med flettverk, tekstiler og reiseminner fra Bali skaper en interessant og stilsikker helhet.

Fargene er avstemte og speiler de nærliggende strendenes palett i grått, hvitt og gyllent, uten å ta opp kampen med det grønne i omgivelsene rundt.

© Mikkel Adsbøl

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene – heller ikke utvendige rør og ventilasjonsdeksler, som i svart matcher karmene i hytta.

© Mikkel Adsbøl

Parets venn og arkitekt Mathias Christensen har tegnet hytta, som med sin lave, langstrakte bygningskropp fremhever høyden på de majestetiske trærne som omkranser den.

Fra å være en mørk og falleferdig eiendom har den nye hytta lysnet både omgivelsene og familiens tilværelse. Og guttene? Det er ikke lenger noen sak å få dem ut av bilen.

© Mikkel Adsbøl

Hele hytta er omkranset av terrasser, både åpne og avskjermede. Dermed kan man alltid finne et sted for seg selv, i ly for sol og vind.

Relaterte artikler