Bli med inn i betonghytta i Sirdalen

Et potensielt tusenårsras la føringene for materialer og arkitektur. Nå kan betonghytta i Sirdalen stå imot alt. Og en ekstra bonus? Den er fullstendig vedlikeholdsfri.

© Foto: Inger Marie Grini

– Alle skal føle seg som gjester, som om de er på hotell. Det skal være enkelt å ta med venner, for barna å ta med seg kjærestene sine, eller å låne ut.

Hytteeieren forteller om visjonen for hytta over telefonlinjen fra Stavanger. Tomten han hadde kjøpt ti år tidligere var en morenehaug under et fjellheng. Men i stedet for å se på geolog­enes beskjed som slutten på hyttedrømmen, bestemte han seg for å ta opp kampen mot naturkreftene.

– Teoretisk sett kunne man få et snøras, et tusenårsras. Så vi fikk en aldri så liten utfordring.

Store vinduer gir masse lys og en flott utsikt
© Foto: Inger Marie Grini

– Jeg har alltid vært veldig interessert i design og arkitektur, og tegnet mye som ung. Så jeg fant frem de gamle skissene mine, og sammen med arkitekt Knut Brandsberg-Dahl fra Filter Arkitekter bygde vi dette, forteller han.

Teamet gikk inn i en spennende dialog med glassmester og betongentreprenør. Hytta skulle tåle et ras, og armeringen måtte dimensjoneres deretter. I stedet for å lage innvendige bjelker, ble alt plassert utenfor og oppå taket, og bakt inn i konstruksjonen. Resultatet? Et stort, åpent allrom med rene linjer, uten hindringer. Og store glassflater som ikke bare bader interiøret i lys, men gir orkesterplass til været som herjer utenfor.

Dessuten: Hytta er fullstendig vedlikeholdsfri.

– Det er så ekstremt at det ikke er takrenner engang, ler han.

Her kan man tråkke rett inn med slalåmstøvler uten å være bekymret for å lage hakk i gulvet, eller for at vann skal skape flekker. Og om det kommer en flekk? Hva så! Det skal ikke være en polert overflate, men uhøytidelig og enkelt.

Rundt allrommet, med et imponerende kjøkken av Hamran, hyggelige spise- og stuekroker, og ikke færre enn to deilige peiser, ligger de fire soverommene, alle med tilhørende bad.

Myke tepper og materialer innbyr til hyggestund
© Foto: Inger Marie Grini

– Vi var redde hytta ville fremstå kald med all betongen, for betong er jo regnet som et kaldt materiale, sier hytteeieren. Men den gang ei! Vannbåren varme i alle gulv gjør den både lun og varm. Skinnfeller, spesialvevde gardiner fra Røros Tweed, tredetaljer – trappetrinnet ved avsatsen har vært dekk på Statsråd Lehmkuhl! – og lærstoler bidrar også.

Hotellfølelsen forsterkes med den vedfyrte pizzaovnen i kjøkkenet, som er bygget etter restaurantstandard. Den kan steke sju pizzaer samtidig, og dermed fôre en hel flokk.

– Da vi hadde innflyttingsfest lagde vi 70 pizzaer på en kveld, forteller hytteeieren.

Kjøkkenet er funksjonelt og stilrent

En klassisk Aga-ovn sørger for at matlagingspliktene utføres med glede. Den profesjonelle vinopptrekken på veggen var en gave fra svigerfar.

© Foto: Inger Marie Grini

Kjøkkenet er utformet av Hamran i eik og betong, og er familiens samlingssted. Kronen på verket er den profesjonelle, vedfyrte pizzaovnen. – Vi har sikkert laget 1000 pizzaer siden vi flyttet inn for tre år siden, forteller de. Det gule serviset og grytene fra Le Creuset er et fargekick familien er særlig glad i.

– Det gir liv og moro til alle naturfargene, og varme til betongen.

Den store peisen gir god varme

Betong, tre, lær og stål – stort bedre blir det ikke. Det spesiallagde spisebordet har familien overtatt etter en venn, mens stolene er fra tyske Tischfabrik24. Taklampene er fra Buster & Punch via Creo Light i Stavanger. Dørene til soverommene er uten karmer. De åpnes med en fjærmekanisme, og holdes åpne med en magnet i gulvet. Her er det ingen tilfeldigheter, alt er tenkt på!

© Foto: Inger Marie Grini
Myke skinn foran store vinduer

Den lange vindusposten med myke saueskinn er det perfekte oppholdssted når vinterstormene blåser som verst i fjellet. Her nyter familien kreftene som herjer, i lune omgivelser. Det store vinduet ble heist ned gjennom taket og limt i betongen for å skape den sømløse effekten.

© Foto: Inger Marie Grini
De store vinduene sørger for masser av lys

Rammemadrassen fra Dux er montert i veggen og på en midtstilt søyle på gulvet, og er underlyst med LED-kilder. Resultatet er illusjonen av en svevende seng. Vegglampen er fra Catellani & Smith via Creo Light i Stavanger. Ullpleddet er Andreas Engesviks Bunadspledd fra Fram Oslo.

© Foto: Inger Marie Grini

Hvert av de fire soverommene i hytta har egne bad, akkurat som på hotell.

– Det er ufattelig flott å sitte inne i snøstorm. Det gir en helt annen opplevelse av å være på fjellet, forteller oppdragsgiveren.