© Ivar Kvaal

Atelier Oslo har tegnet en hytte med åpen fasade og unik trekonstruksjon

På en liten øy på sørsiden av Norge ligger en hytte omgitt av frisk luft og stille natur. Her kan du lene deg tilbake og nyte utsikten.

"Målet var å tegne en hytte hvor landskapet ble en integrert del av arkitekturen"

På den lille øya Skåtøy utenfor Kragerø har Atelier Oslo tegnet en unik sommerhytte som former seg etter svaberget.

– Tomtens kvaliteter har vært utslagsgivende for utformingen av hytta. Målet var å tegne en hytte hvor landskapet ble en integrert del av arkitekturen, sier arkitekt Nils Ole Bae Brandtzæg i Atelier Oslo.

© Ivar Kvaal

Fra det åpne oppholdsrommet har du lys i alle retninger. Stue og kjøkken ligger på samme nivå, mens soverom og bad ligger på nivået under. I stua er det en hems med plass til at gjester kan overnatte. Og når de store glassdørene skyves fra og betonggulvet inne møter svaberget utenfor, forsterkes inntrykket av at hytta er en del av landskapet.

© Ivar Kvaal

Betong, glass og furu utgjør selve materialpaletten i hytta. Materialene glir inn i omgivelsene, samtidig som de er diskré nok til ikke å konkurrere med utsikten.

© Ivar Kvaal

Gjennom store vindusflater og en helt spesiell trekonstruksjon filtreres lyset på en måte som gir et vakkert skyggespill

Bare åpne fasader

Den 70 kvadratmeter store hytta er bygget på et terrasert betonggulv som følger de ulike nivåene i terrenget. Planløsningen er enkel, med et romslig oppholdsrom med kjøkken og stue på ett nivå og soverom og bad på de andre. Et av gjesterommene har egen inngang fra utsiden og fungerer også som arbeidsrom. Fra oppholdsrommet har du utsikt i alle retninger. Hytta har ingen lukkede fasader, bare store glasspartier og en synlig trekonstruksjon som bidrar til den helt særegne karakteren.

© Ivar Kvaal

På badet er både vask og oppbevaring integrert mellom den bærende trekonstruksjonen. Bak erdet montert gardiner som du kan trekke for hvis du har behov for mer privatliv.

© Ivar Kvaal

Soverommet ligger på et lavere nivå, og herfra har du direkte utgang til hyttas viktigste attraksjon: naturen.

I ett med omgivelsene

– Fordi vi har skapt visuelle forbindelser på tvers av hytta og tomten, er det ikke noen for- og bakside, og du har tilgang til uterom uansett hvor du befinner deg. Betonggulvet fortsetter forbi fasaden og skaper en flytende overgang mellom ute og inne. Den særegne konstruksjonen filtrerer lyset på en måte som nesten gir deg følelsen av å sitte under et tre, sier Brandtzæg.

Og det er riktig. Naturen føles tett på selv når du beveger deg rundt innendørs. Materialpaletten går i ett med omgivelsene, og sammen med de store glasspartiene får du en følelse av å være i kontakt med landskapet til enhver tid.

© Ivar Kvaal

Hytta ligger mellom svabergene og smelter nærmest inn i landskapet. Den synlige konstruksjonen i tre bidrar til å gi hytta den helt særegne karakteren.