Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Se det islandske drømmehuset som ligger integrert i vill og uberørt natur

Huset byr blant annet på en spektakulær utsikt - og et badekar plassert midt i stuen.

© Foto: Marino Thorlacius - Tina Dickow og Helgi Jónsson har bygget et feriehus til seg og familien i naturskjønne omgivelser utenfor Reykjavík. Tinas yndlingsplass – som hun kaller gryten – er den nedsenkede sofasonen med lune gulvflater i lekker douglasgran og fantastisk utsikt over det imponerende landskapet. Hun elsker hvordan rommet inviterer til bruk på ulike måter, folk kan sette seg på trappen, på kanten eller i sofaen. Det moderne huset er tegnet av Kristján Eggertsson, parets venn og partner i arkitektkontoret Krads.

Et hus som forsvinner inn i landskapet

En liten time utenfor Reykjavík, ved Islands dypeste og kaldeste innsjø Þingvallavatn, ligger et moderne hus nærmest bortgjemt i det kuperte, grønne terrenget. Her bor sanger og låtskriver Tina Dickow og musiker og komponist Helgi Jónsson sammen med sine tre barn.

Da de kjøpte stedet lå det allerede et hus på tomten, men familien ønsket i enda større grad å spille på lag med det frodige landskapet og utsikten over sjøen og fjellene. Med hjelp fra venn og arkitekt Kristján Eggertsson bestemte de seg for å rive og starte på nytt.

– Vi ville gjerne beholde så mange trær som mulig på tomten. Trær vokser veldig sakte på Island, man vitser gjerne med at hvis du går deg vill i islandsk skog så skal du bare reise deg opp! Vi har ikke hogget ned mer enn høyst nødvendig. Vi har altfor lite lys på terrassen kun fordi vi elsker de store grantrærne så høyt, forteller Tina.

© Foto: Marino Thorlacius - Huset ligger godt integrert i den ville og uberørte naturen, som Tina og Helgi har gjort alt for å bevare.

© Foto: Marino Thorlacius - Innredningen er lys og rolig med bruk av naturlige materialer og rene linjer. Kjøkkenet er laget av snekkerfirmaet Culina i Åbyhøj ved Århus, der Tina kommer fra. Den store dagsengen med polstrede puter skjuler en overraskelse: et badekar!

Formet av naturen

Å bevare trær, natur og landskap så uberørt som mulig var et av hovedvilkårene for byggingen av det nye huset. Selve bygningskroppen formes av omgivelsene på flere måter, forteller arkitekt Kristján.

– Trehusets betongfundament følger landskapets skråning over tre plan, og det beplantede taket heller dels mot, dels med terrenget. Plasseringen er valgt med omhu for å integrere bygget i naturen og ramme inn utsikter.

© Foto: Marino Thorlacius - Gress på taket gjør at bygningskroppen nærmest forsvinner i det frodige landskapet.

© Foto: Marino Thorlacius - Huset er tilpasset terrenget og bygget over ulike nivåer. Grepet gir en spennende arkitektur og en fin, organisk flyt når man beveger seg mellom rommene.

© Foto: Marino Thorlacius - Store vinduer i fasaden gir nydelig gjennomsyn, og fra innsiden oppleves det nærmest som å sitte midt i naturen. I sydvest åpner hovedrommet seg mot en terrasse omringet av høye trær, delvis på bekostning av dagslyset – men det er trærne verdt, ifølge paret.

God hjelp fra familie og venner

I tillegg til å få huset tegnet av en venn har både Tina og Helgis fedre hjulpet til med selve byggingen. Det var god bruk for de ekstra hendene, huset ble nemlig reist over en periode på fire-fem år, hvor paret hadde fullt opp med musikkprosjekter og samtidig satte tre barn til verden.

– Jeg fatter ikke at det var mulig, i alle fall ikke når man ser hvor stor del av arbeidet Helgi selv har gjort, sier Tina. Helgi nikker anerkjennende.

© Foto: Marino Thorlacius - Lenestolen ved peisen er Helgis favorittplass i hjemmet, for anledningen inntatt av Tina. Her kan man varme seg mens man ser utover Hrafnabjörg-fjellet uten å miste kontakt med kjøkkenet, spisebordet eller sofagruppen. Med store vinduer og utstrakt bruk av lunt treverk er skillet mellom inne og ute nesten fraværende.

© Foto: Marino Thorlacius

Veien til det ultimate drømmehuset

– Det har vært en vill reise fra jeg felte det første treet på tomten til vi gikk i gang med gravmaskin. Jeg regnet med at vi kun skulle grave oss en halv meter ned for å treffe fjellet, men til slutt sto vi der med et dypt hull på tre og en halv meter! Det var starten på et eventyr fylt av overraskelser, utfordringer, vanvittig hardt arbeid, fantastiske soloppganger og -nedganger gjennom skiftende årstider, og nå, et ferdig drømmehus.

© Foto: Marino Thorlacius - Lunt treverk og hvite flater med svarte detaljer som fine brudd gir en tidløs og lett atmosfære i det store oppholdsrommet. Dagslyset fremhever nydelig spillet i materialene, og helheten er en videreføring av roen som naturen utenfor maner til.

© Foto: Marino Thorlacius - Huset er åpent og sosialt, så til stundene hvor man har behov for å være litt alene kan man trekke seg tilbake i øverste etasje. Kombinasjonen av lysnet og naturlig treverk gir et varmt og nydelig spill i rommet, som gjør at det oppleves lunt, selv uten særlig møblering.

Familiens andre hjem

Familien har også et hjem i Reykjavík, og det nye huset var i utgangspunktet tenkt som en sommerhytte. I dag tilbringer de tid året rundt i det som har blitt deres andre hjem. En av tingene de elsker aller mest ved stedet er de store vindusflatene som åpner opp for den uspolerte naturen. De frodige omgivelsene er en stor inspirasjon i parets kreative virker som musikere.

– Naturen minner en jo på at man er en del av noe større. Fjellene vi kikker ut på er eldgamle, rolige, majestetiske, og fullstendig likeglade med det vi måtte ha av problemer i våre små liv, sier Helgi.

© Foto: Marino Thorlacius - Kantene rundt den nedsenkede sonen hvor sofagruppen har fått plass funger som benkeplass og vinduskarm, et smart grep.

© Foto: Marino Thorlacius - Når badekaret ser rålekkert ut, hvorfor ikke plassere det i stuen til alles estetiske nytelse? Til daglig dekket med store, polstrede puter, men trylles frem når lysten kaller. Her kan Tina og Helgi sitte i varmt badevann mens de kikker ut på Islands kaldeste innsjø, Þingvallavatn.

"Her ute er man langt vekke fra alt"

– For meg gir naturen tankene plass til å vandre, fortsetter Tina.

– Mens vi bygget huset skrev jeg på en låt om at det er her jeg vil bo når verden fylles av for mye uro. Her, langt vekke fra all verdens støy og drama med en liten kjøkkenhage og fisk fra sjøen. Simple living. Jeg mente det ikke alvorlig den gangen, men da vi satt her i huset og koronaen brøt ut, Danmark stengte grensene sine og alt var overgitt til en skremmende uvisshet, så ble det plutselig veldig virkelig! Her ute er man langt vekke fra alt.

Håndplukket til deg