© Anne-Line Bakken

Nytt liv

Vakre gulv og sobre farger har gitt den 120 år gamle leiligheten i Trondheim et historisk løft.

MALERISK. De gamle stuene i Ninni Rolls trondheimsleilighet er åpnet opp, og skaper en gjennomgående rom på rom-opplevelse som minner om fordums tider. Følelsen av historie understrekes også av den sobre, men mettede fargepaletten, som er hentet fra kunsten Ninni elsker å omgi seg med. Dagsengen er fra Ellos, maleriet over er av Lars Elling. Den store lysekronen kaster lys på sidebordet Bølling, designet av Hans Bølling i 1963, nå i produksjon hos Brødrene Krüger, og Ikea-sofaen i velur.

© Anne-Line Bakken
© Anne-Line Bakken

Det er er ingen problemer å jobbe hjemmefra med slike nydelige rammer! Det gamle arvede skrivebordet har fått følge av ikonisk design: Både stolen, Panton Chair fra Vitra, designet i 1960, og 1971-bordlampen Panthella fra Louis Poulsen, er tegnet av Verner Panton.

Rom med utsikt

Leiligheten hadde i mange år huset kontorer, og det var slitent og trist da jeg først kom hit. Alt som minnet om en fordums prakt var borte, forteller Ninni Roll, eieren av denne praktfulle leiligheten på Museumsplass midt i Trondheim sentrum.

– Dette må være byens beste plass å bo, med Museumsparken, teateret og elvepromenaden i umiddelbar nærhet. Tro det eller ei, men her vekker fuglesangen fra parken deg om morgenen, og ikke biltrafikken. Noe som er godt gjort når man bor midt i byen, ler Ninni.

Den totalrenoverte leiligheten, på 170 kvadratmeter, ligger i en gård tegnet av arkitekten Morten Anker Backe og er oppført i begynnelsen av 1900. For mange år tilbake ble mange av disse leiligheten brukt som vinterboliger, mens resten av året ble tilbrakt i sommerboligene utenfor byens sentrum.

© Anne-Line Bakken

Veggfargen matcher den enkle kjøkkeninnredningen fra HTH på lekkert vis, og gjør at rommet virker mindre kjøkkenaktig. De nylagte fiskebensgulvene i eik flyter fra rom til rom, og bidrar også til helhetsfølelsen. Prikken over i-en er de originale dørene, som ble avdekket under oppussingen. Verner Pantons Panton Chair fra Vitra fungerer også godt på kjøkkenet, mens Hans J. Wegners Y-stol fra Carl Hansen & Søn er god avlastning i stuen. Maleriet er av Lars Elling.

Inspirert av Shaker

Da Ninni satte i gang med planene for leiligheten hadde hun dens opprinnelige uttrykk i tankene, men hun ønsket også at den skulle ha et tydelig preg av nåtid.

– Dette skal ikke være et museum, men oppleves praktisk og moderne, forteller hun. Dette kommer spesielt til uttrykk i kjøkkenet fra HTH, med sin ton-i- ton palett, og stramme, nesten litt shaker-aktige utseende.

Kjøkkenet befant seg originalt i den andre enden av leiligheten, med utsikt inn mot bakgården.

– Jeg ønsket at kjøkkenet skulle være et allrom i sammenheng med stuene. Derfor valgte vi å flytte det til der det ligger nå, med utsikt mot gaten gjennom det nydelige karnappet.

© Anne-Line Bakken

Benkeplaten i eik tar opp treverket i gulvene, og holder med det fast i leilighetens helhetlige uttrykk. Kunst, speil og små stilleben bidrar også til at rommet føles mer som en stue enn et kjøkken.

Gjennomført

Det ble brukt mye tid på å finne en god planløsning, og Ninni valgte å hente inn hjelp av en arkitekt. For å optimalisere romutnyttelsen og å få gjennomlys i leiligheten, ble det blant annet revet to meter av en bærevegg. Takene var også fôret ned, men fôringene ble fjernet, og leiligheten har nå sin opprinnelige takhøyde på nesten tre meter.

– Gulvene er noe av det jeg er mest fornøyd med. For meg er gulvet noe av det viktigste i et interiør, og den stormønstrede fiskebensparketten føles riktig i disse store rommene.

Det nylagt eikegulvet er gjennomgående i hele leiligheten med unntak av soverommene. Her er det lagt myke heldekkende tepper. Ninni har valgt å møblere hjemmet sitt med en miks av arvede stilmøbler og eldre møbelklassikere.

© Anne-Line Bakken

En mettet fargepalett er ikke noe problem når vindusflatene er så romslige som her. Rundt det arvede spisebordet står enkle finerstoler i spennende kontrast. Over henger Poul Henningsens Kongle i kobber fra 1958, produsert av Louis Poulsen.

Med lyset i sentrum

-Jeg elsker lamper, og har en hang til store taklamper, sier Ninni.

I stuen lar hun en flerarmet lysekrone spille hovedrollen, mens Poul Henningsens ikoniske Kongle i kobber fra Louis Poulsen pryder plassen over spisebordet.

På veggene henger gamle malerier av Trondheims-kunstneren Arthur Alstad, blandet med nyere bilder fra Lars Elling.

Da Ninni satte i gang med renoveringen av leiligheten trodde hun at det var lite igjen av de originale attributtene som fløydører og rosetter. Men heldigvis dukket det opp skatter underveis. Da snekkerne rev og åpnet veggene mellom stuene igjen, åpenbarte blant annet de originale dørene seg. Hun valgte å beholde så mange av dem som mulig, noe som viste seg å bli både en tidkrevende og kostbar affære med mange tilpasninger. Men hun angrer ikke.

– Det er fantastisk å kunne åpne de vakre dørene mellom rommene og spasere innover i leiligheten med bare bein på det vakre gulvet.

© Anne-Line Bakken

Store planter er med på å gi liv til rommet, og en fiolin fiken har et moderne uttrykk som passer godt. Benken i velur er fra Home & Cottage, mens maleriet er av trondheimskunstneren Arthur Alstad.

© Anne-Line Bakken

Gjennom det store vinduet i soverommet strømmer lyset inn. Sengen er redd opp i vakre tekstiler, i en miks av lin, velur og bomull. Trillebordet, designet av Hans Bølling i 1963, i nyproduksjon hos Brødrene Krüger, fungerer som nattbord. Vegglampene er Arne Jacobsen-designede AJ fra Louis Poulsen. Vegg til vegg-teppe på gulvet er lunende for bare føtter om morgenen.

© Anne-Line Bakken

På badet har Ninni kombinert ulike fliser på gulv og vegg med store malte flater, et fint grep som skaper et lunere rom. En dobbel servant fra Ikea gjør at flere kan ta morgenstellet samtidig.

© Anne-Line Bakken

Det store frittstående badekaret har fått hedersplassen foran vinduet. Stående metrofliser i høyglans er en fin kontrast til de røffere flisene på tilstøtende vegg og gulv.

LES OGSÅ