© Chris og Alek

I dette gamle trehuset er det ikke bare veggene som har fått et strøk maling

Vegger, gulv, tak, treverk... I det gamle, sjarmerende trehuset har ikke Chris og Alek spart på fargene. Bli med inn og få parets beste tips til hvordan du kan bruke farger i interiøret.

Like utenfor København bor Chris og Alek med hunden Balder i et svenskinspirert trehus fra 1925. Da paret overtok huset i 2019, fremstod innsiden som et anonymt, nybygd typehus som ikke matchet det sjarmerende eksteriøret. I dag utstråler det nok en gang personlighet og sjel.

Med en sjenerøs fargepalett, kjærlighet til materialer og mot til å skille seg ut, har paret forvandlet det upersonlige hjemmet til en fargerik oase med respekt for husets historie og detaljer.

Vi har mistet oversikten over hvor mange liter maling vi har brukt, men vi har stort sett hatt en pensel i hånden helt siden vi overtok huset. — Chris og Alek

På kjøkkenet er tak og bakvegg malt i en vakker mørkegrønn, som står i kontrast til det lyse kjøkkenet. Grønnfargen heter 'Northern Mystic' og er fra Jotun.

© Chris og Alek

Det tok ikke mange timene fra nøklene ble overlevert før Chris og Alek begynte å pusse de nylagte parkettgulvene. I dag er de malt grå med epoxy, hvis blanke overflate gir et fantastisk lys i rommene.

© Chris og Alek

Var det noe spesielt med huset dere falt for?

– Vi falt for husets umiddelbare sjarm, men det var ikke gitt at det var et gammelt trehus som skulle stjele hjertene våre.

Vi hadde faktisk sett på hus fra 1940-1960, da vi er spesielt glad i denne periodens arkitektoniske stil. Men da vi fant denne rekken av fine, fargede trehus, ble vi solgt på stedet.

Hvordan så huset ut da dere overtok det?

– Huset er påbygget og ombygd over flere år med skiftende eiere og hadde dessverre mistet mange av de opprinnelige detaljene.

Innvendig kunne huset ved første øyekast like godt være et helt nytt og anonymt typehus – alt var stort sett malt hvitt, og det var lagt nye parkettgulv.

Etter vårt syn passet ikke interiøret til sjelen og atmosfæren man kan forvente av et gammelt trehus. Men vi så en fantastisk sjanse til å bringe sjarm, sjel og personlighet inn i det gamle huset igjen.

På soverommet er veggene holdt hvite, mens taket har fått en vakker himmelblå farge som skaper dynamikk i rommet. Fargen på taket er fra Jotun og heter 'Havbris'.

© Chris og Alek

Den blå sengen står som et elegant statement-møbel midt på soverommet. Sengen er fra Auping, og leker seg vakkert med det blå taket.

© Chris og Alek

Hvordan vil dere beskrive interiørstilen deres?

– Vi innreder oss med enkel og funksjonell, skandinavisk design med fokus på detaljer og sammenheng. Fargene er lagt til for å gi den noe ekstra.

I tillegg er vi opptatt av å omgi oss med gode materialer, og vi kjøper derfor først og fremst interiør basert på at ting skal kunne vare lenge og bli vakrere med bruk. De ønsker å følge oss i mange år.

For oss var huset et hvitt lerret som bare ventet på farger. — Chris og Alek

På hjemmekontoret fortsetter fargen på taket nedover den ene endeveggen for å bringe liv til rommet. Den rolige fargen heter 'Velvet' og er fra Jotun.

© Chris og Alek

På kontoret er de enkle kontormøblene med på å skape ro. Stolen og skrivebordet er designet av Egon Eiermann og selges hos Please Wait to be Seated.

© Chris og Alek

Hvordan bruker dere farger i interiøret?

– Som mennesker påvirkes vi mye av farger, og det er et fantastisk verktøy innen interiør. Derfor bruker vi fargene veldig bevisst, og i alle rom er de nøye utvalgt etter rommets funksjon og atmosfæren vi ønsker å skape.

Flere av fargene går igjen i huset for å skape en rød tråd. Her tenker vi spesielt på den karakteristiske ultramarinblå i ulike nyanser. Den finnes som detaljfarge på alt fra lamper og bilderammer til sofaen vår, og den er med på å gi et ekstra piff.


Hvilke farger har dere gått for?

– I fargesammensetningen for huset har vi blant annet sett på fargeholdningen fra tiden da huset ble bygget og omgivelsene. Vi bor på en vei med trehus i mange flotte farger, som vi har søkt inspirasjon fra.

Vi har holdt oss til rolige og mettede farger med samme verdi. Dette gjør at rommene ikke støyer, men fremstår harmoniske når du beveger deg gjennom huset – selv om det er mange farger i spill.

Stuen er rommet Chris og Alek er mest fornøyd med. Her er gulfargen malt på både vegger og tak for å gi en heldekkende varme til rommet. Fargen er fra Jotun og heter 'Masala'.

© Chris og Alek

Den store sofaen fra Make Nordic står i vakker kontrast til de gule veggene, og den elektrisk blå fargen skaper sammenheng med resten av boligen.

© Chris og Alek

Hvordan har farger påvirket hjemmet deres?

– Fargene har vært med på å tydelig definere rommene, og de mange forskjellige fargene gjør det nærmest en opplevelse å bevege seg gjennom huset. I tillegg bidrar fargene til å skape en slags rytme i løpet av dagen, da de endrer karakter med lyset.

I stuen har vi malt både vegger og tak i samme farge, noe som gir en helt spesiell atmosfære. Det har blitt et hjertevarmt rom, og det gule er et godt eksempel på en farge som endrer seg til de grader i løpet av dagen.

Om morgenen er den frisk og klar, og om kvelden er den intim og koselig. Samtidig har fargen også bidratt til å fremheve det grønne utenfor vinduene og dermed trekke hagen inn i stua.

I gangen har paret satt fokus på den vakre, gamle trappen ved å male den rød. Den varme fargen heter 'Whispering Red' og er fra Jotun.

© Chris og Alek

Hva er du spesielt glad for i hjemmet ditt?

– Vi er veldig fornøyde med stua vår. Egentlig var det litt vanskelig å komme i gang med det, da vi ble utfordret på hvordan vi skulle aktivere hele rommet, som er veldig langt og har vinduer på hele den ene veggen. Det har imidlertid lyktes veldig bra, om vi skal si det selv.

I stuen har vi også vår store, blå sofa, som – i tillegg til komfort – gir interiøret en spennende dynamikk. Den er virkelig prikken over i-en, og vi elsker den.

På gjesterommet er det skapt en innbydende hotellfølelse ved å male vegger, tak og skap i samme mørke farge. Den elegante blåfargen er fra Jotun og heter 'Oslo'.

© Chris og Alek

Det er laget to soner i gjesterommet ved å male veggene i forskjellige farger. Det gjør også at rommet føles større.

© Chris og Alek

Er det noe i innredningen du har angret på?

– Vi hadde et stort ønske om at gjesterommet vårt skulle ha litt hotellfølelse over det. Det skulle være et rom som omfavnet gjestene våre med en avslappet og koselig atmosfære. Vi malte vegger, tak og den innebygde garderobeveggen i en vakker, støvete blågrønn farge, men da rommet var ferdig malt, fant vi ut at det var feil farge.

Heldigvis hadde vi ikke skrellet av maskeringstapen, så det var bare avgårde til fargebutikken for en blå med litt mer volum for så å dyppe børsten igjen. Denne gangen var fargevalget perfekt – heldigvis!

Entreen er et av de eneste rommene i boligen hvor det er veggene fremfor taket som bærer fargen. Her er de malt i det vakre 'Industrial Blue' fra Jotun, mens tretaket holdes lyst med tråder til de grå gulvene i husets øvrige rom.

© Chris og Alek

Få Chris og Aleks sine 5 beste tips for bruk av farger i interiøret:

  1. Gå for farger du liker.

  2. Bare kast deg ut i det! Det er bare maling – det kan alltids males om hvis det ikke blir som ønsket.

  3. Vær modig og gå 'all in' - du vil ikke angre. Mange er forsiktige og starter med en enkelt vegg, men det er bare å slippe seg løs og gi hele rommet en ny farge.

  4. Tenk i kontraster. Det kan være en farge som er med på å fremheve møbler eller bilder på veggene. Eller legg til en lys farge som kan legge til dynamikk til en mer dempet fargepalett. Det gir noe for øyet å oppdage og gjør interiøret ditt mer interessant.

  5. Mal hvert rom i sin egen farge. Det er med på å skape ulike stemninger i rommene som tydelig definerer funksjonen deres. Samtidig skaper det en rytme gjennom huset og gjør det å gå gjennom rommene til en opplevelse.

Få mer inspirasjon fra det fargerike hjemmet til Chris og Alek på Instagram.