Hjemme hos stylistene - Renskåret harmoni

Naturen og lyset spiller de viktigste rollene i stylist Hege Barnholts hjem. Få, enkle møbler og ting er bare støttespillere.

© Siren Lauvdal

Hege Barnholt og samboer Bjørn Johan bor på Halsum i Bærum, i en 210 kvadratmeter stor enebolig fra 1998.

Hva er godt hjem for deg?

– Det er der man finner roen og kan samle tankene. Et hjem i harmoni skaper balanse i hverdagen.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Jeg trives med det enkle og jeg liker å omgi meg med få ting. De gjenstandene jeg omgir meg med har en spesiell betydning for meg personlig. Lyset og kontakt med naturen er også viktig.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Jeg kjøper veldig sjelden møbler, men jeg er heldig som har en far som har laget mange av møblene i huset vårt. De har veldig stor affeksjonsverdi for meg.

Hvorfor ble du stylist?

– Jeg liker å skape ting og har alltid vært en kreativ person. Etter Wolff Dekorasjon og Reklameskole for cirka 25 år siden startet jeg som selvstendig næringsdrivende. Da kom også de første oppdragene som stylist.

© Siren Lauvdal

– Jeg liker de enkle og stramme linjene og trenger ikke omgi meg med mange ting, sier Hege, og demonstrerer det med et renskåret stuemiljø. Sofaen er fra Hay og sofabordet er Bit fra Massproductions. Keramikken
er av Guri Sandvik og Anette Krogstad. I gangen (motsatt side) er innredningen like enkel, med en krakk laget av Heges far som sentrum. Eames-parets Wire Chair fra Vitra er en oppstrammende kontrast, og sammen med Serge Mouille-lampen blir den ellers enkle gangen et litt mer spennende rom.

© Siren Lauvdal
© Siren Lauvdal

– Bordet, som er 5,5 meter langt og 10 cm tykt i malmfuru, er laget av min far, forteller Hege. Det strekker seg gjennom store deler av stuen og blir brukt daglig til både bespisning og hjemmekontor. Bordet ble montert på stedet, og det måtte hele fire personer til for å få det på plass! Børge Mogensens Folkestol J39 fra Fredericia er en naturlig følgesvenn, det samme er vasen Kvast fra Barmen&Brekke. Duoen var med på utstillingen Unik på Galleri Format i fjor, som Hege kuraterte

© Siren Lauvdal

– Jeg har en forkjærlighet for håndlaget keramikk. Man blir ekstra glad i ting man kan ta og føle på, sier Hege – og vi kunne ikke være mer enige. I samlingen finner vi blant annet melkemuggen Lunde fra Studio Føy og keramikk fra Frama.

Hvordan jobber du?

– Jeg har hjemmekontor og ideene kommer veldig ofte tidlig om morgenen, i ro og fred over morgenkaffen. Oppdragene kan være ulike, alt fra reportasjer i boligmagasiner til ulike oppdrag for reklamebyråer, men også kuratering av utstillinger. Sist høst gjorde jeg et veldig spennende prosjekt for Galleri Format som fikk navnet UNiK. Her samlet vi mange dyktige norske kunsthåndverkere og designere i en salgsutstilling. Jeg viser også frem arbeidet mitt på nettsiden jeg driver sammen med fotografmannen min, nyanser.no.

Hvordan kan stylister inspirere til bedre livskvalitet?

– Gjennom bildene vi komponerer kan vi inspirere mottageren til å velge med hjertet og etter behov. Ikke trender.

Hvordan kan du som stylist påvirke hvordan vi forbruker varer og tar hensyn til kloden vår?

– Vi kan oppfordre til å tenke langsiktig, at man bør gå for kvalitet fremfor kvantitet. Og at det er viktig å investere i møbler som har lang levetid.

© Siren Lauvdal

Den organiske krakken er laget av et lerketre som ble tatt av nyttårsorkanen på Møre for 20 år siden, mens stolen er Hans J. Wegners klassiske Ch36 fra Carl Hansen & Søn. Lysestaken Kapp er designet av Noidoi og var med på Unik-utstillngen hos Galleri Format.

Hva tenker du om trender?

– Jo mindre vi fokuserer på trender og heller følger hjertet og egne behov, desto mindre forbruker vi . Tenk heller på miljøet og bærekraft, noe som er en bedre løsning for både oss og kloden. La dette bli «trenden»!

Hvor kommer ideene fra?

– Fra inspirasjon gjennom utstillinger, sanselige opplevelser og kontakt med naturen.

Hva driver deg som stylist?

– Den kreative gleden ved å skape nye visuelle opplevelser.

Hva er drømmejobben ?

– Etter 25 år som stylist vil jeg fortsatt påstå at jeg har drømmejobben. Jeg liker å inspirere andre og akkurat nå går jeg med tanker om en ny bok!

© Siren Lauvdal

Hege omgir seg helst med vakre trestoler, blant dem den norske klassikeren 1036 av Alf Sture fra Tonning & Stryn. Hun synes det er viktig å støtte både norsk design og norsk produksjon, noe stolen er et godt eksempel på. Stuebordet er laget av faren hennes, mens keramikkskålen er av Anne Udnes.

© Siren Lauvdal

Bildet i trappen er et av mange stemningsfulle motiver Heges mann, Bjørn Johan Stenersen, har fotografert i landskapsvernområdet rett utenfor der de bor.