Gammelt hus, moderne innhold

Moderne designmøbler gir nytt liv til sveitservillaen, som er totalrenovert med fokus på å beholde gamle detaljer.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Familien flyttet inn i huset ved innseilingen til Tromsø for 11 år siden, etter ett års renovering.

Spisebord fra Hødnebø home, taklampen Ge er av Ferruccio Laviani for Kartell. Rundt bordet står Eames-stolen fra Vitra sammen med tre Syvere fra Fritz Hansen. De hvite Pantonstolene er fra Vitra.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Da de overtok, hadde huset fungert som sommerhus og utleiebolig. Sveitservillaen rommer 250 kvadratmeter, fordelt over tre plan. I tillegg har huset kaldloft som brukes til lagringsplass.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

I første etasje var både vegger og dører plateslått og ikke mye minnet om et gammelt hus. Plateneble revet bort og gammelt panel kom frem. Den gamle trappen har fått sisalteppe for å gjøreden sklisikker. Garderobeskapet er fra IKEA ogstolen er designet av Ray og Charles Eames.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Nylig ble boligen utvidet med 60 kvadratmeter, fordelt over tre plan. I andre etasje ble det nytt barnerom, første etasje fikk kontor, gang og toalett og i kjelleren ble det plass til et romslig vaskerom.
Fun taklampe er designet av Verner Panton. Sofabordet i palisander er fra barndomshjemmet, og sofaen Ugo er fra Norway Says.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Familien ønsket et mer moderne og praktisk kjøkken, med stramme linjer som kontrast til huset. Den gamle kjøkkeninnredningen ble solgt, og ny fra Kvik ble satt inn. Benkeplaten er i komposittmateriale. Det hundre år gamle panelet ble sparklet, pusset og malt hvitt.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

De gamle gulvene ble erstattet med et brunfarget, naturoljet parkettgulv. Dørstokkene ble tatt bort. Renholdet med tørrmopp er nå en lek i forhold til tidligere. I tillegg skaper det helhet mellom stuen, kjøkkenet og kontoret.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Kontoret er nytt og har fått et papirtapet fra Borge. Bordet har familien arvet. Kommoden er kjøpt på en bruktbutikk. Den gule Eames-stolen står i fin kontrast til den mørke veggen og de gamle møblene.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Toaletteti første etasje har hvitmalt panel og mørke malte plater. Innredning er fra Linn Bad, speilet Osaka fra Korsbakken Trading. Alt elektrisk anlegg og rørsystem er byttet ut. Huset manglet også bad. Det ble bygget i andre
etasje.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Familien er opptatt av at sjel og atmosfære skal bevares, samtidig som huset skal være praktisk
og funksjonelt. De har tenkt langsiktig i forhold til varmeløsning, og anlegg for vannbåren varme er installert. Slik unngår de trekkfulle gulv, som det ofte er i gamle hus.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Sveitserhuset er trolig fra begynnelsen av 1900-tallet. Boligen har saltak med takutstikk. Taket er tekket med firkantstein av skifer og har spyd med spir. Entréen og glassverandaen ble bygget nytt.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

I første etasje var det husmorvinduer fra 1980-tallet. I andre etasje restaurerte familien først de gamle, men skiftet alle for å få det mer enhetlig da de fikk nye vinduer på tilbygget.
Vinduene er laget etter mål i opprinnelig stil.

© Bjørn Jørgensen/Arctic Photo

Huset er omgitt aven stor og flott hage hvor familien har lagt ned mye arbeid. Dammen er gravd ut og stein er båret fra en gammel mur.