© Niklas Hart

Fra nedstøvet bilverksted til bortgjemt ferieidyll

Arkitekt Harald Lodes leting etter en feriebolig endte utenfor en avskallet garasjeport i en døsig liten by på Mallorca. Nå har han transformert det lille bilverkstedet til en feriebolig for seg selv og partneren.

Arkitekt Harald Lode var sin egen kunde da han transformerte det lille bilverkstedet til en feriebolig for seg selv og partneren. Døren i kvistfri furu gir en liten nordisk touch.

© Nicklas Hart

Arkitekt Harald Lode pusset opp det spanske feriehuset ved å skrelle det ned. Først fant de øya, så landsbyen. Harald og Terjes leting etter en feriebolig endte utenfor en avskallet garasjeport i den døsige sidegaten Calle Barraques, «Brakkegata». Bak porten lå et nedstøvet bilverksted fylt av skrot og mørke. Men bak der igjen: to appelsintrær på en seng av grønt under en blendende himmel.

Vi befinner oss i Artà, en liten by i en dalbunn ved et beskjedent fjell på østsiden av Mallorca. Det eneste som minner om strandliv her, er fargen på bygningene. Det går i tusen nyanser av beige og blekrosa.

Fraværet av giftgrønne flytemadrasser og rosa flamingoer er nesten forvirrende. Her er det lettere å kjøpe seg et abstrakt oljemaleri eller en håndflettet kurv enn en spraglete badeshorts i polyester.

Artà var stedet Harald og Terje ønsket å knytte seg til. Dette skulle være en base de kunne utforske resten av øya fra. Men først måtte garasjen bli beboelig.

– Som arkitekt er det bedre å gripe fatt i noe som er ødelagt, enn noe som allerede er pusset opp, sier Harald.

- Man drar ikke til Mallorca for å sitte inne

Det første de gjorde, var å ødelegge enda mer. Målet var å skape ett stort rom på grunnplan, og så åpne opp mot patioen utenfor. Man drar ikke til Mallorca for å sitte inne. Men der andre ville pakket inn det rå skallet, valgte Harald å la betongveggene være eksponert, som en påminnelse om byggets historie og hvor vi er i verden. Flatene er tøffe og røffe, og vonde å dulte borti.

– All røffheten krever noe av deg om du skal leve i det. Vi kunne ikke ha det slik overalt. Det vi tilførte, måtte være lyst og delikat. Treverk betyr mye for oss som er fra Norden. Den varmen og lunheten er viktig å få inn, særlig om vinteren.

Slik får alt det grove og tilfeldige sin kontrast i mattpusset gips og mykt nåletre. Vi er fortsatt i det gråbeige spekteret, men nå er det ingen tvil om at vi ikke lenger står i en ruin.

– Vi ønsket å være ærlige med konstruksjonen og materialet. Er det nytt, skal det se nytt ut. Er det gammelt, skal det se gammelt ut, erklærer Harald.

Et hus med en introvert holdning til omgivelsene

Det nye er presist tilskåret og tilpasset med finesse. Det gamle er som det var, i all sin perfekte ufullkommenhet. Iblant løsner en stein og litt puss fra betongen.

– Spanjolene forstår ikke helt det der. For dem hører slike gamle vegger hjemme i stallen eller garasjen.

De to garasjeportene er delvis erstattet av store vinduer i frostet glass. Slik sluses lyset inn, samtidig som huset beholder sin introverte holdning til omgivelsene, i likhet med de andre husene i gaten. Du skal være heldig – eller uforskammet nysgjerrig – for å få mer enn et glimt av hvordan folk lever når de er hjemme.

Men der den typiske spanske landsbyleiligheten er dunkel og trang, åpner Harald og Terjes Casa Barraques seg mot lyset på den andre siden. Der dufter sitrontreet hele året, og saltvannsbassenget glitrer som et Middelhav i miniatyr. Det hele er rammet inn av nabobyggenes solblekede og syreangrepne murer. Perfekt ufullkomne, de også.