En skreddersydd bolig
Familien syslet først med tanken på et modulhus. Men tomten de hadde til rådighet på Nordberg i Oslo bød på noen utfordringer som standardløsninger ikke kunne imøtekomme uten spesialtilpasninger, og med det, ekstra kostnader. De regnet på det og fant ut at de like gjerne kunne få tegnet noe eget, skreddersydd til sine behov.
– Vi begynte å google hus og arkitekter, og likte estetikken i prosjektene til Knut Hjeltnes, forteller familien, som består av to voksne og to barn på ett og fem år.
– Han skjønte raskt behovene våre og hva vi var ute etter. Vi ga ham en liste over ting vi ønsket oss og budsjett, og etter tre måneder kom han tilbake med et ferdig tegnet hus – nesten helt ned til nattbordet. Det er ingenting han har foreslått som vi ikke har likt, sier eierne, tydelig fornøyde med valget sitt.
Flyttet tettere på familien
Paret bodde i en leilighet på Bjølsen da de fikk sitt første barn og begynte å leke med tanken på å flytte litt lenger utenfor sentrum, tettere på familie. Foreldrene hennes bor nemlig i en enebolig på Nordberg med tomt i hagen, som kunne bygges ut – da under forutsetning av at den nye boligen ikke skulle stjele fra den flotte sjøutsikten deres. Dette ble førende for arkitektens utforming av huset.
– Jeg pleier å erte med å si at man skreddersyr huset for stedet, ikke for byggherre. Som jo er sant, det er som regel mindre variasjon i indre behov enn selve stedet, konstaterer Knut Hjeltnes.
Familien flyttet inn i sitt nye hjem sommeren 2019.
– Da var det ikke helt ferdig, det manglet kjøkken og noen skap. Men da hadde vi allerede bodd en lang mellomperiode hos foreldrene mine ..., sier eieren og lar latteren fylle inn resten
Smarte løsninger
Huset strekker seg over 160 kvadratmeter og to etasjer, med integrert garasjeplass på bakkeplan. Første etasje er viet kjøkken, spiseplass og stue, med direkte utgang til terrasse og grøntarealer. Andre etasje er innredet med fire soverom, bad, vaskerom og oppholdsrom. Boligen er bygget opp med søyler og dragere, hvor avstanden mellom dragerne er optimalisert etter romstørrelsene i overetasjen, noe som gir en rytmisk variasjon til huset. Den spilekledde fasaden har lameller på skinner, som kan skyves for og fra de store vindusflatene.
"Å være omgitt av treverk føles veldig ekte, det er behagelig å være i"
Tømrermester Torstein Newth har bygget boligen med bjelkelag og takverk i gran. Innvendig er vegger, tak, gulv og integrert inventar i furu. Utstrakt bruk av treverk gjør huset godt å leve i, ifølge eierne.
– Det oppleves lunt og rent. Å være omgitt av treverk føles veldig ekte, det er behagelig å være i. Flatene er behandlet med lakk, og man vasker bare over hvis det blir skittent. Men det blir det nesten ikke, det viser i alle fall ikke godt.
Eneboligen på Nordberg er et godt eksempel på Knut Hjeltnes' evne til å tegne hus som tåler tiden, både i bruk og estetisk.
– I utgangspunktet har naturmaterialer og materialer som ikke er perfekte en egen evne til å leve med slitasje, tid og tann. En bil blir styggere med årene, men en stavkirke står, år etter år. Treverk har et annet livsløp, du får ikke lyst til å pusse opp etter to år. Det er en frihet i det, huset er som det er, sier arkitekten.
God bruk av plass
Eneboligen er forankret i god flyt, med maksimal utnyttelse av kvadratmeterne.
– I bolig, og særlig i mindre boliger, skal man ikke sløse med kvadratmeterne, man vil at ting skal ha doble funksjoner. Sittebenken i spisestuen er en AV-benk på motsatt side, for eksempel. Alt skal ha en verdi fordi man har begrenset med ressurser, både i penger og areal, forklarer arkitekten, som også har lagt stor vekt på rytmen i hjemmet – som de små nyansene i gulvet i første etasje.
– Du kommer inn på et gulv som er 7,5 cm lavere enn kjøkken- og spisestue. Det er et signal om at du ikke går lenger inn med sko på. Fra spisestuen ned til stuen forflytter du deg 35 cm nedover i høyde, det er ganske dramatisk. Det lager en stor stemningsforandring. I stuen er det også tregulv, ikke betong, som i resten av etasjen.
Både funksjonelt og vakkert samtidig
De funksjonelle og estetiske løsningene er noe eierne nyter godt av hver dag.
– Huset er utrolig praktisk, Knut har tenkt mye mer praktisk enn hva vi gjorde. Små ting, som at vaskerommet er tett på soverommet og garderoben, slik at vi ikke trenger å dra med oss klær rundt omkring i huset, sier eierne, og fortsetter:
– Vi har veldig god utsikt i andre etasje, og mange mente at vi burde ha stue der.
"Vi setter pris på lyset og utsikten vi har der, det skaper en god hverdag"
Men når hverdagen består av å legge barn og vaske klær, da er det viktig at det også kan gjøres i fine omgivelser. Særlig godt fornøyde er de med arkitektens teft for bruk av naturlig lys.
– Lameller overalt gir vakkert lysinnslipp, samme hvor man er i huset. Også på soverommet, vi setter pris på lyset og utsikten vi har der, det skaper en god hverdag. Og uansett hvordan man vrir og vender på det så er det hverdager vi har mest av.