© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Designer Maria Skappel Holzweilers Oslo-hjem er tidløst og delikat

Når man driver et av Norges fremste klesmerker er det ikke så overraskende at den gode smaken også gjenspeiles på hjemmebane.

TIlbake på hjemlige trakter

Maria Skappel Holzweiler og Andreas Holzweiler kjente det med en gang de kom inn i sveitservillaen på Bekkelaget fra 1921. Den gode følelsen som er så viktig i et hjem, den satt i veggene.

– Vi bodde i et rekkehus litt lenger oppi gata her da villaen kom for salg. Den var egentlig langt over evne, men jeg sa til Andreas, her er drømmehuset. Dette må vi bare få til.

Det er snart fem år siden nå. Maria, som er oppvokst på Ekeberg, nyter å være tilbake på hjemlige trakter med mamma Dorthe og pappa Jon like i nærheten. Hun serverer nytraktet, svart kaffe fra Mummikopper, akkurat nå er det stille i huset. Barna, ti år gamle Sophia, Lieben på sju og toåringen Winter, er på skolen og i barnehagen, og Andreas’ 14 år gamle sønn Hugo er hjemme hver tredje helg.

Kjøkkenet er det viktigste rommet for familien Skappel Holzweiler, så da de skulle pusse opp la de mye arbeid og research i å finne den perfekte løsningen. Valget falt på høyskapsvegg og øy fra Multiform, med fronter i heltre eik og benkeplate i stål. Kjøkkenviften er integrert i benkeplaten slik at den skulpturelle Mobil-taklampen av Monika Mulder fra Pholc får skinne i fred. Armaturen er fra Quooker, mens vintagekannen på kjøkkenbenken er fra Arabia.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Hjemmets hjerte

Maria har tatt plass på sittebenken på kjøkkenet, forklarer at dette er samlingsplassen i det 270 kvadratmeter store huset. For to år siden rev de veggen mellom stuen og kjøkkenet og fikk tegnet en kjøkkenløsning hos Multiform som møter alle familiens behov.

– Vi elsker å lage mat og bruker veldig mye tid her. Kjøkkenet vi overtok var litt knotete, med en liten benkeplate i et stort rom, så jeg følte det var en god investering å pusse opp. For det er her vi sitter, alltid, sier Maria, forteller at hun fikk god hjelp av interiørdesigner Kristin Lindhjem i første fase av planleggingen.

Sittebenken i eik langs vindusveggen er fra Multiform. Kassen oppå fungerer som bord, og kan skyves frem og tilbake etter behov. Her spiser barna frokost og gjør lekser mens de voksne lager mat. Sitteputene i skinn er fra Marokko, mens Cylinda Line-kannen av Arne Jacobsen er fra Stelton / Norway Designs. Headset fra Bang Olufsen.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Maria er opptatt av å velge løsninger og materialer som kan vare i generasjoner. Med fronter i heltre kan kjøkkeninnredningen males og slipes og nytes i lang tid fremover. Morteren er av Knutson+Ballouhey for Valerie Object /Kollekted By, mens pepperkvernen er av Morten Baas. Stekeovnen og dampovnen er fra Gaggenau.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Åpen løsning på kjøkkenet

I dag gir kjøkkenfronter i heltre eik et lunt og solid uttrykk i rommet, mens benkeplaten i stål strammer helheten. Den ene veggen er viet høyskap med ovner og oppbevaring, mens en stor kjøkkenøy sikrer god arbeidsplass og sosiale soner. På sittebenken langs veggen spiser barna frokost og gjør lekser mens de voksne lager mat. Kjøkkenet og stuen bindes sammen av et luksuriøst fiskebeinsgulv i røkt eik med innlagt varme, et uttrykk som kler husets opprinnelige arkitektur.

Da paret pusset opp kjøkkenet rev de samtidig veggen mot spisestuen. Resultatet er et stort og åpent allrom med mye dagslys og lange lingardiner som sikrer en lett og luftig atmosfære. Over spisebordet fra Bolia henger en Mobil-taklampe av Monika Mulder fra Pholc. DSW-stolene av Charles & Ray Eames er fra Vitra, mens de skulpturelle keramikkvasene er av Ali Gallefoss. Alto glassvasen er fra IIttala / Norway Designs.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Varige valg

– Vi har bevisst valgt materialer som er varme i uttrykket og som vi tror vil vare lenge. Det som er gøy med tre er at det kan behandles. Man kan pusse det, male det og neste generasjon kan finne frem til treverket igjen hvis de vil, sier Maria entusiastisk.

Den sort keramikkmuggen er fra Another Country / Kollekted By. Glasskannen med Kork er fra Eva Solo. Gram kaffeskje og Vannmugge i glass fra Anderssen & Voll / Norway Designs. Vintage krus fra Arabia.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Dype tallerkner fra Hasami/ Kollekted By.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Fra sofakroken har man utsikt til spiseplassen og et kampanjefoto fra Holzweiler. I forgrunnen skimtes Ingmar Rellings klassiske Siestastol, arvet fra Marias bestefar. Det nylagte fiskebensgulvet i røkt heltre eik fra Skogr kler husets opprinnelige arkitektur. Trebollen i vinduskarmen er fra Forest & Found / Kollekted By.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Sveitservillaen har gjennomgått flere oppussinger i løpet av sin levetid, men med profilerte dører, fiskebensgulv og den grasiøse trappen i hvitt og tre er ånden fra byggeperioden beholdt. Entreen er malt i Kalkgrå fra Jotun, samme nyanse som i stuen.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Stemningsfullt og lunt bad

Med god hjelp av Jorunn Tharaldsen fra Modena Fliser har også badet fått et løft. Med store, terrazzo-liknende fliser, en spesiallaget glassvegg fra Stiil som skiller våt- og tørrsone og lekre spiledetaljer i valnøtt fra Kvint hender det at man fort blir værende en stund der inne.

Spileveggen skjermer toalettet med innlagt varme i setet, spyl- og fønfunksjon fra Geberit. Det dekorative Tivoli-speilet med integrert lys er fra Scala Bad, mens armaturen er fra Grohe og glasskålen fra IIttala.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Sosial sone

– Her om dagen lå jeg i badekaret da Andreas kom inn. Vi hadde ikke snakket sammen hele dagen, så da satt vi i en time og pratet på badet. Vi har laget en integrert benk med varmekabler i badesonen, så det er deilig å sitte der. Vi bruker i det hele tatt alle rommene i huset veldig godt.

Badet er pusset opp med god hjelp fra Jorunn Tharaldsen fra Modena Fliser. Maria ønsket å gjenskape en eksklusiv hotellfølelse, noe glassveggen laget av Stiil sørger for. Veggen skiller våtavdelingen med badekar og dusj fra toalett, vask og oppbevaring. Store terrazzo-aktige fliser i grått dekker både gulvet og bakveggen i våtsonen i en svært eksklusiv helhet. Trekrakken er fra E15, den gamle marokkanske krukken er fra Kollekted By, mens armaturen er fra Grohe.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Body lotion og body oil fra Frama / Kollekted By. Skål i sten fra Odd Standard/ Norway Designs.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Materialmiksen oser eksklusivitet. Sittebenken som skimtes ved siden av badekaret har innlagt varme, og blir flittig brukt de gangene familien er flere på badet. Armaturen er fra Grohe.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Både husrom og hjerterom

Sammen med Andreas’ søster Susanne driver Maria og Andreas klesmerket Holzweiler. Maria er designsjef, og med pulsen på skiftende trender er hun opptatt av at hjemmet skal være en rolig base, innredet med naturlige materialer og nøytrale nyanser i hvitt og grått.

– Jeg har det crazy og fargerikt på jobben, så hvis jeg skulle hatt et crazy og fargerikt hjem i tillegg tror jeg at jeg hadde blitt veldig sliten, sier Maria, og legger til at de er opptatt av å ha et åpent hjem med plass til mange. Litt som hun og Andreas selv er oppvokst.

Soverommet er innredet i duse toner, med sengeteppet fra Holzweiler som et fint blikkfang. På veggen henger et tekstilverk signert Maria selv. J39-stolen av Børge Mogensen er fra Fredericia, mens nattbordlampen er Terne av Bjørn van den Berg for Skagerak.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Montana-garderoben satt sammen av moduler i ulik høyde i hvitt og svart tilfører rommet et fint spill. Den runde vasen er av Jessica Coates / Kollekted By., mens trefatet er Platå av Anderssen & Voll for Nedre Foss / Norway Designs. Speilobjekt er fra Valerie Objects.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen