Utecht lænestol
© Peter Kragballe

Denne villaen fra 30-tallet ble forvandlet til den beste versjonen av seg selv

Villaen fra 1937 er enkel og stilren med tydelige referanser til både modernismen og det industrielle. Nå er huset pusset opp slik at det fremstår mer tidsriktig, men det er fremdeles tro mot den originale arkitekturen.

Da arkitektfirmaet Valbæk Brørup fikk oppdraget, hadde villaen nærmest stått urørt siden den ble bygget.

Mange av de arkitektoniske særtrekkene fra 1930-tallet, som ytterdørene, vinduene i teak og en vakker gul mursteinsfasade, var originale.

Husets estetikk forbinder på fornemt vis den internasjonale modernistiske arkitekturen fra 1930-tallet med datidens tradisjonelle og uvurderlige byggeskikker. Både bygningen og materialene kommer til sin rett og er med på å gi huset særpreg og atmosfære.

– Med hus som dette er det viktig å jobbe videre med den opprinnelige arkitekturen og byggematerialene. Renoveringen og interiøret skal forsterke det eksisterende. Vi tillater oss å fjerne elementer som ikke er i tråd med husets overordnede stil. I dette tilfellet manglet spisestuen både dagslys og luft, samtidig som det var lite albuerom på kjøkkenet, sier Eva Kristine Brørup fra arkitektkontoret som har stått bak renoveringen.

De har blant annet har ryddet opp i romfordelingen, slik at entreen, trapper til andre etasje og kjelleren, gjestetoalett og det nye grovkjøkkenet er plassert mot veien, mens stuene og det nye kjøkkenet er vendt mot hagen.

3 moderne elementer som tar huset inn i 2023

Da de startet prosjektet, valgte arkitektene å fokusere på tre elementer som ikke var i tråd med det opprinnelige, men som setter et tidsriktig preg på huset.

Det var kjøkkenet, to nye store vindupartier og innerdørene. Sett fra utsiden er vinduet i kjøkken-allrommet den mest synlige endringen.

Opprinnelig lå spisestuen der, men fordi den var mørk og lå atskilt fra kjøkkenet, var den aldri i bruk. Nå har kjøkken og spisestue blitt et sammenhengende lyst og fint rom med dører ut mot den store sørvendte hagen.

Det opprinnelige kjøkkenet er gjort om til grovkjøkken med både vask, ovn, kjøleskap og oppbevaring.

Dermed kan det avlaste kjøkken-allrommet, som nå føles åpent og ryddig.

De små detaljene som løfter uttrykket

Vinduene i aluminium har spinkle karmer og rammer, som de opprinnelige, men har blitt byttet ut for å oppfylle dagens krav til varmetap.

Kjøkken- og stuevinduet går til taket, mens høyden på brystningen i stuen er senket til 30 centimeter, noe som endrer atmosfæren i rommet enormt. Nå kan man sitte i en lav stol badet i dagslys og nyte utsikten til hagen.

Andre detaljer som er med på å heve kvaliteten på det nye interiøret, er for eksempel stikkontakter i porselen som holder seg like fine over tid. Langs veggene i hele første etasje er det satt inn synlige og rektangulære spotter, noe som gir en dempet grunnbelysning. Vegglamper og takpendler er designmessig tilpasset møblene, og ikke minst innerdørene.

– De innvendige dørene er høye, har en elegant tynn karm og er helt uten lister. Det er et eksempel på endringer som forsterker følelsen av åpenhet i huset. Alt i alt fremstår huset i dag som den beste versjonen av seg selv.