© Thomas Ekström

Midt på Nesodden fant Cathrine og Nikolai sitt etterlengtede fristed

Bestillingen til arkitektene var «Utstrakt bruk av treverk, en integrert vinterhage, en peisestue og et kjøkken man får lyst til å være masse i.» Se det flotte resultatet her.

«Utstrakt bruk av treverk, en integrert vinterhage, en peisestue og et kjøkken man får lyst til å være masse i.»

Slik lød bestillingen da Cathrine Brekke og Nikolai Aksnes tok kontakt med Sanden+Hodnekvam Arkitekter. I tillegg måtte huset være tilpasset den kuperte tomten på Nesodden, helt innerst i Oslofjorden, og det skulle være et fristed også for hundene deres, Lotte og Háipa.

– Vi ønsket at hjemmet skulle være så kjekt å være i at vi heller vil bli enn hele tiden å klø etter å komme oss bort. Og et godt hjem for oss er et sted hvor også hundene får lov til å være hvor de vil, forteller Nikolai.

Bygd over ett plan

I tett samarbeid med arkitektene ble drømmen realisert. Huset er bygd over ett plan, med soverom og bad plassert midt i. Peisestuen er lagt i den ene enden, mens vinterhagen, spisestuen og kjøkkenet ligger i motsatt ende.

Innvendig er boligen kledd med plater av kryssfiner, og mellom synlige bærebjelker slipper store glassvinduer naturen og dagslyset inn. I tillegg til furugulv har paret lagt rød teglstein på gulvet i vinterhagen og på badet. Den står i vakker kontrast til treverket.

I vinterhagen – som er Cathrine og Nikolais absolutte favorittrom – sørger gjennomskinnelige takplater for ekstra mye dagslys. I mørket, sett utenfra, lyser denne delen av huset opp som en lykt og skaper en helt egen stemningsfull atmosfære når lysene er tent inne.

Bærekraftige og varige materialer

Det tidløse uttrykket og materialvalgene gjør at man får en følelse av at huset har stått der i lang tid, men det føles overhodet ikke sånn når man trer inn. Målet har vært å skape noe paret kan leve lenge med.

– I tillegg til å ta bærekraftige grep som beskytter naturen, har vi valgt varige løsninger med hensyn til materialbruk, og vi har forsøkt å gjøre det samme når det gjelder selve arkitekturen, estetikken og uttrykket, forklarer arkitektene, John Sanden og Ingvild Hodnekvam.

En annen viktig del for Cathrine og Nikolai er uterommet. En vakker lysning foran huset og skogen rundt gir nok av boltreplass og en herlig ro – og gjør det lett å senke skuldrene.