© Foto: Birgitta Wolfgang

Bli med om bord husbåten Bobo

Båten ligger mellom natur og by, historiske bygninger og ny, banebrytende arkitektur.

God utsikt

Vannet skvulper, måkeskrik høres i det fjerne og kajakker glir lydløst forbi i en glinsende stråle av sol. Vi befinner oss på Refshaleøen i København. I vest ser vi det gamle, historiske København med festningsanlegget Kastellet, havnestrekningen Langelinie og bronseskulpturen Den lille havfrue. I sør ser vi Batteriet Sixtus, der soloppgang og solnedgang markeres med kanonskudd hver dag. Ser vi mot øst og nord møter blikket det pulserende miljøet på Refshaleøen, som illustrerer fremtiden.

Her finnes banebrytende arkitektur i form av BIGs Amager Bakke, søppelforbrenningsanlegget med skibakke på toppen, samt Urban Rigger – Maersk- containere bygget om til studentboliger, signert samme arkitektkontor. Her ligger også Dorte Mandrups ombygging av B&Ws tidligere verkstedsbygning, som nå huser en av Københavns mest innovative restauranter, Amass. Her er også et mylder av små kafeer, bakerier, mikrobryggerier og barer i brakker og nedlagte industribygninger.

Sammen med ektemannen Lars og datteren Helene har Dorthe Weinkouff Barsøe skapt en egen oase på husbåten Bobo i København. Fra Børge Mogensens Spanskestol fra Fredericia har familien full oversikt over arkitektkontoret BIGs studentboliger Urban Rigger midt i mot.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Jeg liker meg godt i omgivelser som er litt uforutsigbare"

Innenfor en 360-graders radius ser vi altså Københavns fortid, nåtid og fremtid fra husbåten Bobo, der visedirektør for Dansk Arkitektur Center (DAC), Dorthe Weinkouff Barsøe, har valgt å bosette seg.
– Det er egentlig ikke til å tro at så mange ønsker kan gå i oppfyllelse på én gang. Vi er tett på byen i et fantastisk miljø. Det er urbant, men likevel landlig med måkeskrik og vind i håret. Jeg liker meg godt i omgivelser som er litt uforutsigbare, sier Dorthe med et stort smil.

Fra spiseplassen er det god utsikt til andre husbåter, den transformerte Konstabelskolen av Vandkunsten arkitekter og BIGs famøse skibakke på forbrenningsanlegget Amager Bakke. Familien nyter dermed sine daglige måltider midt i Københavns arkitektoniske hotspot. Interiøret er klassisk for ikke å sloss med den levende utsikten, med Arne Jacobsens Syverstoler og et Super-Ellipse-spisebord av Piet Hein, Arne Jacobsen og Bruno Mathsson, alt fra Fritz Hansen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Snekker Michael Hansen løftet det opprinnelige kjøkkenet opp på en sokkel slik at det passet bedre til familiens høye medlemmer, som alle elsker å lage mat. Han forlenget samtidig benkeplaten på kjøkkenøya for å lage en sitteplass der gjester kan slappe av med et glass mens kokkene jobber.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En ny start for hele familien

Det begynte med at Dorthe og Lars kikket på en liten husbåt de vurderte å kjøpe til datteren Helene da hun skulle flytte hjemmefra. Av ulike årsaker gikk ideen i vasken, helt til Helene en dag sendte foreldrene en boligannonse for husbåten Bobo. Kanskje de kunne bo der alle tre? Ikke lenge etter flyttet hele gjengen fra funkisvillaen i Lyngby og kastet seg ut i et nytt, felles eventyr til sjøs.

– Hensikten er at vi skal bo her i mange år fremover. Vi har så mange felles interesser og koser oss veldig sammen. Vi har innredet båten sammen, og alle er veldig opptatt av å lage mat. Brød henter vi hos bakeren og friske grønnsaker får vi fra matmarkedet ved siden av. Området inviterer også i større grad til å sykle eller ta Havnebussen.

Den store glassdøren med stålramme er satt inn for å dele inn soner uten å stenge for lyset, som flyter fritt mellom rom og etasjer. Plakaten viser et verk av Matisse.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Fylt med klassisk design

Husbåten er innredet med designklassikere og skreddersydde løsninger forankret i stilsans og kvalitet, men uten å stjele oppmerksomhet fra impulsene som strømmer inn gjennom de store vinduene. Familien er svært sosialt anlagt og dørene står alltid åpne for venner som spontant kommer innom på middag, forbipasserende som har behov for å låne toalettet, eller naboer som kikker innom, ofte med en hjelpende hånd.

– Naboen vår, som har bodd her i 28 år, kom bortom her en dag for å ta en kikk på fortøyningen. Og da paret på den andre siden skulle skifte et vindu måtte hele båten snus, da hjalp alle naboene til. Vi møtes på gressplenen, brenner bål og lager ting sammen. Det er et herlig miljø, forteller Dorthe.

Hovedsoverommet er plassert under havets overflate, med nydelig utsikt over vannskorpen fra sengen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Utsikten til vann og båter fungerer som et bilde på veggen.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Arbeidsrommet og biblioteket i underetasjen er enkelt og funksjonelt innredet med få, velvalgte objekter. Skrivebordet og den innebyggede reolen er laget av snekker Michael Hansen, Syverstolen er av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen og Wassily-lenestolen er av Marcel Breuer fra Knoll. Om sommeren blir rommet til en bar, når vinduene åpnes ut til en liten terrasse hvor man kan nyte en god drink med tærne i vannet.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En perfekt kombinasjon av by og natur

Følelsen av velvære henger også sammen med at Refshaleøen er den perfekte kombinasjon av by og natur, ifølge Dorthe.

– Det er så mye natur her, noe jeg ikke hadde forestilt meg. Når man bor på en husbåt følger man også med på været på en helt annen måte. Jeg orienterer meg hele tiden etter vindretningen, for eksempel.

Sammen med Lars og Helene har hun flyttet inn i en boform som tilhører fremtiden, noe som svarer godt til jobben hennes som formidler av arkitektur hos DAC.

Inngangen til husbåten er en enkel trapp, hvor man nærmest må ta sats for å komme seg om bord de dagene vinden har slitt båten vekk fra kaien.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Fra den gigantiske takterrassen har familien utsikt til Københavns arkitektoniske fortid, nåtid og fremtid. Med tiden planlegger Dorthe å anlegge en egen grønnsakshage her.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Uttrykket på Refshaleøen er rått, med gamle industribygninger og containere innredet som boliger.

© Foto: Birgitta Wolfgang

"Rammene for hva arkitektur kan være er større enn det folk kanskje tror"

– Byen og de arkitektoniske omgivelsene er jo omdreiningspunktet for arbeidet vårt på DAC. Det er ingen tvil om at jeg har flyttet til et av de mest urbane bymiljøene i Danmark, som jo selvfølgelig har innflytelse på jobben min. Rammene for hva arkitektur kan være er større enn det folk kanskje tror. I tillegg til selve bygningene rommer arkitektur også alt som befinner seg mellom husene. Vi har for eksempel veldig mye kystlinje i Danmark. Vi er veldig opptatt av kos. Tillit er en viktig del av måten vi innretter oss på, i motsetning til andre steder i verden hvor man lukker seg inne bak store murer. Det er et eksempel på hvordan man kan se arkitektur gjennom et verdisett og en kultur, forklarer Dorthe.

Et eksempel, som hun på mange måter selv statuerer. Familiens valg av boform reflekterer et ytterst moderne sett med livsverdier, hvor det sosiale, det gastronomiske, det mangfoldige og nærheten til naturen står som grunnpilarer for konstruksjonen av det gode liv.