– Jeg er ikke så glad i ordet trend

Stylist Kirsten Visdal kaller seg selv en håpløs nostalgiker og er sterkt knyttet til gjenstandene hun omgir seg med.

© Inger Marie Grini

KIRSTEN VISDAL: Kirsten bor i en kjedet enebolig på Strand i Bærum fra 1963 med påbygg fra 2000, sammen med mannen Jan, datteren Sara og en hund. Sønnen Gard er student i København.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Det er litt tilfeldig hva som er satt sammen, ting stammer fra ulike perioder i livet. Stil og smak endrer seg over tid, men minner henger ved. Derfor er det en salig blanding i hjemmet vårt. Spisebordet kjøpte vi i Paris for 25 år siden og vi har reklamasjoner fra da jeg drev butikken Kvist i Oslo. Her er også etterdønninger fra en periode med svensk landstil. Panelet på veggene kunne jeg riktignok vært foruten.

Utfordringen min er at jeg er emosjonelt knyttet til ting, spesielt dem som gir assosiasjoner til oppveksten til barna mine. Jeg bryr meg lite om status og hva som er riktig og galt. Det ligger en liten trass bak det hele også. Jeg vil ikke bytte ut ting selv om jeg både er lei dem og de er «utgått på dato».

© Inger Marie Grini

Om du har sett TV2-programmet Tid for hjem, vil du nok gjenkjenne Kirstens stil, som gjerne kan beskrives som «naturmaterialer i en minimalistisk setting». Så veldig minimimalistisk er det derimot ikke i hjemmet hennes, som er preget av minner og familieliv. Selv er hun ikke så begeistret for panel på vegger og i tak, men hun strammer det opp med svarte detaljer som stolene LCW av Charles og Ray Eames fra Vitra og J110, designet av Poul M. Voulter fra Hay. Modulsofaen fra Bolia er stor fordi de øvrige familie-medlemmene ønsket seg nettopp det. Kirsten har tre peiser i hjemmet sitt og sier at hun ikke kan leve uten åpen ild.

Hva tenker du om trender?

– Jeg er ikke så glad i ordet trend. Det står for noe som er kortvarig og som lett blir byttet ut til fordel for noe annet. Samtidig er det veldig spennende å se hva som påvirker oss og hvordan dette fører til nye behov, nye uttrykk og nye funksjoner.

© Inger Marie Grini

Møteplassen mellom designere og håndverkere, Håndverk+, som for første gang gikk av stabelen i Kirstens hjemkommune Vågå i fjor, er initiert av Kirsten og vitner om hennes forkjærlighet for tradisjonshåndverket. Med Håndverk+ håper hun å skape større bevissthet rundt godt håndverk, hvordan vi kan ta håndverket med oss inn i fremtiden og på den måten skape ny næring og nye arbeidsplasser.

Hva er et godt hjem for deg?

– Et godt hjem er uhøytidelig, har gode funksjoner og oppleves inkluderende både for dem som bor der og for besøkende. Det har gode kvaliteter som varer og som tåler å brukes. Et hjem bør ikke bare være et utstillingsvindu for omverdenen.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– At jeg er en håpløs nostalgiker, som innimellom prøver å stramme opp med noen moderne elementer.

© Inger Marie Grini

Kirsten fordeler tiden sin mellom hjemmekontor og oppdrag på location. Førstnevnte er selvfølgelig i tråd med Kirstens forkjærlighet for det naturlige.

Hvordan ser fremtidens hjem ut, tror du?

– Det vil preges av ny teknologi og både fornybare og nye energier. Byene ekspanderer, noe som gjør det trangere om plassen og muligens gir det flere dårligere livskvalitet. Det grønne skiftet vil føre til at vi kjøper kvalitet som varer og vi vil få øynene opp for kreative løsninger for ressursbruk, materialer og gjenbruk. Vi vil blant annet se mange nye produkter innen gjenvinning av plast. Vi deler på godene og sirkulær økonomi vil prege hvordan vi bor og lever. Blant annet vil vi dyrke alle steder vi kommer til. Det blir også viktig å ha en fritidsbolig innen overkommelig avstand siden flyreiser blir dyrere, og vi må bidra til å redusere CO2- utslippene.

© Inger Marie Grini

Kirsten foretrekker den skandinaviske fargepaletten av lyst treverk, jordtoner og brente nyanser, og bruker mye tekstiler og naturgarvede saueskinn som luner. For å stramme det opp og gi interiøret modernitet, bruker hun svarte detaljer. Bildene er en miks av Margaret M. de Lange, Magne Furuholmen, Christopher Rådlund, Malene Birger og sønnen Gard. Vegglampen er fra Lampe Gras og sidebordet fra Knoll.

Hvordan kan du som stylist inspirere til bedre livskvalitet for «folk flest»?

– Det kan være gode råd og tips som både forskjønner tilværelsen og som er funksjonelle. Omgivelsene vi har rundt oss påvirker psyken vår. I dag går også livskvalitet ut på å leve i takt med det grønne skiftet. Stylister kan se mulighetene i nye produkter og løsninger som er resultater av miljø- og klimautfordringene vi står overfor. Gjennom konseptutvikling og inspirerende bilder kan vi formidle gode ideer om kvalitet og tendenser som varer over tid.

Hvor kommer ideene dine fra?

– Fra alt som rører seg rundt meg og som jeg fanger opp og tolker videre i ulike sammenhenger. Jeg er en kontrastfylt person som ikke er så glad i forandringer privat, men er en blodhund etter nye impulser.

© Inger Marie Grini

Kirsten er særlig engasjert i alt norsk. Lysestaken Gloria er designet av Norway Says for Muuto i 2009.