Hjemme hos Jotuns fargeekspert

Lisbeth Larsen, fargesjef i Jotun, liker å teste ut fargene hun anbefaler. Aller helst skal de virke avslappende, og i sin egen leilighet har hun gått for avstemte toner.

Et spørsmål om nyanser
© Siren Lauvdal

Et spørsmål om nyanser

  • Mine rødvinsglass støver aldri ned!

Lisbeth Larsen lar sin karakteristiske rungende latter fylle rommet. Utsagnet kommer etterfulgt av en litt oppgitt forklaring av vennenes bekymring for alt støvet de fryktet ville samle seg på de åpne hyllene i det nye kjøkkenet hennes.

  • Hos meg står bare de tingene jeg bruker hele tiden fremme, så det er ikke et problem, forklarer hun.

God materialsammensetning er essensielt for Lisbeth, som har kombinert beisede trefronter med marmorbenkeplater og klassiske metrofliser.

Kjøkkeninnredningen er bygget av en møbelsnekker, og har fått åpne hyller som erstatning for tradisjonelle skap. De hvite taklampene er Vibeke Skars design for Northern Lighting, mens den svarte er kjøpt hos Eske i Oslo. Rundt bordet står både nymalte bruktstoler og stoler fra Gervasoni.

Forandring fryder
© Siren Lauvdal

Forandring fryder

Kjøkkenet er det eneste hun har endret etter at hun flyttet inn i Frogner-leiligheten i Oslo for to år siden. Også fargene, selvfølgelig, men de kommer vi tilbake til.

  • Vennene mine kunne ikke forstå at jeg ville bytte ut kjøkkenet. "Er du gal?", sa de, og mente det var for fint til å skiftes ut. Det var typisk klassisk og hvitt. Men jeg trivdes ikke, forteller hun.

Så hun rådførte seg med Alessandro D’Orazio, interiør­designer og stylist.

Spesialtegnet kjøkken
© Siren Lauvdal

Spesialtegnet kjøkken

  • Alessandro tegnet et forslag for meg, og jeg er superfornøyd!

Etter å ha jobbet sammen i flere år, Lisbeth som fargesjef for Jotun, Alessandro som den ene halvparten av stylistduoen Kråkvik & D’Orazio, visste han godt hva hun ville ha. Det aller viktigste? Gode materialer.

Vasene har Lisbeth kjøpt på livsstilsbutikken Merci da hun var i Paris nylig.

Herlig materialmiks
© Siren Lauvdal

Herlig materialmiks

  • Innredningen er bygget av en snekker, med stort fokus på detaljene, forteller hun. En marmorplate ligger på toppen og tradisjonelle metrofliser er lagt over benken. Også disse åpne hyllene, da, som gir plass til alt det Lisbeth trenger i det daglige, samtidig som glass, keramikk, treverk og metaller er med på å gi materialfølelse til rommet.

Kobber, keramikk, treverk, marmor og fliser er en nydelig kombinasjon. Keramikkannen er fra Another Country, mens kobberkannen kjøpte Lisbeth sist hun var i London, i butikken Mint i Brompton.

Stilige detaljer
© Siren Lauvdal

Stilige detaljer

En "svevende" hylle uten forankring bryter opp en tom vegg, og gjør mugger og servise lett tilgjengelig. Det samme gjør sidebordet Tati fra Asplund, som Lisbeth siklet på i et år før hun kjøpte.

Veggene i både kjøkken og stue er malt i fargen Kalk, mens karmene rundt åpningen mellom de to rommene er Diskret. Begge fra Jotun.

Tester fargene selv
© Siren Lauvdal

Tester fargene selv

Som fargesjef for Skandinavia og Asia er de en stor del av Lisbeths hverdag. Hun utvikler nye fargekart hvert år, og tar pulsen på trendene både internasjonalt og her til lands, slik at fargene hun presenterer skal reflektere det som skjer rundt oss.

  • Jeg liker å teste ut fargene selv. De skal virke avslappende og føles gode å være i. Jeg lager farger jeg tror vil være gode for mange, og da vil jeg vil se dem selv på store flater.

Dermed blir det en del skifter. Tre ganger på soverommet, to på stuen. Bare én på kjøkkenet, faktisk.

Les også: Fargekart fylt med kontraster

De eneste høyskapene huser kjøleskap og fryser. Takket være fraværet av overskap i resten av innredningen, beholdes den luftige, romslige følelsen - selv om frontene er svarte.

Liker best nøytraler
© Siren Lauvdal

Liker best nøytraler

  • Jeg holder meg til nøytraler, forteller hun.

  • Jeg omgir meg med farger hele tiden, og er veldig glad i det. Men jeg trenger å være i nøytrale omgivelser for å kunne tenke farger. Jeg kan ikke ha grønne vegger når jeg skal finne frem til en ny nyanse!

I stuen har Lisbeth funnet den perfekte miksen av stramt og mykt, noe sofaen Yale, designet av Jean Marie Massaud for MDF Italia, er et godt eksempel på. Den stramme basen gir luftighet, samtidig som komforten er ivaretatt med myk polstring.

I stedet for å begrense seg til ett materiale i sofabord, har hun kombinert to. Det røffe treverket i bordet fra Bolina står som sterk kontrast til Jasper Morrisons renlinjede Plate Coffee Table fra Vitra.

Grønne planter spiller også en stor rolle i Lisbeths interiør, for å få inn spor fra naturen. Lenestolen er Paulistano fra Gran Domino i Fredrikstad, stålampen er Bestlite.

Hjemmekontor
© Siren Lauvdal

Hjemmekontor

Et hjørne av stuen er viet hjemmekontoret. En Ikea-benk er møysommelig malt i samme farge som veggen, og ser dermed mye mer eksklusiv ut. Små minner fra Lisbeths barndom, gaver og souvenirer fyller hyllen fra Bolina, mens lampen fra Eske gir arbeidslys på mørke kvelder.

Duse farger på soverommet
© Siren Lauvdal

Duse farger på soverommet

  • Jeg prøvde gult på soverommet, men det ble en litt for rask oppvåkning for meg. Det fungerte rett og slett ikke!, sier hun.

Soverommet har utgang til en romslig balkong som lett har plass til åtte rundt bordet. Veggene er malt i Kalkgrå fra Jotun, og gjør det store rommet intimt og hyggelig. Nattbordlampen er Ilse Crawfords w084t2 fra Wästberg.

Vil skape rom å kose seg i
© Siren Lauvdal

Vil skape rom å kose seg i

Nisjen i soverommet er Lisbeths favorittsted, malt i Jotun-fargen Diskret. Hun avslutter nærmest hver dag her. Sofaen er Ghost fra Gervasoni, lampen er Tatou fra Flos, bord fra Kvist.

- Fargevalg og de riktige materialene skal være med på å skape rom det er lett å kose seg i, sier hun.

  • Livet er for kort til å sitte dårlig!