Hagen har en sydlandsk stemning.
© Maria Reme

Finstemt 50-tallshus med freidig uterom

Ved hjelp av sin egen gode smak, en arkitekt og en interiørarkitekt forvandlet familien Korshavn det originale 1950-tallshuset til en moderne familiebolig – uten å endre det arkitektoniske uttrykket.

Stilen i det funksjonelle 1950-tallshuset er stram og enkel, med tydelige og markante linjer som er gjennomført fra arkitekturen til interiøret.

Haakon og Siri Korshavn overtok huset i 1999. For dem var det viktig å ta vare på de originale arkitektoniske grepene, samtidig som de ønsket å modernisere, både visuelt og funksjonelt.

Heldigvis var det gjort noen gode valg av materialer da huset ble bygget i 1958. Likevel var det en del justeringer som skulle til for å møte familiens ønsker. Arkitekt Torgeir Norheim, som Haakon kjente, ble hyret inn for å oppgradere de nødvendige funksjonene. Det var et uttalt mål å endre stilen minst mulig, men gamle ting som plater og rør var modne for utskifting.

– Huset var i original stand da vi overtok. Faktisk var det gjort få eller ingen endringer siden det ble bygget, forteller Haakon. Det har vært viktig for oss å ta vare på husets særpreg. Familien har valgt hvitt som en basisfarge inne, fordi det gir et lyst og lett preg. En annen gjennomgående kombinasjon er mur, betong og tre. Betong er det nye elementet i huset og gir et mer moderne preg, samtidig som det er enkelt å vedlikeholde. Treverket tilfører en mykhet til bruken av betong og mur, slik at ikke uttrykket blir for hardt.

Planløsningen i første etasje er i stor grad beholdt slik den var. En vegg og en skyvedør er fjernet for å åpne opp mellom stue og kjøkken, noe som gir mye mer lys enn den originale løsningen.
Glassveggen mellom entré og stue er beholdt. Den hjelper til med å holde på varmen i stuen om vinteren, og bidrar samtidig til det åpne uttrykket. Et tverrgående brystpanel går også igjen som et tydelig element i vinduene på forsiden og baksiden av huset.

– Favorittområdet i huset er kombinasjonen av stue, entré og kjøkken som går i ett. Her er mye plass og godt gjennomlys. Det er selve hjertet i huset, forteller Haakon. Det var mange utfordringer knyttet til innredning som skulle tilpasses stil og behov. Derfor valgte familien å engasjere interiørarkitekt Camilla Songe-Møller. Slik kom løsningen med kjøkken og stue i stand. Grepet ved å benytte samme produsent på skapene i både kjøkken, stue og entré skaper sammenheng mellom sonene. Huset trengte også en god del ekstra lyskilder.

Interessen for kvalitetsdesign har resultert i nettbutikken designspirit.no, som Haakon driver. Selv lever de som de lærer og omgir seg med kvalitetsprodukter som er laget for å vare. – Vi kunne aldri ha brukt billigproduserte kopiprodukter som er ment å være billige, og ikke verken vakre eller funksjonelle. Vi vil ikke bygge opp under bruk-og-kast-mentaliteten, understreker Haakon Korshavn.