Moderne villa i Oslofjorden

Lene og Remis hjem er et sted som er vokst frem på naturens premisser, og har blitt en arkitektonisk perle ved Oslofjorden.

Hus verdt å vente på 
© Inger Marie Grini

Oslofjordens antagelig vakreste strandeiendom lå uberørt i flere år og bare ventet på at Lene og Remi skulle bli klare til å realisere sitt private drømmeprosjekt.Paret elsker sjøen, og kanskje spesielt det vakre Middelhavet, så når barna meldte sin ankomst, var tiden inne for å bygge deres eget lille paradis i Norge.

  • Vi ville gjenskape noe av den avslappede atmosfæren fra Middelhavet her hjemme, og investere i livskvalitet, forteller Remi. - Vi ønsket å bygge et sted som skulle være anvendelig og innbydende. Sammen med en annen familie kjøpte de den seks mål store tomten for over åtte år siden. Da ble de enige med naboene om at når tiden var inne for å bygge, skulle de gjøre alt de kunne for å bevare de vakre omgivelsenes egenskaper. Dette var ikke et ansvar Lene og Remi ønsket å legge over på en arkitekt alene, så de brukte den tiden de trengte på å definere sine behov, og å finne stilen og formen på det de ønsket seg.
Godt samarbeid med arkitekten 
© Inger Marie Grini

Etter nøye sondering i markedet fant paret Kristin Jarmund Arkitekter. Kristin forsto hva de snakket om, og klarte å gripe fatt i det mest vesentlige i ønskene.

  • Dette er en av de flotteste tomtene i Indre Oslofjord, og det var det som måtte forme huset, forteller Kristin Jarmund. Sammen ble de enige om at huset skulle ha et transparent uttrykk. Utsikten mot havet som vender mot øst var en vesentlig premissgiver. Her dukker jo også morgensolen opp. Ettermiddagssolen, som faller inn fra vest, fikk dermed sitt eget atrium, og en like viktig arkitektonisk prioritering. Tomten er svakt skrånende ned mot den skålformede bukten og havet, så høydeforskjellen i tomten ble utnyttet til fulle, fremfor å bli jevnet ut.
Lun uteplass med kveldssol 
© Inger Marie Grini

Atriet er uteplassen som vender mot kveldssolen. Den herlige material­miksen av betongflis, elvegrus og ubehandlet tre, gir en lun effekt, selv om man er omringet av glass.

Uteliv hele sommeren 
© Inger Marie Grini

Utedusjen er i bruk hele sommeren. Barna er ferdig vasket og klare for sengen når dagen er over. utemøblementet har paret kjøpt direkte fra Italia. Stranden er bare et steinkast unna. - Med tiden gleder vi oss også til at nyplantede trær og busker forsterker atmosfæren ytterligere, sier Lene.

Spennende nivåer 
© Inger Marie Grini

I det store allrommet åpenbarer husets gjennomsiktighet seg, med glassvegger fra gulv til tak på begge sider. Åpenheten er dessuten videre forsterket gjennom introduksjonen av ulike nivåer: Hjemmekontoret er plassert på gesimsen, en lekker arkitektonisk trapp leder ned til spisestue og kjøkken, mens nok et trappetrinn fører ned til stuen i enden. Dessuten tilfører den gode materialmiksen nok et element til rommene; det oljede eikegulvet, den steinbelagte endeveggen og de såvidt introduserte tekstilene sørger for massevis av varme. Spisebordet er fra Ketall og stolene fra B&B Italia - begge deler designet av Patricia Urquiola.

Droppet kjøkkenøya  
© Inger Marie Grini

Kjøkkenet er luftig og lyst, og diskré innlemmet i den ene enden av det store oppholdsrommet. Den planlagte øya byttet Lene og Remi ut med mer gulvplass, men belysningen er på plass hvis de skulle ombestemme seg. Rundt hjørnet skjuler det seg både kjølerom og lager. Kjøkkeninnredningen B2 fra Bulthaup har en praktisk flerbruksvegg i aluminium, der man blant annet kan henge urteplantene.

Fokus på materialmiks 
© Inger Marie Grini

Det oljede eikegulvet mellom nivåene går over i en flott trapp, med en del store trinn som er populære sitteplasser. Stuen, som ligger et nivå ned fra spisestuen, er et intimt lite hjørne foran peisen. Her får man virkelig nærkontakt med den fine materialmiksen, og møblementet er holdt til et minimum for å fremme denne. Sofaen er fra Minotti. Remi elsker dessuten musikk, og har sørget for at samtlige oppholdsrom både inne og ute har integrerte høyttalere, slik at lyden kan flyte fritt og forsterke stemningen i huset.

Åpen løsning 
© Inger Marie Grini

Fra gangen åpenbarer utsikten og den åpne stuen seg. Uansett på hvilken side av huset man står, ser man gjennom til den andre, og det er også en direkte forbindelse til oppholdsrommet fra begge sider. De kraftige trelags glassveggene kan skyves til side de fleste stedene, og sørger for fullt gjennomsyn. Takket være glassets UV-behandling er det imidlertid ikke like lett å se inn.

Panoramautsikt på soverommet 
© Inger Marie Grini

Hovedsoverommet har en eventyrlig plassering på et eget nivå, hevet opp fra gangen. Her er det panoramautsikt uten innsyn. Stemningen i rommet endrer seg med været, og jordfargene i Missoni-sengeteppet endrer karakter etter årstidenes ulike fargekart.

Stilrent og sanselig på badet 
© Inger Marie Grini

Badet innenfor soverommet er nøytralt, men med små sanselige detaljer og masser av lys. Vaskene er fra Alape, speil fra Antonio Lupi, armaturer fra Vola og fliser - fra gulv til tak - fra Slimtech.