© bo-bedre.no

4 tips til den beste champagnen

Hvordan velge, servere, drikke og smake på champagne? Gjør som eksperten!

Å definere hva som kjennetegner en god champange er ingen enkel sak, selv for en ekspert. Richard Juhlin er mannen med nese og smaksløker som kan skille mellom over 6500 ulike champagner. I løpet av 2012 skal han lukte og smake seg gjennom landet med kokk Christopher Sjuve i programmet Nesevis på NRK. Dette er hans kjennetegn på en god champagne:

- De fleste gode champagnene er gamle i årstallet, men har en ungdommelig karakter. De skal være syrlige, ha bobler (men ikke for mange), og toner av kaffe og ristet brød. Og de skal smake av frisk frukt, sitrus og blomster. Finner du alt dette samtidig, har du en god champagne, sier han.

Nummer to på Juhlins liste over «viktigheter» når det gjelder de edle dråpene er glassene.

- Mange legger så mye penger i selve champagnen, men de glemmer glassene, sier han.

Tommelfingerregelen kan du lære deg først som sist: Glasset skal være høyt, bredt på midten, for så å smalne igjen. Både såkalte fløyter, som går utover øverst, og gammeldagse kopper, som er grunne og vide, er fy-fy.

Har du ikke ordentlige champagneglass, er hvitvinsglass det beste alternativet.

Så til selve smakingen: Pass på at du ikke nettopp har pusset tennene. Deretter: Snurr på glasset for å frigjøre dufter. Putt nesen nedi glasset og lukt forsiktig - la duften sive inn på egen hånd. Hold på konsentrasjonen i ti sekunder og så: smak. Hold drikken i munnen i fem sekunder. Kjenn etter. Gjenta prosessen til glasset er tomt. Mellom hver sup? Mor deg! Men konsentrer deg for all del mens du drikker - du må ikke gå glipp av nytelsen.

Var det da noe mer før vi spretter flaskene? Jo, dette:

- Akkurat som i moteverdenen, er prisen bedre desto mindre kjent merket er. Du får mer for pengene om du velger en ukjent produsent.

Ble du også champagnetørst? Richard Juhlin anbefaler disse:

Andre Jacquart Mesnil Experience, 327 kr

Juhlin sier: Aperitiffchampagne til snitter.

Vinmonopolets beskrivelse: Konsentrert og elegant med karakter av grønne epler og sitrus, samt frisk syrlig og mineralsk avslutning.

Arnould Grand Cru Blanc de Noir Brut, 249 kr

Juhlin sier: Passer til kyllingretter og salater.

Vinmonopolets beskrivelse: Lys gyllen farge, fin, frisk fruktighet og elegant syrestruktur.

Bonville Grand Cru Millesime Brut 2005, 299 kr

Juhlin sier: Passer til skalldyr og flatfisk.

Vinmonopolets beskrivelse: Nydelige toner av sitrusfrukter og melon. Massiv struktur med komplekst aromabilde i ettersmaken.

Charles Heidsieck Brut Réserve 2005, 385 kr

Juhlin sier: En god allroundchampagne.

Vinmonopolets beskrivelse: Lys grønngul. Aromatisk fruktighet preget av stikkelsbær, hint av asparges og mais. Frisk ettersmak med toner av mineraler.

Cuvée William Deutz 1998, Brut, 750 kr

Juhlin sier: Passer til raffinerte fugle- og kalveretter med sopp.

Vinmonopolets beskrivelse: Rik og kompleks. Aromaer av modne epler og ingefær.

Dom Pérignon Oenotheque 1996, 2399 kr

Juhlin sier: Passer til sublime gourmetretter med løyrom.

Vinmonopolets beskrivelse: Gyllen gul farge. Svært kompleks nese med sitrus, tørket frukt (fiken), brioche, røyk, underskog og mineraler. Syrefrisk i anslaget.

Egly-Ouriet Grand Cru Blanc de Noirs, Brut, 668 kr

Juhlin sier: Passer til tunge, kraftige kjøttretter med rotfrukter.

Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp strågyllen. Litt utviklet fruktighet preget av eple, brød, sjømineraler og smørdeig, innslag av sjokolade, fat og krydder.

Krug Collection 1982, 3999 kr

Juhlin sier: Inviter Eyvind Hellstrøm hjem på denne - eller drikk den på en hverdag.

Vinmonopolets beskrivelse: Svært kompleks og en del utviklet med nøtter, kaffe, fiol, sopp og underskog. God syrestruktur.

Louis Roederer Cristal 2004, 1599 kr

Juhlin sier: Nydelig på egen hånd eller till norsk piggvar med smeltet smør og potetpuré.

Vinmonopolets beskrivelse: Strågul farge. Intens duft med innslag av sitrus, vanilje og friske grønne epler. Konsentrert, balansert med fin syre.

Pol Roger 2000, Brut, 395 kr

Juhlin sier: Nytes best på egen hånd.

Vinmonopolets beskrivelse: Middels dyp strågul. Litt utviklet, aroma med preg av røde bær, epler og sitrus, innslag av mineraler, brøddeig og smør.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2000 Brut, 1400 kr

Juhlin sier: Spar denne til sommeren og drikk den utendørs ved fjorden - eller på fjelltoppen.

Vinmonopolets beskrivelse: Duft av blomster, ferske mandler, vanilje og underskog. Middels fyldig, frisk, kraftig smak. Velintegrert mousse.