Kunsten å kjøpe kunst

Lyst til samle på kunst, men usikker på hvor du skal begynne? Her får du en guide til hvordan du bygger en personlig kunstsamling. Og noen norske navn du bør følge med på fremover.

© Claus Truelsgaard

Danske Samira Kudsk er en ivrig kunstsamler. Hun bor i København og eier sitt eget PR-byrå der hun jobber med en rekke danske og internasjonale design- og livsstilsmerker.

Hjemme er veggene fulle av kunst, samlet gjennom 20 år.

– Det meste av kunsten vår er moderne og har humoristiske temaer, og på den måten bruker vi kunsten til å gi hjemmet karakter, sier Samira.

Kunstveggen et fint utgangspunkt for samtaler når gjester er på besøk.
– Vi er begge veldig interessert i kunst. Søren driver et litografisk verksted, der han jobber med mange kunstnere som vi også kjenner privat, sier Samira.

Her er en annen leilighet som nesten ser ut som et galleri!

Slik lager du en kunstvegg

1. Lag en plan.
Før du henger opp bildene, tegne dem opp på et stort ark på gulvet.

2. Hold det ryddig. Heng opp bildene som en frise eller et belte eller lag en kollasj som fyller hele veggen. Alternativt, la ett enkelt bilde henge alene og få all oppmerksomhet.

3. Bruk blikket.
Ikke heng bildene for høyt, midtpunktet i bildet bør være i øyehøyde.

4. La deg inspirere! Gå i gallerier og i museer, de har lang erfaring i bildeoppheng. Se og lær!

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev, så får du gode tips og nyheter fra kunst- og designverdenen hver uke.

Vil du lære mer om hvordan du får kunstverkene til å fungere i innredningen, bør du ta en titt på disse tipsene.

Hva foregår på den norske kunstscenen akkurat nå?

En hel del! Jeanette Ulrikke Lund, som er kunsthistoriker og kunstfaglig direktør ved Galleri Brandstrup i Oslo, har plukket ut noen kunstnere det er verdt å følge litt ekstra med på.

Som Marthe Elise Stramrud Dette verket heter «Bewildered» (2015).
Teknikk: Kenzan, blomster, trykk på aluminium

– Marthe Elise Stramruds kunstnerskap er spennende, -estetisk appellerende og ikke minst begeistrende originalt, mener Lund.

Er fotokunst mer din greie? Da får du mange gode tips til steder å lete i denne saken.

«Lakrisvann» av Marianne Hurum (2016)

4 kunstråd for dummies

Ønsker du å kjøpe kunst, men er usikker på hvor og hvordan? Begynn her!

1. Se, se, se! Det er mange gode gallerier og visningssteder for samtidskunst i Norge, som for eksempel Galleri Brandstrup, Standard og 1857 i Oslo, Entré i Bergen og Elephant Kunsthall i Lillehammer.

2. Utforsk egen smak. Å kjøpe kunst er en investering for livet. Bruk tid på finne din stil, og bli kjent med din egen smak. Let deg frem til kunst som du kjenner deg igjen i, som du finner estetisk appellerende og som snakker til det du interesserer deg for.

«Violet Array» av Aurora Passero (2015)

3. Følg med. Finn en kunstner du liker og følg med over en periode. Ta kontakt med kunstner eller galleri og be dem følge deg opp. Kunstnere elsker at folk viser interesse og entusiasme for det de gjør!

4. Kjøp med hjertet. Ikke gå på «hva-som-lønner-seg-økonomisk-smellen». Mange som selger kunst bruker dette som salgstriks, men ingen kan spå hva et kunstverk vil være verdt i et fremtidig marked. Det beste er å stole på egen smak og kunstnerens tekniske kunnskaper og håndverk.