7 tips til en mer bærekraftig gaveinnpakning

Hver jul går det med over 60 millioner meter julepapir bare i Norge. Vanligvis blir gavepapiret brukt kun en gang før det kastes, men det er faktisk mulig å pakke inn nydelige presanger helt uten bruk av engangspapir.

Nydelig innpakning med mindre avfall

Å pakke inn gaver i innpakningspapir er ofte sløsing av ressurser med kort levetid, fordi det ofte blir brukt bare en gang før det kastes.

Ifølge tall fra Fremtiden i våre hender dreier forbruket seg om minst 60 millioner meter gavepapir i løpet av juletiden. Her vil vi gi litt inspirasjon til hvordan den mengden kan reduseres - uten å gå på kompromiss med ønsket om å pakke gavene pent inn.

Gaveindpakning gaver pakket ind i stof
© Pernille Greve

Bruk stoffrester du likevel har liggende

De fleste av oss har stoffrester liggende - for eksempel kjoler som er for slitt til at de kan repareres eller kjøkkenhåndklær som har en stor, stygg flekk som ikke kan fjernes, men som du kan klippe rundt.

Stoffrester kan bli til den vakreste innpakning, og kan som på bildet erstatte både gavepapir og bånd.

Looken kan være både rustikk, som her, hvor stoffet ganske enkelt har blitt revet over og derfor har røffe kanter, eller det kan kuttes, vris og brettes for å gi et renere snitt. Uansett er det et godt alternativ til en nydelig innpakning som kan brukes igjen og igjen.

© Vissevasse

Kjøp gavepapir som kan gjenbrukes

Hos den danske designvirksomheten Vissevasse har man prøvd å bekjempe sløsing med ressurser ved å lage en type gavepapir som kan brukes om igen og om igen.

Gavepapiret kalles Everwrap, og har den fordelen at det ikke kan rives av og at det ikke kommer hvite linjer når papiret har vært brettet. Tapen kan enda til fjernes uten å sette merker.

Gavepapiret finnes i flere forskjellige print og alle har et mønster på den ene siden og et på den andre. Dermed kan du variere innpakningen selv om innpakningspapiret blir gjenbrukt.

Everwrap fra Vissevasse, 50 kr. per ark.

Les også: Her kjøper du fotokunst på nett

Gaver julegaveindpakning
© Pernille Greve

Ta vare på papir og silkebånd, og pynt med naturens materialer

Du får kanskje tilsendt en pakke hvor innholdet er polstret med papir, eller du har kjøpt et fotografi som er sirlig surret inn i papir. I stedet for å kaste det i papiravfallet kan du ta vare på det og bruke det til gaveinnpakning. Selv små stykker farget papir kan fungere som en fin detalj på pakken.

Silkebånd og litt garn fungerer perfekt som gavebånd. Pynt gjerne med fine ting fra hagen eller tørkede appelsinskiver som på bildet over.

Lær japansk furoshiki

Japanerne er inne på noe med sin innpakningsteknikk, furoshiki, hvor fine skjerf brettes nydelig rundt gaver.

Og selv om furishiki ofte ligner små kunstverk behøver det ikke være så vanskelig. Man kan ofte finne fine tørklær i gjenbruksbutikker, eller kanskje du har noen liggende selv, som er perfekt til formålet. Tørkleet kan være en ekstra gave til mottakeren, eller du kan spørre om du kan ta det med igjen og bruke det til den neste gaven du skal gi.

Søk på #furoshiki eller #furoshikiwrap på Instagram og finn massevis av inspirasjon til hvordan du gjør det.

Sy en gavepose i stoff

For de fleste er bruk av gaveposer er en glemt tradisjon, men den lever stadig i noen familier, hvor gaveposene blir gitt frem og tilbake i det uendelige.

Å sy posene er enkelt og greit, og du kan faktisk sy uten symaskin om du bare har litt tålmodighet.

@winnie_algren har sydd fine gaveposer til en rekke anledninger, og hvis du scroller ned i hennes feed kan du finne inspirasjon til både julegaveinnpakning og bursdagsposer.

Pakk inn i avispapir

De fleste av oss har enten aviser liggende, eller vi kjenner noen som har en bunke de gjerne vil bli kvitt.

Som gavepapir utgjør aviser en fin og nøytral bakgrunn, og gaven kan enkelt piffes opp med fine bånd (som kan gjenbrukes) og pynt fra naturen.