Med respekt for rom og objekter

Oliver Gustavs profesjonelle profil er mørk og dramatisk. Hjemme kjører han en helt annen stil.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Oliver Gustavs København-leilighet er en sober sone skapt for ro og avslapping. Hjemmet fra slutten av 1800-tallet er beholdt i sin opprinnelige drakt, med unntak av veggene som er malt i naturlig Keim-maling.

Polstrede møbler fra Oliver Gustavs egen kolleksjon myker opp omgivelsene, mens den svarte lenestolen designet av Philippe Starck for XO i 1983 står som en vakker skulptur i rommet.

I sentrum av København ligger gamle leiligheter som historiske dokumenter av en svunnen tid. Enkelte er blitt modernisert, mens andre har fått beholde sine originale detaljer – slik som leiligheten Oliver Gustav og partneren Henrik Buhl flyttet inn i for snart fire år siden.

Det ærverdige hjemmet fra slutten av 1800-tallet strekker seg over 180 kvadratmeter. Bygningen er vernet, og paret hadde lite spillerom når det kommer til oppussing. Det passet dem godt.

Se hvordan en annen designproff har utnyttet sin København-leilighet fra samme epoke. Ganske annerledes!

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Oliver Gustav har høstet stor suksess med sitt studio- og boutiquekonsept Studio Oliver Gustav i København, og utvidet i 2016 med eget galleri i New York.

– Da vi fant dette stedet visste vi at det var helt perfekt, og vi har kun malt litt på veggene. Mange er så opptatt av å forandre, men ved å ta vare på den opprinnelige estetikken av et sted blir helheten mye mer naturlig.

Leiligheten er full av skjeve dører og vegger, men det er bare sjarmerende – tidvis litt upraktisk, men helt ekte likevel. Ingenting er endret for å gjøre de originale rommene penere, de er vakre i seg selv, sier Oliver.

Få boliginspirasjon rett i innboksen din – abonner på vårt nyhetsbrev!

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Soverommet er som hentet fra et Vilhelm Hammershøi-maleri – poetisk og spartansk, med en gammel fransk rokokkostol i det ene hjørnet.

En kinesisk risboks fra 1800-tallet brukes som nattbord, mens taktile vintagetekstiler i ull og hamp definerer selve sovesonen. Veggene er enkelt dekorert med kunstverk signert Florian Meisenberg og Julia Haller.

Les også: 16 tips til et freshere soverom.

Oliver er grunnleggeren av Københavns ledende interiørboutique, Studio Oliver Gustav, som i løpet av det siste tiåret har bidratt til å holde den danske hovedstaden relevant på det internasjonale designkartet.

I 2016 utvidet han virksomheten med eget galleri i New York, og studioet er kjent for sin håndverksmessige og gjennomtenkte tilnærming til rom og interiør.

Antikke funn og kuriositeter blandes med skulpturelle objekter og moderne formeri en kjernesignatur som er både konseptuell, dramatisk og mørk. Hjemmet hans derimot, er lett og minimalistisk.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Originale brystninger gjør stuen til et møbel i seg selv – en fin ramme for Olivers eklektiske og minimalistiske stil.

Runde former knytter sammen vegglampen i sandblåst aluminium av Kevin Josias, messinglampen av italienske Vincenzo de Cotiis og bronsebordet av klesdesigneren Rick Owens.

De polstrede møblene i hamp er fra Olivers egen møbelkolleksjon._På veggen, et verk av Freddie Lerche fra 1968. _

– Oliver Gustav Studio har en egen stil og stemning, som jeg praktiserer profesjonelt. Mitt personlige liv er annerledes, det er roligere rent estetisk.

Oliver har innredet hjemmet med tanke på at det skal være et ukomplisert tilfluktssted hvor han kan slappe av og finne ro når han ikke er på jobb.

Møblene og objektene som har fått innpass har kommet til ham på tilfeldig vis, men felles for alle er at de er håndplukkede for sine tiltalende kvaliteter – enten de er funnet på andre siden av verden eller på et lokalt loppemarked.

Les tipsene til hvordan du skaper et hyggelig hjem.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Et gammelt spisebord passer på noen av Olivers favorittobjekter, blant annet skulpturen i resin, i glasskuppel, av Emil Westman Hertz, og den runde bordlampen av italienske Vincenzo De Cotiis.

Det rustikke maleriet av Alberto Burri fremstår nesten som en forlengelse av det solide underlaget i massivt tre.

Her får du noen tips til hvordan du starter din egen kunstsamling.

– Jeg føler meg privilegert som våkner opp i et lett og luftig rom omringet av ting som jeg virkelig elsker og setter pris på. Men jeg ville vært like glad med bare en enkel madrass på gulvet også, jeg trenger ikke så mye, sier Oliver.

Kjærligheten til det håndlagede ligger i familien. Olivers oldefar bodde i Vietnam i over 20 år, og bygget seg etter hvert opp en samling av prehistoriske objekter og kunstverk med østasiatisk opprinnelse.

Bestefaren var metallsmed, og som barn var Oliver med i smien så ofte han kunne.

– Arven min har gjort meg til den jeg er. I likhet med mine forfedre har jeg en sterk fascinasjon for det prehistoriske, og overflater og materialer generelt.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Ved siden av den stramme jernkrakken av Jan Janssen Werken står et stort opprullet kanvasmaleri – et vakkert, skulpturelt element i rommet!

Han forteller at enkelte ser på den mørke stilen som kjennetegner Oliver Gustav Studio som en smule makaber, men selv anser han uttrykket for å være en naturlig forlengelse av seg selv – mye knyttet til en smertefull oppvekst, hvor han blant annet ble avvist av foreldrene for å være homofil.

– Jeg uttrykker meg på samme måte som en kunstner uttrykker seg selv og sin personlige historier, sier Oliver.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

Motpoler skaper spenn i omgivelsene, enten det er klare linjer i møte med organiske former, stort versus smått eller glatte flater mot taktile tekstiler.

Det stramme spisebordet i glass, marmor og bronse fra 70-tallet mykes opp av Erik Magnussens buede spisestoler i aluminium og den italienske stolen fra 1700-tallet i hjørnet.

Marmorvasene er designet av Christophe Delcourt for the Collection Particulière, og ved siden av døren henger et kunstverk av Louise Bourgeois. Det store maleriet på veggen er signert Julia Haller.

© Heidi Lerkenfeldt/CPH Editorial

I et hjørne av spisestuen har en gammel kinesisk stol fra 1700-tallet fått selskap av en avslappet kunstkollasj på gulvet, bestående av verk signert Gardar Eide Einarsson, Rasmus Rosengaard og Adam Jeppesen.