Slik kombinerer du dype farger!

Dype mettede fargekombinasjoner er råfint om du bare våger å bruke dem. Med fargeekspertens råd om hvordan du går frem, er du godt rustet til å sette sammen din egen fargepalett.

Miks flere farger enn du tror!
© Margaret de Lange/Pure & Original

Miks flere farger enn du tror!

– Når vi kaster alle regler ut av vinduet oppstår det en slags magi, forteller fargeeksperten Dagny Thurmann-Moe som driver Dagnys fargestudio og er kjent for sitt engasjement for nettopp farger!

Heldigivis er vi inne i en fargerik epoke og i tiden fremover er det spådd at vi vil omgi oss med mer farger enn den fargeløse perioden som vi sakte men sikkert er på vei bort fra.

De færreste av oss som kan sjonglere farger slik som Dagny, men skal du lykkes, er det bare å hoppe ut i det og velge raust fra fargeskalaen, ifølge eksperten.

– Det handler om følelser, og skal være litt fritt, komplekst og raffinert. Det er veldig fint å se at vi nå går for det mer komplekse, men også mer krevende, forteller Dagny.

Det kan virke vanskelig å få til selv, men med noen enkle regler hentet fra Dagnys bok «Farger til folket» kan det som virker umulig bli litt mer oppnåelig å få til.

Hennes første råd for å få et vellykket resultat er å kombinere flere farger enn du tror.

Den vanligste feilen vi gjør når vi fargesetter, er at vi bruker for få farger. Dette gir gjerne uttrykk som er flate og som mangler dybde, forklarer hun.

Disse tre fargene gjør underverker for stilen din.

Dagny har fargesatt rommene i Pure & Originals nyeste kolleksjon «Inspirastion collection» som består av kalkmaling i rike farger. Her har hun brukt fargen Skin Powder på veggene, Old Wine på brystningen og fargen Old Rose på listverket.

Styling: Kirsten Visdal.

Velg hovedfargene først!
© Margaret de Lange/Pure & Original

Velg hovedfargene først!

Hovedfargene er de du velger å bruke på de største flatene, og i et rom bør du ha to hovedfarger, ifølge Dagny.

Disse to fargene setter klare betingelser for hva som kan velges videre.

– Hovedfargene må harmonere med hverandre, men bør i utgangspunktet ikke være samme farge, forteller hun.

Se hvordan du kan mikse materialer i fire populære stiler.

Her er fargene Skin Powder og Old Wine fra Pure & Originals siste fargekolleksjon __valgt som hovedfarger i rommet.

Så kommer de andre fargene...
© Margaret de Lange/Pure & Original

Så kommer de andre fargene...

Når du har valgt to hovedfarger i et rom er tiden inne for å velge aksentfarger.

– En aksentfarges oppgave er å få hovedfargene til å stråle, men på en harmonerende måte. Aksentfargene skal ikke skape kontrast til hovedfargen, men heller fremheve den, forteller Dagny.

Her kan du virkelig slå deg løs. En fargepalett i innredningen skal nemlig ha fem til sju aksentfarger!

Her er Dagnys tilbakeblikk på trendene, fra Shabby chic-perioden og frem til i dag.

Slik bruker du aksentfarger
© Design By Us

Slik bruker du aksentfarger

Det er to måter å bruke aksentfarger på. Den ene er å velge samme fargestyrke som hovedfargen, men i andre farger.

– Hvis hovedfargen din er en dus blå, kan du for eksempel velge andre farger med lik dushet i seg. De vil da automatisk få et familiært og harmonisk uttrykk, selv om de er forskjellige, forklarer Dagny.

Den andre måten å lykkes med aksentfarger er å velge mange nyanser av den samme fargen.

– Hvis hovedfargen din er rød, kan du velge to til sju andre nyanser av rødt, fra grumsete, nesten sort, til klare primærfarger, forteller hun.

Går du for en monokrom fargepalett, se hvordan det blir helt fantastisk kombinert med grafisk interiør!

Skinny bitch stol i fløyel, 17699 kr og Ballroom vegglampe, 3113 kr, Design By Us.

Siste biten i en vellykket fargepalett
© Margaret de Lange/Pure & Original

Siste biten i en vellykket fargepalett

Den siste biten i fargepuslespillet er kontrastfargen.

– Kontrastfargen skal fremheve hovedfargene ved hjelp av kontrast, og ikke harmoni, slik som aksentfargene. Det finnes bare én kontrastfarge i en palett, og det er en godt synlig farge. Kanskje er det en «showpiece» eller noe som skyver harmonien litt ut av balanse. Den kan gjerne brukes på mindre, men synlige elementer, ifølge eksperten.

På kontoret er skap og vinduskarmer malt i den samme brunrøde fargen cabinet and window frame - Brown Red fra Pure & Original. Styling: Kirsten Visdal.

Harmoniske nye nøytralfarger
© Margaret de Lange/Pure & Original

Harmoniske nye nøytralfarger

Ifølge fargeeksperten vil de nøytrale fargene som vi har sett en stund i interiøret, som hvitt og grått bli erstattet av grønt, blått og blågrønt. Men ikke fortvil om du sverger til hvitt og grått. De nye nøytralfargene er nemlig lettere å kombinere med andre farger enn de gamle.

– Mens de gamle nøytrale viser frem en farge på en flat og faktisk måte, gjør de nye nøytrale noe mer. De nye nøytrale fremhever fargene rundt seg og får de til å bli enda vakrere. De skaper liv og harmoni. En farge vil alltid være i kontrast mot hvitt og grått, siden disse ikke er en del av fargesirkelen. Mens mot de nye nøytrale, vil det være harmoni. Hovedfargene i naturen passer til alt, forteller Dagny.

Farger gir et frodig uttrykk, men trenger ikke nødvendigvis å bety fargerike vegger. Her er møbler i regnbuens farger!

Tak, vegger og listverk i kjøkkenet er malt i Polar Blue og innredningen er malt i Black Hills fra Pure & Original. Styling: Kirsten Visdal.

Vi fargelegger fremtiden gul
© Margaret de Lange/Pure & Original

Vi fargelegger fremtiden gul

Skal du være skikkelig trendy kan du gå for gult. Det er nemlig en sikker fargetrend å satse på i tiden fremover.

–Vi starter med de brungule nyansene, og kommer til å bevege oss mot hele spekteret, også de sterkeste. Vi kommer til å se fargen både på vegg, i kunsten og på små og større møbler, men også på kjøkken i de dypere nyansene, spår hun.

Brystningen og vinduskarmene er malt i fargen Praline og taket i fargen Ocre fra Pure & Original. Styling: Kirsten Visdal.