© Maria Vous

Gjenoppliv den slitne planten med gartnerens hemmelige triks

Det finnes utallige måter å drepe en plante sakte, men sikkert på. Dessverre. Er du som folk flest, har du garantert erfaring med en eller flere måter. Men vet du om førstehjelpsmetoden som ekspertene holder for seg selv?

De fleste er nå så godt kjent med sosiale medier at de vet at ting de ser på TikTok skal tas med en klype salt.

Dette gjelder også overraskende nok virale plantehacks.

Derfor har vi satt oss ned for å undersøke om det siste virale plantetrikset, der kaffegrut fungerer som steroider for de grønne plantene, faktisk holder ord eller om det bare er enda et dårlig tips.

Det viser seg imidlertid at det fungerer!

Vann din triste, visne plante med kaffegrut og se hvordan planten springer ut!

En av dem som har reddet en grønn og kjær plante er Michelle Skovgaard Thastu Hennes fiolinfiken var sliten, brun og tørr, men etter jevn vanning med kaffegrut har den blomstret og spirer nå nye, vakre blader.

LES OGSÅ 9 inneplanter for deg som ikke har grønne fingre

Bruk kaffegrut i stedet for gjødsel

Men hvis det fungerer så bra, hvorfor er det ikke allment kjent tenker du kanskje?

Det er en ganske god grunn til det.

Plantesenteret ditt vil ikke tjene penger på at du gjenbruker restene av morgenkaffen din.

Dette ble tydelig da vi ringte rundt til en rekke gartnere og hagesentre som kunne bekrefte at det gir god mening å bruke kaffegrut til plantene dine. Ingen vil imidlertid bli tatt i å oppfordre til en løsning som i verste fall kan påvirke arbeidsgivernes salg av gjødsel.

Men de bekreftet at kaffegruten fungerer på samme måte som gjødsel gjør for plantene dine. Begge deler inneholder nitrogenstoffer som er gunstige for planter, og det er her hele hemmeligheten ligger.

Unngå overdose av kaffe

Kaffegrut – og gjødsel generelt – må doseres med måte. Du kan ikke bare bade planten din i kaffegrut – snarere tvert imot.

Kaffegruten kan også drepe planten din hvis du bruker den for ofte og for mye – i så fall vil nitrogenstoffene trekke vannet ut av plantens røtter, og da er det ikke mye liv igjen i planten. Dette gjelder også alle former for gjødsel, enten du bruker sammensatt gjødsel eller vurderer å kaste deg i kaffegrut-trikset.

Hvis planten din er liten, bør du ikke tilsette kaffegrut i vannet mer enn to ganger i året, mens større planter kan gjødsles oftere.

Michelle har vannet planten sin med kaffegrut hver 4. uke og vannet den en gang i uken.

Så avhengig av størrelsen på planten og mengden jord, bør du være forsiktig med kaffegruten og bare bruke den nå og da.

Til gjengjeld får du en enkel snarvei til storvoksende planter som garantert er billigere enn gjødselen på ditt lokale hagesenter.