Norsk design og kunsthåndverk – bærekraftig og helt unikt

Våre dyktige formgivere omfavner ærlige materialer, unike overflater og spennende komposisjoner. La deg forføre av norsk interiørdesign og kunsthåndtverk.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Vi har flere eksempler på at norsk design virkelig har blomstret opp de siste årene, og det er fort gjort å forelske seg i det solide håndverket som kjennetegner dette arbeidet. Norsk design og håndverk er ofte enkelt i formspråket i tillegg til at det ofte brukes naturmaterialer som i dagens samfunn er spesielt viktig. Det er også en god dose skandinavisk estetikk som skinner gjennom: rene linjer og skulpturelle former, uten overflødige detaljer lar materialene få komme til sin rett.

Her kan du se noen av våre norske designfavoritter.

Akolytt lysestake i bronse, design Fredrik Bull, 2000 kr, Kollekted by. Keramikkvase av Ragnhild Wik, 3000 kr, Wik Oslo. Lysestakene Otherwise equal, designet av Thomas Jenkins, 615 kr for 3 stykk, Petit Friture. Krukke i keramikk, laget av Guri Sandvik, 700 kr, Norway Designs. Skulptur av Sigve Knutson, pris på forespørsel, sigveknutson.com. Steinprøver fra Ellingard.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Daglig leder i Norway Designs, Runa Boman, trekker også frem keramikken som en viktig del av den norske utviklingen:

«De siste årene synes jeg særlig keramikken som produseres har gjennomgått en renessanse, det er større bredde i det som lages og kundene etterspør det i større grad».

Sidebord ­­med marmortopp, pris på forespørsel, Holedesign. Skapet Sheet Cabinet, designet av Bjørn van den Berg er en prototype, bjornvandenberg.no. Ekstrem stol fra Varier, designet av Terje Ekstrøm, 14 750 kr, Pur Norsk. Vase fra serien Levels of attachment and belonging av Lillian Tørlen, pris på forespørsel, ­­­­­­­­­­­l­illiantorlen.no. Veggene på alle bildene er malt i fargen 1140 Sand i Minerals og Pure Color, Jotun Lady.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Selvom det settes fokus på godt håndtverk og solid kvalitet, er det ikke nødvendigvis slik at alt trenger å være kunst, mener Boman, og fremhever at «noe kan også være rettet mot et bredere publikum og først og fremst ha en nyttefunksjon. Jeg tror flere kunsthåndverkere tør å tillate seg å tenke kommersielt».

Asjett, 390 kr og vase, 1400 kr, av Guri Sandvik, Norway Designs. Wire hylle, designet av Noidoi for Skagerak, 669 kr, Pur Norsk. På steinprøver fra Ellingard står Swan skulptur i eik designet av Everything Elevated for Normann Copenhagen, 689 kr, Pur Norsk. Lampen On the edge, designet av Noidoi for Menu, 2399 kr, Pur Norsk. Lyst på mer norsk design og annen spennende inspirasjon? Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Enkle og skulpturelle objekter som har en nyttefunksjon utover det rent estetiske og ubehandlede eller ujevne overflater i materialene, medfører en nærhet til produktet. Det er også noe ekstra spesielt med ting som ikke er masseprodusert, noe Boman mener definerer kunsthåndverk:

«For meg er kunsthåndverk det som er laget i mindre opplag, og i en eller annen grad har noe håndlaget ved seg. Man trenger ikke nødvendigvis være utdannet innen kunsthåndverk for å jobbe med dette feltet».

Karaffel og krus i glass, designet av Jenkins & Uhnger, 789 kr, Ichendorf. Lysslukker i messing fra designerduoen Kneip, 550 kr, kneip.no. Vasen Tumble av Falke Svatun, pris på forespørsel, falkesvatun.com.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Det er ofte snakk om «ærlige materialer» i sammenheng med norsk håndverk, noe som passer fint i en tid hvor miljøvern står høyt på listen over prioriteringer hos mange.

«Det blir viktigere og viktigere at kunden kan gå ut med et produkt som gir dem en følelse av å ikke bare bidra til forbruk, men også ha kjøpt noe som er laget av et materiale som ikke ødelegger ytterligere», forteller Boman.

Hun håper samtidig denne måten å produsere på blir viktig i fremtiden, på alle områder:

«Jeg håper at ærlige materialer og bærekraftig produksjon ikke bare er en trend, men noe som vil prege fremtiden vår, uansett hva vi skal handle».

Tallerken Mare Tranquillitatis, 865 kr, og bolle, 655 kr, av Anette Krogstad, Kollekted by. Vase/skulptur av Sigve Knutson, pris på forespørsel, sigveknutson.com. Messingskje fra Kneip, 350 kr, kneip.no. Solid sekskantet fjøl, 1900 kr, Trefjøla.

Her kan du lese om 5 kunsthåndverkere vi har tro på.

Norsk design
© Lasse Fløde/Pudder Agency

Selv om mange drar nytte av den gode kompetansen vi har i Norge, etterlyser Boman enda flere.

«Det finnes noen norske produsenter som er ivrige på å ta i bruk den fantastiske kompetansen vi har i Norge for tiden, men jeg mener jo at mange flere kunne vært på ballen. Jeg tror ikke verken norske kunshåndverkere eller designere lever godt av royalties fra norske produsenter i dag. Det synes jeg burde være noe alle i vår bransje skulle jobbe for at skal skje, for jeg tror det er lønnsomt, både på kort og lang sikt», forteller hun.

Spisebord i ask fra Holedesign, 26 000 kr. Spisestolen Synnes Dining Chair i eik, designet av Falke Svatun, 3499 kr, Menu. Trace fat, laget av Sverre Uhnger, 1600 kr, Kollekted by. Kizu lampe, designet av Lars Tornøe for New Works, 3499 kr, Pur Norsk. Figgjo Oslo kanne, design Kristin Hærnes Ihlen, 998 kr, inkludert kopper, Pur Norsk.

Kristin har Norges vakreste hjem, og på BoligPluss kan du se bilder fra hennes nydelige bolig.