DEjLIG Å VÆRE NORSK, I DANMARK:
© Filippo Bamberghi | New Works

Drømmen om utlandet: Knut Bendik Humlevik

Vi tar en nærmere kikk på hva som driver dyktige, norske designere i utlandet. Knut Bendik Humlevik har gjort suksess i København, med god hjelp av andre norske formgivere!

Knut Bendik Humlevik fra Bergen er Creative Director og en av tre partnere i den danske produsentvirksomheten New Works. Han er opprinnelig arkitekt, men bruker nå dagene sine på å stake ut retningen for den suksessrike bedriften, i tillegg til at han selv designer noen av merkevarens produkter.

NORSKE INTERESSER:
© Filippo Bamberghi

Norske designere var veldig imøtekommende og det var lett å etablere noen fine relasjoner i Norge, forteller Knut. Bergenseren, som har bodd i København de siste 14 årene, var ikke i tvil om hvor han skulle lete etter kreative samarbeid da han fikk i oppdrag å relansere og gjenoppbygge New Works i 2015.

– Vi skulle skape en sterk identitet, med et noe mer maskulint uttrykk enn det de regjerende danske merkevarene forfektet på den tiden, sier Knut. – Fordi jeg selv er norsk, har jeg selvfølgelig hatt en ekstra interesse i å følge med på den norske designscenen. Men det som har skjedd i Norge de siste ti årene er helt spesielt, og jeg vil si at enkeltvis er norske formgivere nå helt overlegne andre.

VOKSENDE KOLLEKSJON:
© New Works

Dermed tok han kontakt med etablerte designere som Anderssen & Voll og Lars Tornøe, og fikk disse til å tegne noen av de første produktene til nye New Works. Resultatene – «rispapirlampen» Lantern og den skulpturelle Kizu –skulle vise seg å bli bestselgere for produsenten og slå an tonen for retningen virksomheten skulle bevege seg i.

MISSION ACCOMPLISHED:
© New Works
SKULPTURELT:
© New Works

I MØTE MED KUNSTEN

– Jeg hadde en filosofi om at hvis vi lagde ti produkter, så skulle tre av disse være i samarbeid med en kunstner eller en kunsthåndverker, forteller Knut. – Det var viktig å gå noen sterke skritt i en annen retning enn det som var tendensen i Danmark på det tidspunktet. Jeg ville få frem råheten i materialene, noe mer upolert enn hos våre kolleger. Få frem det kunstneriske og det skulpturelle, møtene mellom objekt og produkt.

KUNST MØTER DESIGN:
© New Works

Knut inngikk blant annet et samarbeid med den norske, København-baserte kunstneren og designeren Magnus Pettersen, som hovedsakelig lager verk i betong og andre røffe materialer. Resultatet ble Untitled (Concrete Chair), en skulpturell betongstol som fungerer like godt som et kunstobjekt som et sittemøbel.

– Det er selvfølgelig ikke sånn at det er Concrete Chair vi tjener penger på, men den er en viktig del av kolleksjonen for å etablere identiteten vår, forklarer Knut. Og den kunstneriske retningen New Works har tatt, har vist seg å bære frukter.

KUNSTSTYKKE:
© New Works

NYE, DEJLIGE HITS

– Vi har klart å etablere en virksomhet som er annerledes, som utfordrer bransjen. Vårt sterkeste kort er vår identitet, og vi viser tydelig at vi vil gå noen andre steg, samtidig som vi holder en kommersiell tråd – uten å skremme forhandlerne, som vi tross alt vil ha med oss.

Det er nemlig ingenting i veien med det kommersielle i bedriften, som er blitt den reneste «hit-maskinen». Norske Bjørn van den Bergs speilobjekt Aura er nærmest blitt som en moderne klassiker å regne, den danske motedesigneren
Malene Birger står for en suksessrik pute- og tekstilkolleksjon for bedriften, og Knut selv har designet en serie grafiske hyller og bord. Ikke overraskende er det da også de norske designerne som står for de sterkeste prouktene, med nevnte Anderssen & Voll og Lars Tornøe i bresjen, men også Hunting & Narud og Runa Klock er blant de tydelige norske stemmene.

Så kan vi da konkludere med at det er dejlig å være norsk i Danmark?

– Norge har i stor grad vært med på å bygge og etablere New Works. Kanskje kan vi til og med kalle det en norsk designbedrift i Danmark, avslutter Knut humrende.