Dette er det nye, trendy kunsthåndverket

Norsk kunsthåndverk opplever en renessanse. Fra torsdag av kan du se 19 av de heteste, norske designerne utstilt på Norway Designs NÅ.

© Silje Nesdal, Magnor, Magne Sandnes, Kaja Bruskeland og Silje Nesdal

Den ikoniske butikken Norway Designs i Oslo åpner torsdag del to av utstillingsserien Norway Designs NÅ sammen med Klubben og Norske kunsthåndverkere.

– Fjorårets utstilling ønsket å stille spørsmål rundt verdien av norsk design og håndverk. Med Skala ønsker vi å sette søkelyset på det som er produsert i små opplag. Vi vil vise avtrykket formgiverne setter i sine arbeider, at små opplag muliggjør andre spektre enn masseproduksjon. Vi vil gi dere følelsen av at alt i vår utstilling er berørt, med tanke og hånd, sier daglig leder i Norway Designs Runa Boman.

50 designere og kunsthåndverkere søkte om å få være med på Skala, som er en salgsutstilling. 19 kom gjennom nåløyet, og hvis du scroller nedover siden kan du se et utvalg av dem.

Utstillingen åpner torsdag kveld og varer ut oktober.

© Anja Basma

Silje Nesdals bokstøtter Granit er blant produktene som stilles ut. Nesdal vant prisen for Årets nykommer under Bo Bedre Designpris i august.

Granit er laget av overskuddsstein fra gravstøtteproduksjon i granitt. De skarpe kantene står i kontrast til den visuelle mykheten og de sobre fargene.

© Maria Brinch og Vigdis Gullaksen

Maria Brinch har laget den fine gymbagen som enkelt og greit heter Gymbag.

Brinch er utdannet med en Master i tekstil fra Kunsthøgskolen i Oslo, og syr gymbagene i ull sammen med sin mor, Vigdis Gullaksen.

© Produsenten

Skulpturen Værbitt er opprinnelig en del av Kneips utstilling for Galleri A, og vi så den første gang under Norwegian Presence-utstillingen i Milano i vår.

Kneip er et studio og designkollektiv bestående av Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud.

© Magnor

Vasen Oui er et samarbeidsprosjekt mellom designerne Torbjørn Anderssen fra Anderssen & Voll, og Kristine Five Melvær, i forbindelse med deres bryllup tidligere i år.

Vasen er knepet sammen i toppen med noe som minner om et segl. Den todelte formen oppmuntrer til ny bruk; partene i paret kan bringe hvert sitt bidrag til vasen, slik at buketten blir et sammensatt uttrykk for de to enhetene som utgjør paret, heter det i beskrivelsen av vasen, som produseres av Magnor.

© günzler.polmar

Solberg Weave er er samarbeid mellom designerne günzler.polmar og den norske tekstilfabrikken Solberg Spinderi.

Designerne har studert sting og tradisjonelle vevemønstre, og utviklet det til et grafisk og spennende mønster.

© Magne Sandnes

Spring er en kolleksjon fat for oppbevaring av små praktiske objekter som nøkler, mynter og solbriller, eller rett og slett penn og papir.

Fatene er laget i massiv eik, med et fargeinnslag og et rundt, vertikalt speil på basen.

Designeren Siv Lier er basert i Bergen og arbeider med møbler, produkter og rom.

© Kaja Bruskeland

Bordet As long as you like er et samarbeidsprosjekt mellom Thomas Jenkins og Sverre Uhnger, utdannet ved henholdsvis London Southbank University, og Kunst- og Designhøyskolen i Bergen og Aalto-universitetet i Helsinki.

Det er et arketypisk langbord som kan leveres i enhver lengde. Kombinasjonen av materialer i bordplaten skaper et mønster samtidig som det reflekterer bordets modulæritet.

Bordet vises her med plate og understell i heltre ask og bordplater i Larvikitt, en unik steintype som kun finnes i Lundhs steinbrudd i Larvik.