Det beste av skandinavisk design

Skandinavias viktigste møbelmesse, Stockholm Furniture Fair, går av stabelen denne uken – og vi har vært der. Dette er nyhetene og trendene vi likte aller best!

Ilse Crawfords lounge
© Birgitte Schinrud Skjerven

Ilse Crawford, en av designverdenes mest innflytelsesrike damer, er Stockholmsmessens æresgjest i år. Hun har laget en lounge og installasjon midt i messelokalets ankomsthall. Utstillingen byr på muligheter til å reflektere over hva et hjem, møbler og design er for deg.

StudioIlses inspirasjon
© Birgitte Schinrud Skjerven

Ilse Crawford og hennes team prydet veggene i loungen med herlige collager og små intime installasjoner. Det er ingen tvil om at grønt er hot nå!

Malerisk
© Birgitte Schinrud Skjerven

En egen trendutstilling viste flere ulike typer rom, innredet av fire forskjellige eksperter. Her er den danske interiørstylisten Lene Ostenfeldts lobbyhjørne i en fargepalett vi så mye av på messen ellers.

Nordisk kraft
© Birgitte Schinrud Skjerven

Messen var full av farger i år (helt i tråd med det vi i Bo Bedre har spådd for 2015!). Saftige, dype farger prydet både vegger og møbler, som her hos finske Adea.

Nytt og klassisk
© Birgitte Schinrud Skjerven

Danske Gubi er kjent for å kombinere egen ny design med nyproduksjoner av gammel design. På messen lanserte de dermed både Greta M. Grossmans The Modern Line Sofa fra 1949 og splitter nye Collar Lamp av Sebastian Herkner. Og de gjorde det i et vakkert fargerikt rom: Den herlig brente rødfargen vil vi se mye av fremover, også på møbler.

Superenkelt
© Birgitte Schinrud Skjerven

Bo Bedres sjefredaktør Grete Sivertsen falt for danske Framas nye skrivebord. Det passer perfekt til krakken Adam, med sete i ubehandlet kjernelær. Den mørke veggen skaper en rik og lun stemning. Vi vet at de mørke veggene fungerer like godt hjemme som i messelokalet.

Fløyelsmykt
© produsenten

Vår store norske lysdesigner Daniel Rybakken har utvidet sin Compendium-serie for Luceplan med en hengende variant av den vakre lampen. Den sprer et mykt godt lys, og kan vendes til å lyse oppover om man ønsker. Norske designere sto for mange av de fineste nylanseringene i år.

Nordisk lys
© Kristofer Johnsson

Den norske lysprodusenten Northern Lighting overrasket mange med å lansere en «unplugged»-serie, altså lysestaker. Her er Flame, en stake fra den norske duoen Gridy.

Nett og nordisk
© produsenten

Andreas Engesvik er en av våre store norske designkjendiser, og han sto i år bak mye spennende nytt. Her er Bowl, et nytt bord i to forskjellige størrelser, som han har designet for svenske Fogia – og som for øvrig står flott til den nye sofaserien Tiki, for samme selskap.

Ny klassiker
© Produsenten

Og snakker vi om store norske designere, må selvfølgelig Anderssen & Voll nevnes i samme åndedrag. Sofaen Bow, som duoen har designet for Erik Jørgensen, ble relansert på messen med ny farge.

Lyslykt
© Birgitte Schinrud Skjerven

Anderssen & Voll står også bak den vakre lampen Lantern, som preges av en tydelig referanse til de klassiske rislampene. Denne er imidlertid i frostet hvitt glass, og produseres av New Works, Objects of Copenhagen (som for øvrig norske Knut Bendik Humlevik står bak!).

Sprek klassiker
© Birgitte Schinrud Skjerven

Alle produsentene med gamle skatter i designarkivene sine ser ut til å ha hentet dem frem i år – med stor suksess. Her er Carl Hansen & Søns nylansering, Hans J. Wegners stol fra 1955. Også den i dagens heteste trendfarger.

Vendbart
© Birgitte Schinrud Skjerven

Rykende ferskt brettbord fra Carl Hansen & Søn. Bordet kan snus, vendes og foldes sammen.

Lysskulptur
© produsenten

Veggdekor eller lampe, vi venter i spenning til denne kommer i butikk. Planet lamp er designet av Mette Schelde og produseres av danske Please wait to be seated. Perfekt i materialer, farger og form.

Paddehatt
© produsenten

Den svenske lampeprodusenten Wästberg lanserte den superkule lille lampen W153, tegnet av franske Inga Sempé.

Enkel eleganse
© produsenten

Mer fransk design fant vi hos finske Artek. Brødrene Ronan og Erwan Bouroullec har designet Kaari, en ny kolleksjon av bord og hyller. Vi likte hele kolleksjonen, som blant annet består av høye bokhyller og store spisebord, og spesielt dette lille – som for øvrig viser brødrenes nye vaser Ruutu fra Iittala. Malerisk og vakkert!

Teppemaleri
© produsenten

Vi har for øvrig latt oss forføre av rike maleriske fargetoner i det siste, og falt selvfølgelig fullstendig for Asplunds nye tepper. Med et malerisk motiv har Mattias Stenberg laget det vakreste teppet vi kan tenke oss akkurat nå. Dette henger vi gjerne på veggen!