Droppet ringen - fridde med norsk sofadesign
Bli med hjem til Cathrine Bækken og Ole Anders Strand Teslo, der norsk design stiller aller sterkest.
Av
– Det er kanskje det mest fantastiske møbelet jeg vet om. Linjene og det luftige understellet gjør den så veldig elegant. Det er en type sofa du kan ha for alltid, den kan gå i arv!
Cathrine Bækken sparer ikke på superlativene når hun beskriver Andreas Engesviks sofa Tiki fra Fogia. Hun hadde forelsket seg fullstendig i den, så den dagen kjæresten Ole Anders Strand Teslo skulle fri, fikk hun den fremfor en diamantring. Og Cathrine var ikke i tvil: Det var ja til både mannen og sofaen.
Til høyre: Lampen 265 er fra Flos, speilet Walls er fra House Doctor, sidebordet Pal er av Hallgeir Homstvedt fra Hem, sofabordet er Hoof fra &Tradition og gulvteppet er fra Linie Design. Lysestaken Moment av Lars Beller Fjetland er en gave fra designeren selv. Lenestolen til venstre er en vintage Slædestol av Børge Mogensen, mens den til høyre er Hans J. Wegners Cigaren, også den vintage. Veggfargen er Valmuefrø fra Jotun.

Espressokannen er fra Freud, mens keramikken er funnet i museumsbutikken hos Kode i Bergen. Bildelistene fra Ikea er malt i samme farge som veggen – Demring fra Jotun – for å gå i ett med omgivelsene.
Wegner-stolen har godt selskap av en String-hylle, lampen Parentesi fra Flos og sidebordet DLM fra Hay.
– Det skjer så mye spennende på den norske design-fronten for tiden, det er så utrolig gøy å følge med. Jeg synes vi må fremme det, og jeg prøver å kjøpe så mye norsk jeg kan – det er vel så mye bra norsk design som dansk og svensk, sier hun entusiastisk.
Interiørarkitekten er, naturlig nok, i overkant interessert og bevisst sine valg, noe den nyoppussede leiligheten på Nordnes i Bergen bærer preg av. Den sjeldne muligheten – en klassisk byleilighet fra 1900 – er rehabilitert fra grunnen av, med fokus på å ivareta originale detaljer så langt som mulig.
– I utgangspunktet syntes vi at vi var veldig heldige med takhøyden her. Da vi oppdaget at taket faktisk var senket og vi fant 30 centimeter ekstra, rosetter og originale profilerte trelister, ble det jo bare enda bedre, forteller Cathrine.
Ytterligere plass ble det også da paret fant en gammel sjakt i veggen, som ga to kvadratmeter ekstra og følgelig et nytt vaskerom. Et hjemmekontor ble det også da de integrerte det opprinnelige vaskerommet og en bod i bruksarealet.
– Vi har bevart de store rommene, barnerommet og
stuene som ligger på rekke og rad. Og hovedsoverommet. Men resten har vi gjort helt om på, sier Cathrine.

I kjøkkenet er det lagt betonggulv med undervarme, mens veggene er malt med kalkmalingen Minerals fra Jotun i fargen Smooth White. – Vi ville ha en kontrast til de øvrige, klassiske rommene, forteller Cathrine. Kjøkkeninnredningen er fra HTH, betongbenkeplaten er spesiallaget fra Tunge Ting på Voss, og blandebatteriet er fra Vola. Lampene er fra Jieldé.
Kjøkkenet og badet kunne paret med god samvittighet rive fullstendig, her var det ingen originale detaljer å ta vare på.
– Disse rommene skrelte vi helt til grunnen, så bare bæreveggen mellom dem sto igjen. Her ville vi ha en kontrast til resten av leiligheten, så vi valgte betonggulv og en råere look, sier Cathrine.

Utslagsvasken er også i betong, og går i ett med benkeplaten.
Fjøler «herfra og derfra» hviler seg mellom slagene i vinduskarmen.

Ved å gjøre en bod og et vaskerom om til hjemmekontor, kunne Cathrine og Ole Anders åpne helt opp og få lys inn i kjøkkenet fra alle kanter. Kjøkkenviften fra Røroshetta er integrert i taket, og er dermed ikke et forstyrrende element på veggen.

De lyse veggene i gangen ønsker velkommen i selskap med knaggrekken Hang it all av Charles og Ray Eames fra Vitra og krakken Sol av Andreas Engesvik, Oslo for Hjelle.
Det er i spisestuen, mellom stuen, barnerommet bak fløydørene og kjøkkenet til venstre, at familien samles. Spisebordet fra Bolia har fått selskap av Charles og Ray Eames' Wire Chair fra Vitra og taklampen Semi Pendant fra Gubi. – Rosetten henger ikke rett over bordet, så vi gjorde ledningen til et dekorativt element, forteller Cathrine. Lampen Light Tray er et samarbeid mellom Andreas Engesvik & Daniel Rybakken fra Asplund.
– Den er mer enn bare en lampe, den er en skulptur, og jeg visste med en gang jeg så den at den måtte bli med meg hjem!
Leiligheten preges nettopp av disse kontrastene:
Mens klassisk listverk, fløydører og rosetter skaper rammene, er selve interiøret av mer sammensatt og moderne karakter. Her finnes helt ny norsk design av Andreas Engesvik, Oslo, Hallgeir Homstvedt, Lars Beller Fjetland og Daniel Rybakken, sammen med ikoniske danske møbler fra 60-tallet, italiensk, fransk og dansk lampedesign og Charles og Ray Eames' Wire-stoler fra 1950-tallet – blant annet. Og det funker så godt. Alt innpakket i lette å like-gråmalte vegger og hvitpigmenterte gulv. Et hjem preget av både fortid og nåtid, med andre ord, innredet for fremtiden. Her kan de bo. Lenge.

Cathrine sitter ofte med interiørprosjekter om kveldene. Da er det godt med fine omgivelser! Hyllene er fra String, den gamle Luxo-lampen og krakken er Fretex-funn.
Barnerommet ligger bak fløydørene i spisestuen, og på den måten er tre år gamle Ella alltid i nærheten. Kjøkkenoverskap fra Ikea, montert i en slags svevende installasjon, gir god oppbevaringsplass. Veggfargen er Claudio fra Jotun.

– Rørleggeren vår var så flink, så da vi trengte et oppbevaringssystem til klærne våre, ba vi ham lage det, forteller Cathrine.
– Soverommet er svart fordi det er så godt å sove i et mørkt rom, forteller Cathrine. Fargen er Dempet sort fra Jotun. En vintage Syver-stol av Arne Jacobsen i teak fungerer som nattbord – den er så sprø at den ikke kan sittes på. Den innrammede plakaten er Chanterelle av Form Us With Love fra Paper Collective. Lampen er fra Søstrene Grene.

Gulvet og vasken på badet er i betong, vasken er laget på mål av Tunge ting på Voss. Veggene er dekket med Béton Ciré, et produkt som legges i tynne lag og blir som en slipt betongflate. Armaturene er fra Vola.