– Våre norske designfavoritter
Bli med hjem til tre damer som er litt over gjennomsnittet opptatt av norsk design, og se hva de velger i sine egne hjem.
Av
I stuen til stylist Hege Barnholt står et over fem meter langt spisebord i massivt tre. Det er 17 år siden faren hennes laget det nydelige blikkfanget, men hun har brukt litt tid på å finne ut hvilke stoler som skal stå rundt. Ønskelisten er likevel klar, og øverst troner design-nestor Alf Stures 1036-stol tegnet på 40-tallet, og produsert av Tonning & Stryn.
– Mye som tegnes av norske designere i dag produseres i et annet land. Det er norsk, men likevel ikke helt norsk. Denne stolen er både tegnet av en nordmann og produsert i Norge, det liker jeg, sier Hege.
Heges hjem vitner om en forkjærlighet for den nordiske estetikken, og Stures stol, med eikeramme og flettet sete og rygg, føyer seg elegant inn i den lyse, rene helheten.
– Flettverket har et uttrykk som gir stolen sin egen personlighet, du ser at den ikke er laget ut fra en form. Den har noe ved seg som viser godt håndverk, mener hun.
Hvert år feirer vi norsk design og deler ut Bo Bedre designpris i 9 kategorier. I år vant Anderssen & Voll prisen for årets møbel med stolen Saga!

Godt håndverk og varighet er viktige stikkord når Hege innreder hjemme. Hun kjøper heller færre og dyrere ting enn å fylle opp skapene med billige impulskjøp.
– Jeg sparer heller til én ting som jeg kan ha glede av over lengre tid. Jeg er opptatt av patina og struktur, og er veldig fan av de nordiske naturfargene. Jeg kunne ikke ha kjøpt meg en knallgul vase for å si det sånn! Ting som er gode å holde i, hvor du ser at materialet er godt, det er nok det som faller meg nærmest hjertet, forteller hun.
Hvis objektet i tillegg er norsk er det et stort pluss – noe keramikken hun har hjemme vitner om, som et fat signert Sara Skotte, en keramikkskål fra Anne Udnes og en terrakotta-farget skål, designet av Guri Sandvik.
På bordet står Lars Beller Fjetlands Cloché-lampe for Hay, Bjørn van den Bergs Aura-bordspeil for New Works, Guri Sandviks urtepotte, og Sverre Uhngers Trace-fat. Det lille Paddle-saltkaret av Noidoi for Skagerak bruker Hege til oppbevaring av småting.

– Den er utrolig vakker, som et smykke i rommet, sier Runa Boman om Tiki-sofaen, designet av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia.
Møbelet kom på plass da Runa og kjæresten i fjor flyttet inn i et totalrenovert rekkehus fra 1978 på Sagene i Oslo.
– Jeg hadde allerede sett meg ut Tiki-sofaen og tenkt at den hadde jeg skikkelig lyst på. Jeg synes det er viktig når man skal kjøpe et møbel at det både ser bra ut, men også kan brukes.
Som daglig leder for butikken Norway Designs er Runa opptatt av å omgi seg med norsk design og kunsthåndverk både på jobb og privat. .
Runa observerer med glede at hardt arbeid fra en rekke ildsjeler har gitt norsk design et stort oppsving de siste fem–seks årene, ikke minst internasjonalt. Hun skulle likevel gjerne sett at flere norske produsenter jobbet enda mer med norske designere og kunsthåndverkere, og gjorde i fjor like greit noe med det. Norway Designs inviterte norske designere og norske produsenter til speed dating, flere fant tonen, og resultatene presenteres i Norway Designs NÅ-utstilling Sum i oktober, i forbindelse med bedriftens 60-årsjubileum.
– Når det kommer til design har vi vært litt lillebror til Danmark i mange år. Men det skjer noe i Norge nå som er kjempespennende.

Kunstverket Havblikk på veggen er laget av keramiker Ragnhild Wik.
– Det var umiddelbar forelskelse. Når du ser utover blankt hav så er det akkurat slik det ser ut. Og jeg elsker havet, det passer helt perfekt, sier Runa.
Keramikeren bak Runas kunstverk ser det vakre i det uperfekte. Ta en titt inn i verkstedet hennes i Schweigaards gate i Oslo.

De hvite lysestakene i porselen er utviklet i samarbeid mellom keramiker Henrik Rasmussen og grafisk designer Hilde Mork. Lampen på sidebordet er av Richard Duborg, og er fra den gangen Runas bestefar og Norway Designs-grunnlegger Per Tannum startet brukskunstorganisasjonen Plus. Keramikkpotten ved siden av er laget av Ann Kristin Einarsen.

– Se bare på disse håndtakene, hvordan de er frest inn i bambusen og finishen. Det er ganske unikt, sier Anja Marheim. Hun kan stå lenge og dvele ved de små håndlagde detaljene i bambus som Ask og Eng har designet.
Soverommet til forlagssjefen har noen odde vinkler som er typisk for den klassiske bygård-sarkitekturen fra begynnelsen av 1900-tallet. Rommet er grunt ved inngangspartiet, men utvider seg i retning av vindusveggen. Den åpne garderobeløsningen strekker seg elegant langs bakveggen i takt med rommets linjer.
– Jeg så etter andre løsninger før jeg gikk til Ask og Eng, men de ble bare til ruvende bokser. Dessuten synes jeg det føles bra å være med på å løfte frem norsk design, sier Anja.
Hun trekker ut en skuff der bh-ene ligger på rekke og rad i et eget kammer. Under den nederste hyllerekken er det festet en egen knaggrekke med freste hull til hver enkelt kleshenger.
– Først tenkte jeg at det var upraktisk med egne hull til kleshengerne, men jeg skjønner nå at det gir luft og rom til hvert plagg. Det er også så vakkert utført.
Få spennende interiørreportasjer sendt direkte til innboksen din!

Garderobeløsningen er hengt direkte på veggen. Det svevende uttrykket åpenbarer seg fra gangen idet man trer inn gjennom inngangsdøren. En ensom utstående knagg er hengt et stykke unna resten av garderoben. Her kan hun henge lengre kjoler og plagg.

En kommode fra Ikea går nærmest i ett med de kritthvite veggene og fungerer som et diskré nattbord med ekstra oppbevaring. Lampen på nattbordet er fra Mantis-serien, designet av Bernard Schottlander.
Når du har orden på sakene, flyter hverdagen så mye bedre. Sjekk ut BoligPluss' beste oppbevaringstips!

Håndtakene er frest inn skuffene med en særdeles gjennomført detaljering. Legg merke til at knaggen har samme utførelse som resten av garderoben, men er plassert på avstand, noe som er med på å strekke ut linjene i rommet.