© Tue Schiørring

Svenskeprinsen mener Arne Jacobsen er helt konge

Sammen med partneren Oscar Kylberg har Carl Philip Bernadotte designet flere gjenstander for danske Stelton.

Det er intervjuer som er mer spesielle enn andre. Og ikke minst designere det er morsommere å intervjue enn andre. Bernadotte & Kylberg, som Bo Bedre møter i Stockholm i anledning duoens nye kolleksjon for danske Stelton, tilhører den kategorien. Ydmyke, men også selvsikre. Sjarmerende og joviale, men seriøse. At den ene halvdelen, Carl Philip Bernadotte, er prins av Sverige, glemmer man så fort de begge med stor entusiasme og selvironi beskriver seg selv, hverandre og sitt arbeid. Begge er grafiske designere og formgivere. Begge er vokst opp med designbevisste familier. Og så har de en felles pasjon og misjon: Å tegne og skape ting som tilfører noe til det eksisterende. Som både har en ny funksjonsverdi og en tidløshet i seg. Og naturligvis estetikk; som leker med, utfordrer og mikser materialer og teknikker, og som tilføyer karakter. Begge er seilere og elsker vannet, havet og skjærgården. Så det var naturlig å hente inspirasjonen til den nye serien her. Særlig fargene, de blå, skandinaviske tonene. Filosofien bak vasene og skålene er nyten- kende og kunstnerisk i sitt uttrykk ved kombinasjonen av aluminium, emalje og akvarell.

Havet og skjærgården har inspirert motivene på bollene og vasene som duoen har designet for Stelton. – Vi føler oss komfortable i og ved vannet. Her finner vi ro. Man blir aldri lei av å titte på vann og hav, og det samme håper vi gjelder for skålene og vasene. Akkurat som havet skifter utseende, skifter uttrykket på mønstrene også, alt etter hvilken vinkel man ser dem fra. Men hvordan maler man vann? Hvordan fanger man vannets bevegelser? Vi har forsøkt med blått blekk på akvarellpapir. De to vennene har kjent hverandre i 12 år, og etablerte sin virksomhet i 2012. De har blant annet designet for Gustavsberg Porslin. For to år siden ble de kontaktet av Stelton, som ba dem om å komme med et innovativt forslag til design på deres nye pyntegjenstander.
– Vi er veldig inspirert av Steltons arv og kultur, og har dyp respekt for deres erfaring og de klassikerne de har produsert. Så vi har gått veldig profesjonelt til verks, og har ikke forhastet oss. Vi har arbeidet med produktene i et par år. Eksperimentert og eksperimentert. Og skåret det helt inn til beinet. Det å vite at vi skulle og ville leve opp til firmaets stolte ikoner, spesielt å være i selskap med Arne Jacobsen, har dyttet oss ytterligere. Heldigvis har vi mye til felles med firmaet, vi er litt «sjelevenner». Vi er virkelig noen material- og detaljnerder! Så det har vært en gjensidig respekt. Og man kan godt kalle det et lykkelig ekteskap mellom våre to land, konkluderer Oscar og Carl Philip. De nye skålene og vasene balanserer på broen mellom design og kunst. Hva vil designerne selv karakterisere det som? – For oss er det ikke viktig hva det er. Det er øyet som ser som avgjør, og så lenge folk liker det er vi fornøyd. Vi tenker verken kommersielt eller ut fra prestisje. Vi tegner og designer ting som vi selv liker. Det handler ikke så mye om hvordan det ser ut, men hvordan det føles. Vi streber ikke etter det unike. Vi angriper produktet etter noen faste dogmer: Research, innsikt, håndskisser, digital bearbeiding. Selvfølgelig setter vi oss inn i hva firmaet står for, men i bunn og grunn skaper vi ting vi selv synes mangler, og som vi selv vil ha stående. Det som nok betyr mest for oss, er at det er en historie ... noe som trigger oss, fastslår duoen, som begge tegner og skisser for hånd. Estetikken kommer alltid i løpet av prosessen. Utgangspunktet er alltid funksjonen og funksjonaliteten.
Carl Philip Bernadotte og Oscar Kylberg skisser begge for hånd som første ledd i den kreative prosessen når de designer. Hvordan er det å arbeide så tett sammen? – Vi har en felles intuisjon. Har samme språk, samme ideer. Vi ler utrolig mye. Det er rett og slett et must for oss at vi har det gøy. Vi supplerer hverandre, men vi utfordrer også hverandre, fordi vi har forskjellige referanser. Det beste er klart den synergieffekten som driver oss videre og lenger enn om vi satt alene. Det er noen intense og symbiotiske prosesser, og plutselig er det slutt, akkurat som en fest, og så står man der tilbake med et enormt tomrom. Og det verste? Det er om den andre finner på noe som er bedre enn det man selv har funnet på, ler Bernadotte & Kylberg samstemt. Det er åpenlyst at humoren og vennskapet spiller en stor rolle for de to. Men man skal ikke tro at det går ut over alvoret og dedikasjonen. De er begge besluttsomme så snart et prosjekt ligger på tegnebrettet. De har ikke noen strategi. Jo, deres strategi er å ikke ha noen strategi. De er bare drevet av nysgjerrighet. Og arbeider med hjertet og med åpent sinn. – Det er en luksus ikke å la seg begrense, ikke å vite hvor tingene ender. Det er litt som en reise. En livsstil. Det vil være for kjedelig å begrense oss selv til kun å tegne for eksempel interiør, som servise, boligtekstiler og så videre, sier partnerne, som derfor også har designet klær. Og de er ikke avvisende til å prøve seg på både biler, båter og ... ja, hva som helst. De blir konstant påvirket i forskjellige retninger, og som alle unge designere utvikler de seg fortløpende. Hvem er den typiske kjøperen av Bernadotte & Kylberg-universet? – Noen med god smak, repliserer Oscar med et stort, selvironisk smil. Og hvordan vil dere selv ta deres nye Stelton-design i bruk?
– Etter humøret ... Enten en stor skål midt på bordet, med eller uten noe oppi, eller en vase med ... Nei, helt ærlig er det nok våre koner og kjærester som bestemmer det! De omgir seg begge med design. Og er spesielt glad i de danske klassikerne, særlig Arne Jacobsen, som de er oppvokst med. Og så leser de forøvrig begge Bo Bedre. Oscar er barnebarn av den berømte svenske maleren Carl Kylberg. Han har vokst opp i et legehjem med mange diskusjoner om design. Broren hans er designer, og for Oscar var det helt naturlig å også gå den veien. For Carl Philip er det et annet valg, som kanskje ikke er like naturlig. Hans farfars bror, Sigvard Bernadotte, designet den legenda- riske Margretheskålen – navngitt etter den daværende danske prin- sesse Margrethe – og de ikoniske Bernadotte-produktene for Georg Jensen, deriblant kannen og bestikket. Nettopp danske dronning Margrethe har også talent for det kunstneriske, så det er både tradisjo- ner og arv i familien. Og kanskje også et uformulert krav om at det skal være ekstra bra og berettiget. – Sigvard døde dessverre et par år før jeg selv begynte å designe, så jeg rakk ikke å snakke med ham om det, forteller prinsen, som selv har tegnet et bestikk for Gense. Felles for Bernadotte & Kylberg er lysten til å utforske. Hvordan skaper man en design som folk vil bruke og se på i dag og i morgen og om flere generasjoner? – Man kan aldri forutse hva som blir en klassiker. Tiden og veien vil vise om man lager noe tidløst, fastslår de to, som er godt på vei ut på sin felles seilas. Fremtiden venter på dem.