Jakten på designarven
Med flere norske relanseringer av populære designikoner, øker interessen for norsk vintage, også internasjonalt. Les om hvilke møbler og objekter du skal lete etter nå!
© Blomqvist Nettauksjon | Frode Larsen /Nasjonalmuseet | Utopia Retro Modern |
Det er mange av oss. Vi som elsker skattejakten på møbler, lamper og objekter fra designverdenens tidligere mestere. Som pløyer loppemarkeder, brukthandlere, nettauksjoner og Finn.no for å finne de helt spesielle tingene, de som skiller seg ut. Er vi ekstra heldige, finner vi både små og store godbiter som vekker minner fra egen barndom, og som gir en god, nostalgisk følelse. Og det er, naturlig nok, norsk design og brukskunst som gir de fleste av oss nordmenn denne følelsen.
Men møbel- og lampeproduksjonen i Norge var ofte mindre i omfanget enn i våre naboland, og dermed er flere av objektene sjelden vare. I tillegg har det internasjonale fokuset på norsk design og relanseringer av klassikere de siste årene gitt mer oppmerksomhet til norske vintage-ikoner – noe som gjør at noen av objektene går unna til skyhøye priser, verden over. Med andre ord: Nå gjelder det å sikre egen designarv!
Ekspertenes beste tips
Men akkurat hva bør vi se etter, og kanskje investere litt i?
Vi ba om eksperthjelp til å finne frem i mylderet av nasjonale designere og produsenter fra fordums tider – for det er tross alt ikke alt vi skal omfavne. Spesielt ikke den masseproduserte furuen fra 1990-tallet, ifølge Luan Hoang hos Botanisk Hage Møbelforretning. Furuen fra 1960-
tallet derimot, den er hottere enn noen gang!
Også mer typiske klassikere omfavnes. Fabio Carlesi i Utopia Retro Modern fremhever spesielt ikoner fra design-epoken Scandinavian Design på 1950- og 1960-tallet, gjerne signert Sigurd Resell og Grete Prytz Kittelsen. Tor Henrik Fjelldal fra Blomqvist Nettauksjon viser også til gullkorn fra samme tiår, men trekker i tillegg frem god design fra årene både før og etter.
Vi har lagt vår elsk på flere av dem – og håper du gjør det samme!
Tor Henrik Fjelldal
Jobber i Blomqvist Nettauksjon på tiende året, med ansvar for moderne design, antikviteter og kunst. Har tidligere jobbet fire år for den danske nettauksjonen Lauritz.com. @blomqvist_nettauksjon
1. Lenestol, av Bjørn Engø for Gustav Bahus, 1948.
Bjørn Engøs etterkrigsdesign skiller seg fra øvrig norsk formgivning fra samme tidsepoke. Hans design bar preg av internasjonale impulser, og han la generelt større vekt på å se ut over Skandinavia for inspirasjon. For en dedikert samler vil særlig hans møbler være av stor interesse.
2. Arktis, av Hans Brattrud for Hove Møbler, 1961. 1. Lenestol, av Bjørn Engø for Gustav Bahus, 1948.
Designer og arkitekt Hans Brattruds møbler vil man iblant kunne finne i bruktbutikker eller på nett. Kommer du over en Arktis fra 1961 er det bare å løpe og kjøpe! Stolen ble kun produsert i et opplag på rundt 400 eksemplarer.
3. Falcon, av Sigurd Resell for Vatne Lenestolfabrikk, 1971.
Sigurd Resells Falcon-stol er en av mine favoritter blant norske designklassikere, da den er både pen å se på og god å sitte i. Stolen hadde størst produksjon i tre, men ser enda bedre ut i stål! Den ikoniske stolen, som var en bestselger i sin tid, er nylig relansert av Vatne.
4. Tumling, av Peter Opsvik for Cylindra, 1986.
Peter Opsviks 1980-tallsmøbler skiller seg ut med sin særegne, norske vri på postmodernismen. Tønneprodusenten Cylindra ga Opsvik i oppdrag å se på muligheten for å utvikle møbler av tretønnene, og resultatet ble en serie stoler som ikke lignet noe annet. Sjelden vare og verdt å lete etter!
5. 599, av Fredrik Kayser for Vatne Lenestolfabrikk, 1958.
Fredrik Kayser har tegnet mange flotte møbler det er vel verdt å lete etter. Gyngestolen 599 i teak, rotting og messing, produsert på 1950-tallet, er en av hans flotteste modeller, og et virkelig kupp om du skulle være så heldig å komme over den.
Luan Hoang
Driver Botanisk Hage Møbelforretning i Oslo med kollega Øystein Rugkåsa, hvor de jobber med å fremme gjenbruk, og å sette fokus på norsk design og håndverk. @bhmobler
1. 571, av Fredrik Kayser for Vatne Lenestolfabrikk, 1958.
Organiske stoler i teak fra Vatne, tegnet av Fredrik Kayser, Knut Sæter og Sigurd Resell er sjeldne objekter av høy kvalitet, som vil være verdt å restaurere – selv om prisen for arbeidet kan bli høy. Større bevissthet rundt norsk design gjør at letingen etter slike nasjonale samleobjekter blir en skattejakt.
2. Trybo, av Edvin Helseth for Stange Bruk, 1966.
Møbelsystemet Trybo, som skulle møblere hytter i Trysil, ble produsert av plank fra sagbruket i kommunen, og er satt sammen av treplugger i stedet for skruer. Møblene i furu og eik fra denne tiden fokuserte ofte på det nordiske og kortreiste ved å bruke lokale tresorter og møbelteknikker.