© Foto: Inger Marie Grini

Nebil Zeman: – Jeg ønsker å bidra til å utvide feltet og utfordre rollen til designeren

Arbeidsplasser og offentlige rom er formet etter funksjonalitet og effektivitet, mens hjemmet vårt er fristedet hvor vi kan gjøre som vi vil. Dermed: Møt Nebil Zaman!

Nebil Zaman er en av flere unge formgivere som utforsker og utfordrer det tradisjonelle designformspråket, og som gjerne jobber på tvers av sjangerne design, kunst og kunsthåndverk. – Men det finnes nesten ingen plattformer der man kan vise arbeider som ikke passer inn i en butikk. Jeg ønsker å bidra til å utvide feltet og utfordre rollen til designeren. Jeg ser ingen grunn til at mine arbeider ikke kan vises i samme rom som en som identifiserer seg som kunstner, sier Nebil. Han ønsker at arbeidene hans skal skape glede og undring – som i lampen og bordet laget av laserskåret bokpapp og gips.

© Foto: Inger Marie Grini

Hva vil du med designen din?

– Jeg vil formidle ideer og tanker rundt omgivelsene våre. Samtidig liker jeg at arbeidene mine kan skape glede og undring.

Hvilke materialer jobber du helst med?

– Akkurat nå liker jeg veldig godt å jobbe med gips. Jeg liker at det har flere stadier ved seg. Det går fra å være pulver til en flytende melkekonsistens, så kremete før den blir solid og hard. Det er som å jobbe med mange materialer på en gang.

3D-tegningene han har brukt som utgangspunkt har han lastet ned fra Internett. – Jeg kaller metoden for «virtual readymade». Rent visuelt er uttrykket unikt, mens metoden setter spørsmål ved ideen om originalitet og opphavsrett, forklarer han.

© Foto: Inger Marie Grini

Nebil har nylig flyttet inn i verksted- og kontorfellesskapet Kroloftet i Oslo. Her utvikler han nye modeller i verkstedet, samtidig som han har «begynt å sette pris på tiden der jeg undersøker og gjør forberedelser».

© Foto: Inger Marie Grini

Hva inspireres du av?

– Alt fra naturen, ny og gammel teknologi til gjør det selv-kultur. Jeg blir også veldig inspirert av mennesker som ut av nødvendighet finner løsninger på sine daglige problemer ut ifra de omstendighetene de befinner seg i.

Hva slags produkter ser du deg selv utforme fremover?

– Nå eksperimenterer jeg med en teknikk der jeg bruker papp og gips. Jeg har lyst til å jobbe med større objekter, men også prøve å oversette metoden til et annet materiale.

Nabil om skulpturen nederst på biledet: – Her har jeg fylt en pappmodell med gips. Enkelte steder kom ikke gipsmassen til og dermed oppstår det noen tomrom. Dette er første gangen jeg har brukt denne metoden. De andre gipsarbeidene bygger jeg lagvis med gips, mens her har jeg fylt formen, forklarer Nebil.

© Foto: Inger Marie Grini

Hva er god design?

– Når et objekt klarer å formidle noe utover sin egen funksjon.

Hvor er du om fem år?

– For fem år siden laget jeg mitt aller første møbel, og siden da har jeg hatt en utrolig reise inn i en verden jeg visste lite om. Jeg håper de neste fem årene blir like bra, og at jeg kan leve av dette.

Hvordan rettferdiggjør du å lage nye ting i en verden som allerede har så altfor mye?

– Det er vanskelig. Det er viktig at det man setter ut i verden er gjennomtenkt, og at man har en løsning på hva som skjer med produktene etter endt levetid. Dette er ikke bare designerens ansvar, men også produsenter, distributører og hele industrien. I dag er det flere i bransjen som tar dette på alvor og som er villige til å gjøre reelle endringer. Vi er i en spennende tid der designere ikke trenger å tenke at alt de gjør skal masseproduseres.

Nebil bruker ofte funnet pappembalasje og laserskårede pappdeler som han setter sammen til en tredimensjonal form før han bearbeider det hele med gips. – Når jeg finner ting som jeg synes er interessant, tar jeg det med i studio. Det er ikke alltid jeg bruker det, men det kan gi meg nye ideer, forteller han. Her viser han hvordan han heller og lagvis bygger gips over funnet papp. – Det ble et mislykket forsøk, ler han.

© Foto: Inger Marie Grini

Dette er også funnet pappemballasje. Jeg tror det er for å pakke glass i. Det minnet meg om noen av mine pappmodeller og jeg tok det med i studio for å se om jeg kunne lage noe med det, sier Nebil.

© Foto: Inger Marie Grini

Designer Nebil Zamans verkstedhyller er fylt av modeller, fullførte objekter og arbeider under utvikling. Alle med et gjenkjennelig uttrykk. Men om han har en signaturstil? – Jeg tenker at det er for tidlig for meg å ha en signaturstil. Nå er jeg mest opptatt av å eksperimentere med ulike teknikker, ideer og utrykk.

© Foto: Inger Marie Grini