© DANIELLE SIGGERUD ARCHITECTS

Danielle Siggerud startet sitt eget arkitektkontor som 27-åring

I dag har kontoret prosjekter som strekker seg fra København til London og New York.

Danielle Siggerud kjente dragningen mot arkitektur allerede da hun var liten. Enten det var å bygge lego, en trehytte i hagen eller et puteslott under farens skrivebord – for Danielle var det noe fascinerende ved det å kunne forestille seg og konstruere sine egne fantasiverdener.

I 2016, etter å ha utdannet seg til arkitekt ved Det Kongelige Akademi for arkitektur, design og konservering i København, startet hun sitt eget arkitektkontor. Målet var å skape arkitektur, interiør og design der detaljene og håndverket skulle få lov til å tre frem.

– For meg handler arkitektur om å eliminere overskuddet og arbeide med de essensielle formene – jeg tiltrekkes av det minimalistiske og rene. En gjennomtenkt materialpalett og oppmerksomhet på detaljene er essensielt, og jeg elsker naturlige materialer som patinerer vakkert med tiden, sier Danielle.

Et av kontorets prosjekter er denne fine toppleiligheten i København. Naturlige materialer og rene linjer går igjen i alle prosjektene til arkitektkontoret.

© DANIELLE SIGGERUD ARCHITECTS

Restaurering og transformasjon som spesialisering

Kontoret spesialiserer seg på restaurering og transformasjon av historiske bygninger, men prosjektene spenner vidt og omfatter alt fra renovering av fredede bygninger, sommerhus og butikklokaler til nybygg og interiørdesign av boligprosjekter samt utforming av gjenstander og møbler.

– Restaurering krever at man finner balansen mellom det å respektere historien og samtidig tilføre en originalitet som gjør at bygningen kan få et liv i nåtiden. Ethvert vellykket restaureringsprosjekt skal føles som en fortsettelse av bygningens historie, samtidig som det også skal være plass til noe nytt.

Danielles evne til å smelte sammen gammelt og nytt til noe vakkert og tidløst har gitt kontoret noen helt særegne prosjekter. Nylig fikk de i oppdrag å restaurere og transformere en 900 kvadratmeter stor bygning i København som opprinnelig ble bygget som en vinterbolig til den avdøde danske maleren P.S. Krøyer og konen Marie Krøyer.

– Bygningen er tegnet av arkitekt Ulrik Adolph Plesner og har vakre detaljer, ornamenter og utskjæringer i tre, men bærer dessverre preg av dårlig vedlikehold. Ettersom Krøyer er en av mine danske favorittkunstnere, er det en ære å få mulighet til å arbeide med dette prosjektet.

Estetikken til Danielle er tydelig – også på kontoret. Heller ikke her er noe overlatt til tilfeldighetene.

© DANIELLE SIGGERUD ARCHITECTS

Renskåren og taktil estetikk skaper sensualitet

Selv om restaurering og fornying er kontorets spesialområde, er det på langt nær alle prosjektene som er av denne typen. Noen av de siste oppdragene omfatter et privat byhus på seks etasjer i Notting Hill i London, omforming av en penthouseleilighet i New York, interiørdesign for håndverksbakeriet Andersen & Maillard i København og et vakkert hamaminspirert velværehus som ligger i tilknytning til et sommerhus, midt i skogen i Nord-Sjælland.

Mangfoldet av prosjekter er ingen tilfeldighet. Kontoret har nemlig forpliktet seg til å utfordre seg selv kontinuerlig, å gjøre ideer om til rom og skape design og arkitektur som kjennes ekte – og som varer lenge.

– Innerst inne handler alle prosjektene om å skape rom som føles gode å være i. Når jeg arbeider med arkitektur, er det intuitivt, men det handler alltid om å forankre en renskåren og taktil estetikk som frembringer en følelse av sensualitet. Slik fremstår prosjektene minimalistiske, men aldri uten følelsen av varme.

Uttrykket til Danielle har nærmest noe kosmopolitisk over seg. Det er skandinavisk og italiensk på samme tid, og fremstår både historisk og moderne. Det er noe helt særegent.

– Jeg finner mye inspirasjon i hverdagen. Det kan også være så lite og tilsynelatende ubetydelig som formen på en stein eller så omfattende som å se og oppleve de tidligere arbeidene til kjente kunstnere og arkitekter – som Carlo Scarpas finurlige detaljer og Xavier Corberos lekne geometri eller Carl Vilhelm Holsøes interiørmalerier. Det høres kanskje dumt ut, men selv i musikk, og særlig i klassisk musikk, finner jeg inspirasjon. Arkitektur er jo, på samme måte som musikk, også en kunstform – og de bringes sammen av rytme og proporsjoner.

Spisebordet Arun Ellipse og den lille krakken Drop Stool er begge designet av Danielle. Spisebordet fås både i naturlig og røkt eik eller sandblåst travertin og Bianco Carrara-marmor.

© DANIELLE SIGGERUD ARCHITECTS

Balanse som nøkkelen til hverdagen

Danielle er oppvokst i Oslo, men bor nå i København sammen med mannen Mathias og deres to døtre, Nora på to år og Hannah på to måneder. For å holde fokus på rett plass er det noen ritualer hun sverger til gjennom uken.

– Å få barn lærte meg å opprettholde en balanse i livet. Jeg jobber hardt for å nå målene mine, men samtidig er det viktig for meg å ta meg tid til å hvile og ha kvalitetstid med døtrene og mannen min. Fordi jeg jobber mye i hverdagen, starter derfor alltid helgene i sengen med alle fire, før vi spiser frokost og drar av gårde til favorittbakeriet Andersen & Maillard i Nordhavn. Her bestiller mannen min og jeg hver vår kaffe og bakverk, mens Nora får den obligatoriske franske caneleen og varm melk.

– Ofte møter vi venner og barna deres på lekeplassen, eller så drar Mathias og jeg på lunsj i byen mens jentene sover i vognen. Etter at jeg ble mamma for andre gang, prøver jeg enda hardere å få én time alene i løpet av dagen, og da tar jeg vanligvis en løpetur eller trener pilates. Bevegelse gjør at jeg holder sinnet og kroppen sterk og i form, og det hjelper meg til å være mer til stede og i kontakt med omverdenen.

Å bruke kreativiteten på kjøkkenet er også en fin måte å koble av på og er noe hun finner stor glede i.

– Jeg og mannen min elsker å lage mat, og vi inviterer ofte venner på hjemmelaget mat eller lager mat til hverandre. Og fordi jeg er veldig
visuell, også når det gjelder mat, har jeg stor glede av å eksperimentere med smaker og teksturer og utfordre meg selv ved å forsøke å gjenskape retter jeg har sett eller smakt før. Ellers gleder jeg meg nå veldig til å ta fatt på det nye hjemmet vårt. Sist jul kjøpte vi et hus nord for København, og vi har allerede brukt mange timer på å jobbe med plantegningene for å sikre at alt blir riktig for oss og vår lille familie.

Da kontoret fikk i oppdrag å renovere en stor enebolig i København, designet de en helt ny trapp for å skape en bedre forbindelse og sammenheng mellom de fire etasjene.

© DANIELLE SIGGERUD ARCHITECTS

Tidløse hjem for menneskene som bor i dem

Hverdagen og hvordan man bruker tiden i hjemmet på, er noe hun vektlegger i alle hjem hun designer. For Danielle er det viktig at hjemmene hun skaper, kan leve videre og utvikle seg sammen med menneskene som bor i dem.

– For meg er det et stort ansvar, og jeg føler meg utrolig ydmyk hver gang en ny kunde kommer til meg og gir meg muligheten til å skape et hjem til dem. Det ligger så mye tillit i det, og jeg bruker flere timer på bli kjent med kundene mine. Jeg vil gjerne vite hvem de er, hvordan hverdagen deres ser ut og om de har noen spesifikke rutiner eller måter å gjøre bestemte ting på i løpet av dagen, slik at arkitekturen vi skaper, er tilpasset livet deres, sier Danielle.

– Hvis jeg lykkes med å sikre at det er balanse mellom bygningens originalitet og fremtidens behov og samtidig klarer å skape et varmt hjem som kanskje kan utgjøre en liten forskjell for noens liv, da føler jeg at jeg har lykkes i arbeidet mitt som arkitekt. Å være arkitekt er ikke bare tittelen min, det er en forlengelse av hvem jeg er som menneske og reflekterer både levesettet og tankegangen min i alt jeg gjør.