Relanserer norske møbelskatter

Egersund-produsenten Eikund vil gi norsk designarv oppmerksomheten den fortjener.

De fire gründerne i fabrikken på Hellvik. Fra venstre,
Jørgen Tengesdal, Kriss Elde, Morten Hippe og Frode Tingbø.

Historien starter da Morten Hippe skulle ha nytt kjøkken. Han oppsøkte møbelsnekker Frode Tingbø, grunnlegger av Tingbø -Kjøkken & Interiør, og samtalen penset raskt inn på norsk design:

Hvorfor var det så mange danske møbelklassikere tilgjengelig på markedet, men nesten ingen norske?

– I Norge har vi hatt en tendens til å se over grensen og føle at alt annet er mye bedre enn det vi selv lager, men 50- og 60-tallet var en gullalder for norsk design, sier Morten, som tidligere har jobbet for Carl Hansen & Søn.

Sammen med daglig leder Jørgen Tengesdal og møbelsnekker Kriss Elde, etablerte han Eikund i mai 2016.

Se andre relanserte internasjonale godbiter fra 50- og 60-tallet her.

Norsk design, Veng-stolen
© At Six Hotel

Veng-stolen, opprinnelig tegnet av Torbjørn Bekken på 1960-tallet, står allerede på luksushotellet At Six i Stockholm.

Interessert i design og arkitektur? Hold deg oppdatert gjennom Bo Bedres nyhetsbrev.

Kvartetten har kartlagt markedet, sikret seg rettigheter og lagt til rette for produksjon, før de nå slipper sine første relanseringer ut til forbrukerne.

Veng-stolen var nominert til Årets relansering i Bo Bedre Designpris 2017.

Se alle vinnerne her.

Salongbordserien Evja, designet mens Bekken jobbet for Rastad & Relling, er klar for salg. Et begrenset opplag av Fredrik Kaysers møbelklassiker Krysset er også tilgjengelig.

– Vi har laget en limited edition av Krysset på 55 stykker som vi har kalt H-55 edition, basert på at lenestolen ble vist på eksportmessen H-55 i -Helsingborg i 1955, sier Morten.

Norsk design, stolen Krysset
© Tom Haga

Lenestolen Krysset slippes i første omgang i et begrenset opplag på 55 stykker, med delikate detaljer i messing.

Navnet Eikund kommer fra Eigerøya utenfor Egersund, og betyr «øya som har mye eik». Eik utgjør basismaterialet hos Eikund, som har egen fabrikk på Hellvik utenfor Egersund. Her produseres det meste av treverket, mens skinn og tekstiler hentes fra underleverandører – norske så langt det lar seg gjøre, og fra Norden etter behov.

Fra basen på Hellvik skal godbitene fra norsk designhistorie spres, ikke bare til Norge, men ut i verden.

– Vi har lagt til rette for eksport med en gang, forteller Jørgen.

– Vi har allerede sondert terrenget i USA, England og Japan, og ønsker å bygge gode relasjoner med den delen av bransjen som jobber internasjonalt i dag, slik at vi som norske aktører kan stå sammen. Vi ser på de norske konkurrentene som samarbeidspartnere. Norge som nasjon er så liten at det er plass til alle der ute.

Norsk design håndverk
© Eikund

Selskapet utelukker ikke at de på sikt vil utvide porteføljen i form av samarbeider med nye, norske designere. Splitter ny gammel design står også på trappene, Eikund sitter nemlig på gamle tegninger som aldri tidligere har blitt realisert.

– Vi har for eksempel fått tak i en originaltegning fra Kayser av et skrivebord som er signert 1958, det er superlekkert, sier Morten.

I bunnen av bedriften ligger ønsket om å hente frem og ivareta en viktig del av norsk kulturarv.

– Over tid har mye av møbelproduksjonen forsvunnet i Norge. Det ligger et ansvar i å bygge det opp igjen slik at vi ikke glemmer det.

Det handler om et samfunnsansvar overfor den norske arven, som også er identitetsskapende. Vi skal være stolte over det vi har gjort tidligere, sier Morten.