BO BEDRE Designpris 2023: Årets Kunsthåndverk

Prisen gis til et objekt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som produseres som unika eller i småskala.

BO BEDRE Designpris 2023

For femtende år på rad er det igjen tid for å hylle norsk design og norske formgivere. Vinnerne av BO BEDRE Designpris 2023 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres under utdelingen i Oslo den 26. september. Vi har med oss sterke støttespillere som også er opptatt av god design, og er stolte over å ha Polestar med oss som vår hovedsamarbeidspartner. Oslo Design Fair og Lundhs er også med og sammen skal vi sørge for at årets beste norske design får den hederen den fortjener. Her er årets nominerte!

Prisen for Årets Kunsthåndverk gis til et objekt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som produseres som unika eller i småskala.

En-to-treknagg av Fold Oslo for Håndverk+

De seks selvstendige formgiverne som representerer Fold Oslo har hver for seg laget en rekke knagger som til sammen utgjør serien En-to-treknagg. Ved å bruke ulike former, stresorter og teknikker, har designerne skapt objekter som er sterke i seg selv, men som når de er samlet, blir et stykke kunst. Funksjonaliteten viker aldri, samtidig som brukeren belønnes med et vakkert blikkfang. Fold Oslo består av Poppy Lawman, Vilde Hagelund, Sovei Givær, Tobias Berg, Kathrine Hovind og Anna Maria Øfstedal Eng, og knaggene ble først laget til utstillingen Håndverk+.

Bokser av Guri Sandvik

Guri Sandviks kjente arbeider balanserer stødig i krysningsfeltet mellom design og kunsthåndverk; alltid håndlagde, men stramme og strømlinjeformede nok til å appellere til et designbevisst publikum. Med sitt nye prosjekt Bokser, presenterer hun et helt nytt formspråk: De røffe oppbevaringsobjektene ser ut som om de er plukket rett ut av grøfte. Den taktile, steinaktige overflaten er et resultat av en komplisert prosess, der ulike typer steingodsleire er påført tørre glasurer med ulike oksyder og brent i flere omganger. Resultatet? Perfekte skjulesteder for hemmeligheter.

Frogner av Kaja Dahl

Frogner-vasene som Kaja Dahl har designet spesielt til museumsbutikken på Vigelandsmuseet, bringer tankene våre til arkeologiske utgravninger i Pompeii og det gamle Romerriket. Her har Dahl brukt 150 år gamle mursteiner som eller ville blitt til avfall og gitt dem nytt liv ved å sandblåse overflaten og tilføre et gjenkjennelig og arketypisk motiv. Det er noe fossilt over uttrykket som gjør vasene interessante, og vi liker at selve mursteinens bastante form blir noe sekundært man nesten ikke legger merke til.

Souvenir av Osloleire og Live Berg for Norwegian Presence

Serien Souvenir er et resultat av et samarbeid mellom keramikkstudioet Osloleire og designer Live berg. Blåleire, som objektene er laget av, blir vanligvis behandlet som avfall på byggeplassene rundt om i hovedstaden, men her har Osloleire gjort materialet til en ressurs. Formene er inspirert fra arkitekturen i området der leiren ble hentet ut, og er på den måten et fint nikk til historien bak. Serien består av tre skulpturelle, men like fullt funksjonelle objekter, som står stødig i sitt noe brutalistiske, men samtidig myke uttrykk.

Palucca av Marhine Spinnangr for Håndverk+

Med Palucca blir man litt i tvil: Er det en stol eller en skulptur? Her har nemlig keramiker Marthine Spinnangr tatt utgangspunkt i stolens gjenkjennelige form, og skapt en skulptur som gjør at man får lyst til å sette seg ned. Selv om Palucca ikke først og fremst er funksjonell, gjør formen den likevel til et interessant objekt. Den er spennende fra alle vinkler, og vil ta seg godt ut i en romslig stue. Dessuten: At Spinningr har valgt å lage et så stort keramisk objekt, lar vi oss imponere over.

Ada av Fredrik Bull og Ali Gallefoss for Håndverk+

To eksperimenterende utøvere, som begge har vært nominert til - og Ali sågar vunnet - Årets Nykommer i henholdsvis 2018 og 2020, har slått seg sammen i dette fine prosjektet. Fredrik Bull og Ali Gallefoss står bak det tilsynelatende anonyme møbelet Ada, som ved nærmere øyesyn er langt derifra. Om det skal fungere som bord eller krakk bestemmer du, men det snedige er dette: Når topplaget forskyves, skapes ikke bare en spennende asymmetrisk form, det avslører også et mer skulpturelt indre. Og det er noe vi setter pris på, så er det overraskelser!