BO BEDRE Designpris 2023: Årets Design for Fremtiden

Prisen gis til en formgiver, produsent eller initiativ som gjennom innovasjon, åpenhet og kreativitet bidrar til å vise vei mot en mer bærekraftig fremtid.

BO BEDRE Designpris 2023

For femtende år på rad er det igjen tid for å hylle norsk design og norske formgivere. Vinnerne av BO BEDRE Designpris 2023 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres under utdelingen i Oslo den 26. september. Vi har med oss sterke støttespillere som også er opptatt av god design, og er stolte over å ha Polestar med oss som vår hovedsamarbeidspartner. Oslo Design Fair og Lundhs er også med og sammen skal vi sørge for at årets beste norske design får den hederen den fortjener. Her er årets nominerte!

Prisen for Årets Design for fremtiden gis til en formgiver, produsent eller initiativ som gjennom innovasjon, åpenhet og kreativitet bidrar til å vise vei mot en mer bærekraftig fremtid.

Bello! av Lars Beller Fjetland for Hydro

Bello! er et samarbeid mellom Lars Beller Fjetland og Hydro - som jo ikke produserer møbler, men aluminium. Lats hadde imidlertid en idé han gjerne ville teste ut, og Hydro var ikke vanskelig å be. Benken Bello! er produsert på samme måte som visse italienske pastatyper - ved at materialet ekstruderes, eller presses, gjennom en form slik at det får sitt endelige uttrykk. Benken er dessuten produsert i 90% aluminium, som i seg selv kan gjenvinnes i det uendelige. Bello! er vakker, raffinert, innovativ, teknisk og fullstendig komrpomissløs.

Tellus av Emma Olbers for Vestre

Benken Tellus er verdens første møbel laget utelukkende av fossilfritt stål. Den svenske stålbedriften SSAB bruker hydrogen i stedet for kull og koks i fremstillingen, noe som sørger for fullstendig utslippsfri produksjon. Helt i tråd med både Vestre og designer Emma Olbers´visjoner om en grønnere fremtid. Tellus inviterer til ro med armlener brede nok til en kaffekopp, samtidig som det minimalistiske uttrykket er utformet med så lite materialer som mulig.

C2S av Stine Aas og Siv Stødal

Da Stine Aas og Siv Stødal erfarte at tonnevis av norsk ull blir kastet hver år fordi den er av så lav kvalitet at den ikke vurderes som en ressurs, ville de gjøre noe. I designernes øyne er nemlig ulla verdifullt, noe de beviser med bravur i lenestolen CS2. Fordi ulla er filtet rett fra klippingen, kan hver saus farge og tekstur gjenkjennes i ullfilten, og gir stolen - som er en prototype - både egenart og historie.

Rain River av Vera & Kyte for Furnishing Utopia

Til utstillingen Public Access, organisert av Furnishing Utopia i New York i Juni, presenterte Vera & Kyte Rain River - en struktur som inspirerer til lek og undring, med regnvann som ressurs. Utstillingen ville skape bevissthet rundt omsorg og empati for nabolag og natur, og i en verden herjet av klimaendringer, gjør Rain River nettopp det: Den står som et bindeledd og tilrettelegger for menneskemøter, samhold - og lek.

Fora Reform av Fora Form

Som første norske møbelprodusent lanserer Fora Form et eget program som skal blåse nytt liv i slitte eller utdaterte møbler. For selv klassikere får hullete trekk, ødelagte armlener eller til og med et udatert uttrykk. I stedet for å produsere nye møbler av resirkulerte materialer, som også krever energi, vil Fora Form gjennom ReForm-prosjektet tilby reparasjon av egne møbler og dermed forlenge livssyklusen til dem som allerede er produsert. Hurra!