BO BEDRE Designpris 2021: Årets Møbel

Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk. Se de nominerte her.

BO BEDRE Designpris 2021

For trettende år på rad skal vi hylle NORSK DESIGN med brask og bram – og for en post-Covid-fest det skal bli! Vi har samlet troppene, fått skikkelig flinke folk med på laget, og er klare for å gjøre stas på en samlet norsk designbransje.

Vår hovedsamarbeidspartner er OSLO DESIGN FAIR, og Lundhs står, tradisjonen tro, for plakettene i larvikitt som vinnerne får med seg hjem. Vinnerne av BO BEDRE DESIGNPRIS 2021 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres på bo-bedre.no og @bobedrenorge den 1. september.

Prisen for ÅRETS MØBEL gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk. Se de nominerte her.

Rotben av Anna Maria Øfstedal Eng for Ferm Living

Anna former først og fremst alt hun lager i hånden. Så også med det som i Ferm Livings varetekt er blitt sidebordet, krakken eller bare objektet Rotben. Nå er det fremstilt i 100 prosent resirkulert og resirkulerbar aluminium, noe som er fornuftig med tanke på storproduksjon.

Uttrykket bærer imidlertid fortsatt preg av at Anna har skåret formen ut av treverk – røtter og grener – hun har funnet i skogen. På den måten er det håndlagede blitt industrielt, og dermed kan alle de involverte faktisk leve av det de lager – også Anna.

In Situ av Anderssen & Voll for Muuto

Anderssen & Volls mangeårige samarbeid med danske Muuto har gitt dem like mange kommersielle suksesser. Det nye sofasystemet In Situ har allerede føyd seg inn i rekken: Ni ulike moduler gir nærmest uendelige kombinasjonsmuligheter, mens designen er elegant og lett å like.

Formgiverne har hentet inspirasjon fra italiensk designs storhetstid og fusjonert den med skandinavisk enkelhet, og resultatet er lett, elegant og veldig, veldig komfortabelt.

Petit Standard av Daniel Rybakken for Hay

Daniel Rybakken er ærlig på at stolen han har tegnet for Hay – hans første – tydelig er inspirert av designermesteren Jean Prouvé og hans ikoniske Standard-stol fra Vitra. Så mye at han til og med har kalt stolen opp etter originalen: Petit Standard.

Daniel har imidlertid stilisert og slanket formen, erstattet tre med aluminium og stål, og er et studie i presisjon og detaljeringer. Så inspirasjon til tross, denne stolen er helt hans egen.

Arbour av Andreas Engesvik og Daniel Rybakken for Hay

Vi hørte snakk om Arbour i flere år før vi fikk feste øynene på den: Sofaprosjektet, som var Andreas og Daniels første møbel sammen, hadde en aura av mystikk rundt seg. Da den endelig kom, var vi ikke skuffet: En enkel ramme omslutter store, komfortable puter i et nordisk gjenkjennelig uttrykk.

Men her er bonusen: Hver enkelt del kan byttes ut og repareres når den tid kommer, noe som sikrer den enda lengre levetid. Du kan til og med male den om! Men enda bedre? Den er svanemerket, som den første sofaen i Norden.

Alfa av Hallgeir Homstvedt og Jonah Takagi for Dims

– Det er noe iboende vakkert ved objekter med nøye uttenkte proporsjoner, sier Hallgeir Homstvedt. Sofaen Alfa for amerikanske Dims er et rent «korona-prosjekt», der all utvikling har skjedd digitalt. Osloboer Hallgeir og Chicago-baserte Jonah Takagi er vant til å møtes på skjermen. Men det er første gang de ikke engang har fått besøke fabrikken og testet prototypene.

Likevel: – Jeg synes vi endte opp med noe ganske unikt, i en verden der så mye er likt, sier Hallgeir. Vi er enige.