Asserbo plantage sommerhus
© Anitta Behrendt

Ta en titt på det unike sommerhuset med en japansk vri

I et tettvokst skogholt har landskapsarkitekt Andreas Jørgensen og journalist Mikkel Fønsskov bygget sin japanskinspirerte hytte. Deres tolkning av det klassiske trehuset har frodige uterom og en flytende overgang mellom ute og inne.

Sammen har de skapt drømmehuset

Andreas Jørgensen og Mikkel Hybel Fønsskov har alltid hatt et ønske om å tegne sin egen hytte, og på en naturtomt har de realisert drømmen.

Fra spisebordet i den svartmalte hytta gir tre store glasspartier nesten hundre og åtti graders utsikt til hagen utenfor.

Asserbo plantasje sommerhus

Andreas og Mikkel har tegnet drømmehytta og anlagt den frodige naturhagen selv.

© Anitta Behrendt
Asserbo plantasje sommerhus

Når. man står ute og kikker inn, ser man sterke, svarte toner mot varmt treverk. Kjøkkenet er plassert midt i hovedrommet, slik at alle kan være med i samtalen når de har gjester. Bak lamellene over kjøkkenet skjuler det seg en hems med takvinduer. Der oppe er det akkurat plass til en dobbeltseng. Spisebordet er Børge Mogensens Shakerbord. Det kjøpte Andreas av et ektepar som hadde hatt bordet siden sekstitallet. Stolene er Børge Mogensens Folkestol med papirfletting. Både dem og Arne Jacobsens stol «Måken» har paret kjøpt på auksjon.

© Anitta Behrendt

Materialer i god kvalitet

– Vi ville ha en enkel og stram helårshytte som passet til byggestilen i området. Stilen skulle være nordisk, men vi ønsket at den skulle ha et touch av Japan. Det skulle være få ting, og vi ville ha materialer fra naturen, som tre, skinn og stein. For å få den riktige stemningen måtte vi ikke ta fokus fra det som er viktigst – nemlig naturen rundt. Det er ikke nødvendig å ha bilder på veggene når skogen utenfor er som et levende kunstverk, forteller Andreas.

I gangen er veggene kledd med plater i bjørkefiner. Fra gangen kan du klatre opp til den lille hemsen som fungerer som overnatting til gjester.

Asserbo plantasje sommerhus

Peisen er fra Morsø og skjenken fra Hay, og på den står en liten bordlampe fra Munk Collective.

© Anitta Behrendt
Asserbo plantasje sommerhus

På veggen henger Arne Jacobsens AJ-lampe i stål. Lampen i taket er George Nelsons Bubble Lamp, gulvteppet er fra Ikea, og putene i sofaen er fra Society og H&M Home. Stolene i stål heter Bertoia Diamond.

© Anitta Behrendt

Hver en detalj er viktig

Paret har studert hver eneste lille detalj og gått nøye gjennom alle tegninger sammen med arkitekten. Den innebygde sengen, møblene på badet og frontene på kjøkkenet har de designet selv. Et og et halvt år etter at de hadde kjøpt tomten, fikk de endelig tegningene godkjent.

Deretter gikk det bare et halvt år før hytta sto ferdig.

– Området heter «Sanden», men vi kaller det «Kvikksanden». Da vi skulle klargjøre tomten før bygging, konstaterte vi nemlig at under skogdekket var det bare sand – sand, sand og atter sand. Derfor står hytta på påler som er gravd ti meter ned i bakken slik at den ikke skal synke. Det første året laget jeg også en stor kompostbinge, for jeg visste at vi etter hvert måtte gi den sandholdige og karrige jorda næring.

Asserbo plantasje sommerhus

Arkitektur og natur smelter sammen på den frodige hyttetomta. For Andreas og Mikkel et hytta et pusterom i hverdagen.

© Anitta Behrendt
Asserbo plantasje sommerhus

Naturtomten ligger midt i en bjørkeskog, og da Andreas og Mikkel overtok, var den full av trær som hadde veltet. Trærne ble kløyvd til ved og er det eneste de har brukt til oppvarming så langt.

© Anitta Behrendt

En nøye planlagt "naturalistisk hage"

Hvert år lager vi flere kubikkmeter kompost. Vi kjører aldri noe til gjenvinningsstasjonen, men bruker det selv for å få forbedre jorden, fortsetter han.

Det er vanskelig å se for seg at tomten var helt bar da hytta sto ferdig. Alt i hagen har Mikkel og Andreas nemlig plantet selv, og selv om det ser naturlig vilt ut, er det ikke mye som er tilfeldig.

– Hagen er anlagt som en naturhage, og vi har vært nøye med å velge planter som tiltrekker seg insekter. I to år har vi kjørt i skytteltrafikk mellom hytta og hagesenteret, og vi har sikkert plantet et par hundre forskjellige arter. Det sandholdige jordsmonnet gir selvfølgelig noen utfordringer, men det største problemet er faktisk rådyr. Det er utrolig hvor mye som forsvinner. De spiser nesten alt.

Som landskapsarkitekt er Andreas vant til å planlegge. Han begynner aldri på et prosjekt uten en tegning. Mikkel er derimot mer spontan og starter gjerne uten helt å vite hvor han skal, men felles for dem begge er at de elsker hageprosjekter og bruker det til å koble av.

Asserbo plantasje sommerhus

Dusjen i den lille oasen blir brukt hele året, og mye oftere enn badet inne i huset. Det er en fantastisk følelse å ta en dusj under åpen himmel etter en varm arbeidsdag i hagen.

© Anitta Behrendt

På baksiden av huset bugner det av bregner. De trives fint selv om de får mye skygge.

Asserbo plantasje sommerhus

Det var viktig for paret at materialene hadde et enhetlig preg. De skulle være naturlige og enkle, slik at huset føles som et behagelig og fredelig sted å være. De store dørene åpner til et vell av grønne bregner og slipper inn lys og luft. Sengeteppet og linputene er fra H&M Home.

© Anitta Behrendt

Et sted for ro og hvile

– Hverdagen tilbringer vi i byen, med masse aktivitet og støy. Derfor er hytta et fristed, en oase der vi henter ny energi. Vi bruker den hele året, for det går fort å varme opp et nybygg. Når været tillater det, er vi som oftest å finne i hagen, men ellers går vi turer i skog og mark eller stikker innom og hilser på naboene, som vi etter hvert har blitt godt kjent med, sier Andreas.

Asserbo plantasje somemrhus

Mot fasaden står en matchende svartmalt benk. Pottene er fylt med bregner og elefantgress. I bastkurven ligger et linteppe fra H&M Home.

© Anitta Behrendt
Asserbo plantasje sommerhus

På bordet står piknikkurven klar med et teppe fra H&M Home. Vasen er fra Broste Copenhagen, og stråhatten er funnet i en vintagebutikk.

© Anitta Behrendt