Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Se hytta som er designet til å henge utenfor fjellet

Marianne og Johannes hadde en forestilling om at hytta måtte ligge i det lavere terrenget. De så aldri for seg at store deler av hytta faktisk skulle henge utenfor fjellet.

© Espen Grønli

Marianne og Johannes kjøpte en tomt på det som heter Lamøya i Tjølling utenfor Larvik i 2014. Når man står og ser på hytta i dag, er det vanskelig å forstå at de turte. Tomten består i all hovedsak av en stor fjellknaus.

– Vi tenkte det kunne være en fin utfordring for arkitektene, sier Marianne.

© Espen Grønli

På en knaus utenfor Larvik troner hytta av Ark-Tellus arkitektkontor. Her kan glassveggen foran stuen skyves til side og utvide rommet med nærmere tolv kvadratmeter, mens vegger og tak på verandaen skjermer for vinden fra alle retninger. Interiøret følger opp arkitekturens stramme uttrykk, blant annet med en CH25-lenestol av Hans J. Wegner fra Carl Hansen & Søn og et Tulou-sidebord av GamFratesi fra Hay.

Målet var å bevare så mye som mulig av tomten og den naturlige vegetasjonen. Det var også viktig at hytta skulle gli inn i terrenget og ikke stikke seg for mye ut.

Ark-Tellus arkitektkontor fra Tønsberg så raskt muligheten til å lage et skjermet uteområde helt på toppen av knausen.

© Espen Grønli

Det er ikke vanskelig å finne roen i disse omgivelsene. Tekoppen er laget av resirkulert kaffegrut.

En fjellvandring til hytta

– Adkomsten til hytta er som en vandring. Du går først opp en bratt liten skråning, før du kommer til en liten gresslette, forklarer arkitekt Eivind Hanch-Hansen fra Ark-Tellus.

© Espen Grønli

Spisestuen er åpnet opp til baksiden med store glassvegger. Spisebordet er omkranset av Hans J. Wegners CH33-spisestuestoler fra Carl Hansen & Søn. På bordet står en av vasene til designer Ann Kristin Einarsen, mens taklampene er fra Secto.

Det var på dette litt lavere nivået Marianne og Johannes forestilte seg at hytta måtte ligge, men Ark-Tellus så andre muligheter: Dette var det eneste stedet man kunne få til en liten gressplen – og det ville de ta vare på. Dermed går ferden over sletta, forbi sovetårnet og furutreet, og opp til baksiden av hytta.

Først der får man nærkontakt, og kan komme inn gjennom svalgangen i glass som knyter de ulike delene av hytta sammen.

© Espen Grønli

Kjøkkenløsningen i eik er fra Ikea. Innvendige vegger og tak er behandlet med Osmo, som er en miljøvennlig glaseringsteknikk. Det er lagt heltre lamellgulv i eik, som er hvitpigmentert.

En spektakulær utsikt utover fjorden

– Det skjermede uterommet på baksiden var ikke der tidligere. Det er det svalgangen som lager, forklarer Hanch-Hansen.

Glassveggene i svalgangen åpner opp lerommet på baksiden, til den spektakulære utsikten utover fjorden. Et furutre brer stolt ut sine grener, og gir hele stedet et Japansk tilsnitt.

© Espen Grønli

Gjesterommene ligger i første etasje av sovetårnet. Her er det blitt plass til to soverom med køyesenger, et bad og en gang på femten kvadratmeter. Kreppet sengetøy fra Høie gir god sommerfølelse. Pierre Charpins oppladbare lampe fra Hay kan enkelt flyttes rundt og Arne Jacobsens vekkerklokke passer tiden.

– Det ble gjort en intens jobb for å ta vare på treet. Brua, som bærer svalgangen, er spent over røttene, så de ikke skulle bli ødelagt, forklarer arkitekten. Kjøkkenet har fått store vindusvegger ut mot bakrommet, som gjør at den naturlige vegetasjonen blir en del av livet inne i hytta også.

© Espen Grønli

Baderommet er lagt til forsiden av hytta, der man kan nyte utsikten utover fjorden fra badekaret.

Fokus på naturen og dyrelivet

– Da vi kjøpte tomten var vi veldig opptatt av utsikten, sjøen og stranden. Nå er vi mye mer opptatt av naturen og det rike dyrelivet på baksiden, forteller Marianne. Stuesonen vender derimot ut mot utsikten, og her kan hele veggen åpnes opp til en veranda, som utvider stuen med ti–tolv ekstra kvadratmeter.

© Espen Grønli

Furusponen er kløyvd etter årringene i trærne. Hver trespon måler cirka ti til femten centimeter i bredden, og tretti centimeter i høyden. Sponen kommer ferdig montert på lekter. Man kler veggene litt som om det er panel.

– Her har vi skapt et uterom som skjermer for vinden fra alle retninger, sier Hanch-Hansen. Soverommene utgjør en boks på vestsiden, som strekker seg over to etasjer.

© Espen Grønli

Fra plattingen foran svalgangen nyter paret utsikten over Skagerak. Den karakteristiske fasaden er inspirert av stavkirker, med en brent sponkledning av malmfuru. Ikke bare er det ekstremt vakkert, det er også fullstendig vedlikeholdsfritt. Det er også utendørsgulvene av termofuru, som er furu kokt i vann. Disse er hundre prosent miljøvennlige, og trenger kun spyles med vann for å holdes rene. Tekannen av George Sowden og tekoppene i glass er fra Hay.

Privatliv for både familie og gjester

– For å få plass til sovetårnet måtte vi sprenge inn en liten grop i fjellet. Her ble det sømboret først, for å passe på at det ikke ble tatt bort mer enn det som var høyst nødvendig av svaberget, forklarer arkitekten.

Hovedsoverommet ligger i andre etasje, som en forlengelse av svalgangen. For å komme til gjesterommene i første etasje, må man gå ut og ned rundt hytta.

© Espen Grønli

Et av de gamle furutrærne på tomten er bevart. Glassgangen er spent over treets røtter for å skjerme dem. En Palissade-benk, designet av Ronan and Erwan Bouroullec for Hay, står diskré i skyggen med et pledd fra Høie.

– Løsningen gjør at gjestene kan trekke seg tilbake og få litt privatliv, sier Marianne.

Paret ønsket å bruke så lite tid som mulig på utvendig vedlikehold. Etter inspirasjon fra de gamle stavkirkene, gikk de for en sponkledning av malmfuru.

© Espen Grønli

Takket være svalgangen i glass, som også fungerer som hyttas hovedinngang, er det blitt et fint og skjermet uteområde bak hytta. Dette er også blitt Marianne og Johannes' favorittsted, der de kan følge med på omgivelsenes rike dyreliv. Som den kvelden Marianne så tydelig følte seg stirret på. Da hun snudde seg så hun rett inn i øynene på en røyskatt.

– Furusponen har slektskap til furutrærne rundt, og den brente mørke overflaten gjør at hele hytta glir inn i området, sier Hanch-Hansen.

Panelet er flammebehandlet. Det å brenne treverk på denne måten, gjør det ekstremt bestandig, og fullstendig vedlikeholdsfritt.

© Espen Grønli

Valg av fasademateriale gjør at hytta ikke stikker seg ut, til tross for at den ligger og svever på toppen av en knaus. Soverommene ligger i to etasjer til venstre, mens stuen og spisestuen ligger i boksen til høyre.

– Disse veggene tåler alt fra svartsopp til borebiller. De vil holde i hundre år, sier Hanch-Hansen.

Relaterte artikler