Rålekker hytte i ett med naturen

Den arkitekttegnede hytta på Hvaler legger opp til at man skal være ute i naturen – også når man er innendørs.

Store vinduer – nær naturen
© Niklas Hart

Bring naturen inn! Opphev skillet mellom inne og ute! Vi har hørt mantraet før, og vi drar kjensel på virkemiddelet: store vindusflater fra gulv til tak, langs hele bredsiden, rammet inn i en kledning av grånende nåletre. Er det snakk om en motegreie?

– For oss har det alltid vært viktig å ha kontakt med naturen. Når hytta åpner for denne kontakten, er det en del av den generelle utviklingen i byggekunsten. Før hadde man jo ikke tilgang til så store glassflater, sier arkitekt og eier Niels Marius Askim om hytta på Hvaler.

Arkitektens sommerminner
© Niklas Hart

Arkitekt Niels Marius Askim tegnet både hytte og hus på
tomten der han selv har tilbrakt sine barndoms somre.

Slekten hadde tilbrakt somrene her på Asmaløy siden femtitallet, i en femti kvadratmeter stor hytte som aldri ble oppgradert eller utvidet.

Da moren ble syk, fikk han ideen om å rive den gamle hytta og bygge både hus og hytte på tomten. Slik kunne storfamilien være mer sammen, med kystnaturen som felles nabo.

TIPS! Dette feriehuset går også i ett med naturen – fra BoligPluss.

Glir inn i landskapet
© Niklas Hart

Hytta er plassert ved tomtens ytterkant. Dels for at det skulle bli litt avstand, et tun, mellom bygningene, dels for at utsikten herfra er best.

Uansett hvor du beveger deg i allrommet, har du utsyn til havet. Furukjempene som var her først, har fått stå, så det er snakk om å gløtte mellom stammene. Den høyreiste vegetasjonen gjør også sitt til at hytta aldri ruver.

– Trærne bryter opp hyttas form, både i kraft av sin form og skyggene de kaster. Dessuten speiler de seg i de store glassflatene og gjør at bygningen underordner seg omgivelsene. Derfor er denne hytta mindre fremtredende enn de mange gule, røde og hvitmalte husene som ellers fremstår som fargeklatter i landskapet, mener Niels Marius.

Svart, rødt og lyst tre
© Niklas Hart

– Arkitekturen legger til rette for at man tåler en regnværsdag bedre. Det er helt ok å sitte inne, for man er liksom også ute. Dette er ikke et sted man blir brakkesjuk, sier samboer Kjersti Svendsen.

Det lyse oppholdsrommet består av en stuekrok i den ene enden, spisebord i midten og kjøkken i den andre enden. Gulvet er i eik, tverrvegger og himling i bjørk.

GLAD I TRE? Her er vegger og tak kledd i eikefiner.

Svarte og røde innredningselementer sørger for nødvendige kontraster i det ellers så trefargede rommet.

Skammelen Sol er designet av Andreas Engesvik for Hjelle, plaststolene Air-Chair er signert Jasper Morrison for Magis, mens bordet er selvgjort: Et digert stykke svart, lakkert mdf fra Oslo Finérfabrikk står på bukker fra Hay.

Én sosial del, én privat del
© Niklas Hart

Skal du få ute-inne-følelsen det er snakk om, må du oppholde deg i allrommet. De andre rommene er mer innadvendt. Hyttas øvrige vegger har påfallende få vinduer.

Planen kan grovt deles inn i to soner: én sosial og én privat. Fellesrommet på den ene siden av veggen, og gang, bad og trapperom på den andre.

Overetasjen er ikke en riktig annenetasje, snarere en hems. Her finnes noen små soverom samt en stabel av madrasser som kan slenges ut på gulvet når gjestene blir mange.

Sommerlig utedusj
© Niklas Hart

Uterommet på baksiden av hytta er skjermet fra de sosiale sonene, et perfekt sted for en utedusj! Om sommeren brukes knapt dusjen innendørs.

HAR DU SETT denne fabelaktige utedusjen ved sjøen?

Privat soverom
© Niklas Hart

Selve hovedsoverommet er utenfor: ut døren, tre skritt til venstre, og så inn igjen.

– Det er to grunner til at vi valgte en slik løsning, sier Niels Marius. For det første blir soverommet litt mer privat, fordi man får større avstand til fellesrommene. For det andre unngår man at døren opptar plass i gangen. Så kan heller gangarealet brukes til skoskap eller garderobe.

– Det er forresten enda en ting: Det å åpne soveromsdøren og se rett ut skaper en egen opplevelse. Da er det som å være på hytta i hytta.

FÅ FLERE STILIGE boligreportasjer rett i innboksen!