© Glotti Press, Gunnar Merrild

Et sjarmerende fristed på en skjult øy

Hva skal en god sommerhytte være? Ifølge fotograf Gunnar Merrild er det et fristed hvor du ikke blir forstyrret av en travel omverden, og det har han og ektefellen Gitte funnet i et 250 år gammelt hus med stråtak.

Som så mange andre hadde Gunnar Merrild og familien behov for et prosjekt og tid sammen under koronanedstengningen. Sønnene han har med ektefellen Gitte, kom hjem fra København, og familien samlet seg på Jegindø, som ligger i den jyske Limfjorden.

Gunnar og Gitte har hatt sommerhytte på øya i 30 år, og rett før hadde paret også kjøpt nabohuset, som er fra 1779. Ifølge eiendomsmegleren det eldste i området, og til tross for at det bare er på 60 kvadratmeter, har det en gang bodd en familie med åtte barn der.

Nabohuset ble ikke kjøpt fordi Gunnar og Gitte hadde behov for et hus til, for de var veldig glad i fritidsboligen de allerede har. Men da naboen Erna døde, ble huset lagt ut for salg.

Det var i den forbindelse at Gunnar fant ut at nabotomten egentlig besto av to tomter, og selv om huset til Erna var bevaringsverdig og verken kunne rives eller endres utvendig, var det gitt tillatelse til å bygge et hus ved siden av. Og hvem visste hva som kunne dukke opp der?

– I mange år har jeg vært vant til å se uforstyrret ut over vannet og naboens ville plen. Hva om de som kjøpte, flyttet inn med digre biler og trampoliner med ti unger? Det hadde jeg absolutt ikke lyst til å se på, sier Gunnar, som akkurat som resten av beboerne på øya var fornøyd med livet slik det var og hadde vært de siste tre tiårene.

Skulle egentlig bli en "surf shack"

Gunnar og Gitte endte med å kjøpe huset til Erna uten å ha noen plan om hva de skulle med det. Sønnene hadde imidlertid ideer – det skulle bli en hule, en «surf shack» med biljardbord, surfebrett på veggen og sand på gulvet.

Med det som utgangspunkt satte familien i gang med å renovere. Men akkurat idet huset skulle fylles med all verdens aktiviteter, åpnet verden opp igjen, og sønnene reiste hjem til København.

Tilbake sto Gunnar med et innredningsklart hus, men ideen om en hule var ikke lenger like tiltrekkende.

– Jeg kunne jo ikke bare sette noe gammelt rukkel inn i et så fint hus. Jeg følte heller at interiøret burde bestå av noen få, vakre ting. Det ble et snekkerkjøkken, betonggulv og en seng, og så gjenbrukte vi noen av originalmaterialene. Døren til badet er for eksempel laget av gamle gulvbord, sier han, og forteller om hvordan han sammen med lokale håndverkere har hatt det moro med å sette det innvendige i stand.

Med mer enn 40 års erfaring som mote- og livsstilsfotograf har Gunnar et godt øye for estetikk. Derfor kunne han ganske raskt se for seg hvordan han kunne innrede huset slik at det ble innbydende og et sted hvor folk kunne koble av og komme seg vekk fra hverdagsmaset.

En skjult perle i havet

Livet på Jegindø er nemlig helt spesielt. Øya er bare seks kilometer lang og tre kilometer bred. Det bor omtrent 400 mennesker der, og det er også det eneste som er der – mennesker, hus og fritidsboliger.

Man kan ikke gjøre noe annet enn å nyte stillheten, omgivelsene, naturen og havet. Det er nettopp derfor folk kommer dit, og nå har gjester fra hele Europa lagt turen innom Ernas hus, som leies ut i sommerhalvåret.

– Jegindø har ikke har blitt oppdaget av turister på samme måte som resten av hytteområdene i Danmark. Det skjer faktisk ikke så mye her. Du kan gå ned til vannet og plukke østersene dine selv eller snakke med en lokal fisker og få en hummer fra ham. Du kan sykle rundt øya eller gå lange turer uten å møte noen. Det vi har her, er rett og slett originalitet.