De to arkitekt-vennene bygget seg en tomannsbolig på Vinderen i Oslo

På Vinderen i Oslo har arkitekt Kenneth Hinkel og Peder Skavlan, venn og partner i arkitektkontoret Skapa, bygget en tomannsbolig hvor de har skapt seg et hjem i hver sin del.

Kenneth Hinkel bor sammen med samboer Thea Klokk Kalnæs og datteren Maiko (2 år). Et fjerde familiemedlem er snart på vei.

© Nadia Norskott

Naturmaterialer er gjennomgående i innredningen, og salongbordet Androgyne er intet untak. Bordet er designet av den norske arkitekten Danielle Siggerud for Menu og har understell i eik og plate i stein. Trappen i eik er signert Andreas Engesvik, og det samme er den hvite Tiki-sofaen og lenestolen Bollo. Begge fra Fogia. Gulvlampen Akari 10a er et nikk til Japan. Den er designet av Isamu Noguchi og laget av tradisjonelt Japansk shoji-papir.

© Nadia Norskott

Sanselig atmosfære

– Det skulle ikke ligne som et nybygg, sier arkitekt Kenneth Hinkel om hjemmet han har tegnet til seg og familien på Vinderen i Oslo.

Ønsket var et sanselig hjem en atmosfære inspirert av japansk arkitektur med naturlige materialer og enkle linjer.

I utgangspunktet var peisen tenkt for kos, men den fungerer også svært godt som oppvarming. – Det er hyggelig med peis, og jeg er veldig glad i den. Til tross for at den ikke er særlig stor, har den en vanvittig effekt når det kommer til oppvarming. På venstre side skal vi bygge en bokhylle i eik. Ved siden av, på nisjen, skal jeg lage en liten stol som datteren min kan sitte på, det blir ikke plass til store mennesker der, men jeg tenker det er gøy for et barn å ha en egen plass.

© Nadia Norskott

Møblene, mange av dem designikoner, er samlet over flere år. – Møblene har jeg plukket med meg over tid. Jeg begynte å kjøpe stoler da jeg studerte i København. Eames-lenestolen ble kjøpt i USA da jeg studerte der og dollaren var lav.

© Nadia Norskott

Et stramt budsjett ga knallharde prioriteringer

Arkitektonisk har utfordringen handlet om å få mye ut av lite, både når det gjelder budsjett og areal. Det har resultert i gjennomtenkte løsninger og knallharde prioriteringer.

– Arealmessig er det er relativt lite hus, derfor ønsket vi å skape et hjem med flere soner, sier Hinkel.

I både stuen og på kjøkkenet er det lagt gulv fra Dinesen. – Det kommer til å bli slitt og få hakk fordi treverket er så mykt, men jeg syns bare det gjør at det blir finere med tiden. Det gjør ikke noe at man kan se at det har et liv, sier Hinkel.

© Nadia Norskott

Gulv-til-tak-vinduene gjør at rommet føles luftig. – Det var veldig viktig for oss at de går helt opp, med åpninger i to ender, da føles rommet litt større. Så kan vi stenge ute lys og innsyn med luftige gardiner og persienner.

© Nadia Norskott

Omtanke og fokus skaper tidløshet

Et vesentlig element for å oppnå nettopp dette, er trappen i varm eik, designet av Andreas Engesvik. Den deler kjøkkenet og stuen og skaper en markant, men pen overgang mellom rommene og andre etasje. Hinkel er overbevist om at man, ved å legge ekstra omtanke og fokus på enkelte vesentlige elementer, kan skape helhetlige og fine hjem som tåler tidens tann.

– Ved å velge holdbare materialer, som vi har gjort for eksempel i trappen og gulvet, vil vi ikke få behov å pusse opp igjen om et par år. Et hjem skal tåle å bli brukt, ingenting er på utstilling. Derfor er det essensielt at tingene vi velger, blir finere med tiden, og ikke motsatt, sier Hinkel.

Kjøkkenøya i stål står som et skulpturelt element i rommet, men er også robust og tåler bruk og slitasje, vann og matlagning.

© Nadia Norskott

Vi har latt oss inspirere av "Japandi", en stil hvor det skandinaviske møter det japanske, med naturlige materialer og dragning mot tre og natur- og jordfarger, sier Hinkel.

© Nadia Norskott

Store vinduer og robuste materialer inviterer naturen inn

I hjemmet deres er det brukt ukompliserte og robuste materialer. Paletten er lys og naturlig, med rolige nyanser på alt fra vegger til møblement. Store vinduer slipper naturlig lys gjennom boligen.

– Man får naturen inn, så selv om vi bor i byen, ser vi ut på det grønne om sommeren og det hvite om vinteren, sier Hinkel.

Jeg liker at øya står fritt. Den blir nesten et eget objekt som skiller seg ut, sier Hinkel. Veggene er malt i fargen “School house white”. – Den har mye karakter og et fint skjær i seg, om sommeren er den ganske varm og i vinterlys kan den se ganske hvit ut, mens andre ganger er den nesten grønn.

© Nadia Norskott

Materialpaletten går igjen, også i vindusforingene. Det gir en varm kontrast til de lyse veggene og skaper en fin helhet i boligen. Spisebordet har Hinkel bygget selv og benken er nok et eksempel på hvordan du kan få mye ut av begrenset arel. – På en benk er det plass til mange mennesker, sier Hinkel.

© Nadia Norskott

En hårfin balanse

– Det er litt klisjé å si det, men når man kommer hjem, vil jeg at det skal være zen. Jeg ønsker å bo pent. Som arkitekt tegner man kanskje litt crazy ting, så da er det ekstra godt ikke å ha en masse rare ting hjemme. Slik blir det balanse.

Boligen har to bad. Et mindre nede og et større oppe med japanske fliser og lyst terrazzo-gulv. – Det hele handler om balanse. Fordi vi valgte å gå for noen enkle og forholdsvis rimelige fliser, kunne bruke mer av budsjettet på fine armaturer, sier Hinkel.

© Nadia Norskott

Vi har saltak og full takhøyde oppe, med over tre meter på badet. Det gir vakkert overlys, og etter å ha bodd hele mitt voksne liv i leilighet uten naturlig dagslys på badet, er det veldig deilig med vindu. Når du ligger i badekaret kan du se himmelen. Det er litt luksus, men jeg har badet bare en gang, sier Hinkel og ler.

© Nadia Norskott

Klesskapet er en IKEA-hack, med IKEA sine Pax-skap som utgangspunkt, og spesiallagde fronter av møbelsnekker Kvist Vinkel. Fargen på veggen er «Shaded White» fra Farrow & Ball.

© Nadia Norskott

Kledningen på boligen er beiset gran. – Det er et veldig enkelt hus, men vi ønsket å gi fasaden en karakter og rytme, som kunne gi den noe ekstra, sier Hinkel. På sikt er planen at hagen skal utvikles etter samme ide som boligen, inspirert av japansk arkitektur og rene linjer

© Nadia Norskott