© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Oslo-villaen ble totalrenovert: – Alle valg vi har tatt, springer ut fra tanken om at ting skal vare

Med skrekkblandet fryd og samt god hjelp fra interiørarkitekter ga paret seg i kast med å renovere den 110 år gamle villaen - se resultatet her!

Paret som kom inn på kontorene til Scenario Interiørarkitekter, utstrålte en blanding av panikk og full kontroll.

– De kom inn her litt sånn «Shit, vi har kjøpt en hundre år gammel villa. Hva gjør vi nå?» ler interiørarkitekt Fredrik Dørum Bull.

Etter en befaring i boligen konkluderte han og kollega Marte Topaas med at den fremsto som kald og upersonlig, og at rommene manglet definerte bruksområder.

– Eierne så potensialet og visste at huset kunne bli det de trengte, men alle veggene var hvite og belysningen monoton. Det skapte et veldig kjølig inntrykk, sier Fredrik.

Peisstuen er husets sentrum og må tåle en del trafikk. Den er innredet med en eklektisk samling gode lenestoler, med den originale peisen som et slags bindeledd. Bordet Tobi Ichi, inspirert av japansk minimalisme, er fra B&B Italia. Stolene er Utrecht Baby fra Cassina, Cuba fra Carl Hansen & Søn og Kangaroo fra Cassina. – Vi gikk helt opp i å finne den perfekte stolen, og prøvde mange. Mange! sier Fredrik D. Bull fra Scenario Interiørarkitekter. Under stolene ligger teppet Biblioteket fra Asplund, tegnet av Emma Olbers, først for kunstbiblioteket i Stockholms Nasjonalmuseum. På veggen, malt i nyansen Lamp Room Gray No. 88 fra Farrow & Ball, henger et verk av Ann Iren Buan/OSL Contemporary.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Den siste stolen i gruppen ved peisen er Little Petra fra &Tradition i saueskinn. Fra peisestuen ser man inn i tv-stuen, forbi taklampen Fresnel av Dirk van der Kooij. – Lampen er 3D-printet av resirkulert plast og gir et utrolig fint lys som bølger utover rommet. Vi har fullstendig rekonstruert belysningsplanen for boligen, som ble pusset opp den gangen man skulle ha downlights overalt. Det gir et veldig flatt og kjedelig lys. Vi har innført skygger, som utgjør en stor del av atmosfæren, sier Fredrik D. Bull. Han har for øvrig tegnet lysestaken Akolytt/ Kollektedby, som står på bordet.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Målet var å skape et hjem

For ham var paret rene drømmekunden, mest fordi de var opptatt av at det ikke skulle tas noen snarveier. Alle detaljer er veloverveide, noe som forklarer hvorfor det har gått to år siden de først møttes. Tiden har gått med til en fullstendig overhaling av alle overflater i huset, som består av 395 kvadratmeter fordelt på tre etasjer og kjeller – med tilgang til en underjordisk garasje. Huset ligger godt plassert i en stor, velstelt eplehage.

– Til tross for historien og velstanden som preger boligen, og som absolutt er ivaretatt, var målet å skape et hjem. De er unge og har en aktiv livsstil med små barn, og de ønsket at boligen skulle reflektere dem, sier Fredrik.

TV-stuen er et yndet samlingssted, ikke minst på grunn av tv-en fra B&O. Mex-Hi-sofaen fra Cassina er valgt fordi eierne ønsket en sofa de ikke måtte rydde puter i, og som hadde plass til alle og tåler bruk. Noen puter og pledd får likevel være med, designet av John Pawson fra Teixidors/Noes og Andreas Engesvik/Fram Oslo. Stuebordene Epic fra Gubi er i travertin, skulptur fra Løvfall. De motoriserte gardinene og opphenget er fra Notto. Den dekorative belysningen er spesialkomponert for rommet av Scenario, med flere krystallkulependler fra Bocci montert på en kasse som også skjuler varmepumpen. Stol fra Fredericia.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Siktlinjen fra peisstuen går helt ned til hovedinngangen og viser både den veloverveide fargepaletten og hvordan den er brukt til å gi dybde og utnytte de spesielle dagslysforholdene i hvert rom, men også for å skap særpreg. Gangen, nederst, er malt i den mørke nyansen London Clay No. 244, mens hallen er lunere, i Stony Ground No. 211. Til slutt kommer man inn i sentrum, som er lysere og friskere i nyansen Lamp Room Gray No. 88. Alle fargene er fra Farrow & Ball.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

En 110 år gammel villa i Oslo er varsomt oppgradert, fargesatt og innredet til å huse en moderne familie. Gulvet er originalt fra byggeåret, i såkalt fransk mønster, og veggene er malt i nyansen Mouse’s Back No. 40 fra Farrow & Ball. Spisebordet er spesiallaget for rommet og familiens behov, av Nesje, mens stolene er fra Cassina. På bordet står en vase paret har hatt lenge, og en skulptur av Løvfall. Fotokunsten av Gro Sævik er trykket på speil, som reflekterer dagslyset inn i rommet. Taklampen er tegnet av Gino Sarfatti for Asteps Le Sfere-kolleksjon, denne har 16 kupler.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Bevarte historiske detaljer

Det kan absolutt se ut som arbeidet har lykkes. Boligen er et sammenvevd resultat av klassisk arkitektur, der viktige detaljer er ivaretatt og fremhevet, og utstrakt bruk av møbeldesign. Resultatet er på ingen måte typisk norsk, men langt fra fremmed. På noen måter kan man si at interiøret blir en bakgrunn for livet som skal leves der, samtidig som hvert eneste objekt, helt ned til fargepaletten, er interessante i seg selv.

– Vi brukte ikke energi på å gjøre noe med planløsningen, den fungerte godt bare vi fikk gitt hvert rom sin definerte oppgave. For å lykkes benyttet vi møblering, materialer, belysning og farger helt bevisst. Ettersom husets fasade er fredet, synes vi dessuten det er fint å bevare så mye som mulig av de historiske detaljene inne. Vi har tatt med oss videre en slags intensjon, uten at den har diktert arbeidet, sier Fredrik.

Kjøkkenet fra Studio Kvänum har fått ny farge, Skog – en av Kvänums originalnyanser – men er ellers som det var. Gulvet er pusset opp og behandlet i samme Osmo- hardvoks som ellers i etasjen, mens veggene har fått ny farge, Drop Cloth No. 283 fra Farrow & Ball. Lampene består av et bronserør med en enkel pendel i enden og er fra Workstead/Kollektedby og Industrial.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Kvänum-kjøkkenet har fått nye knotter i mørk messing fra København Møbelsnedkeri/ Studio Kvänum. Vegglampene Cone and Sphere er fra Areti, stang til oppheng og grytering fra Kollektedby, håndlaget kost fra Poppy Lawman.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

På kjøkkenet er det laget spiseplass til familien, med spesialbygget sittebenk i karnappet. Like utenfor bildet er det bygget en ny peis i gruestil, for å ytterligere understreke husets epoke, men også for å fremheve kos og familietid. Legg merke til at gulvlisten, som er gjenskapt fra en original list et annet sted i boligen, er videreført på benken. Bordet er designet av Scenario og laget av Nesje, stolene er fra Fredericia og taklampen Drop One Grouping fra Original BTC/Studio Kvänum.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Det ene av boligens to bad. Fliser fra Etruria/Fagflis danner en høy brystning, og øverst er veggen malt i nyansen Purbeck Stone No. 275 fra Farrow & Ball. Møbelet er tegnet av Scenario Interiørarkitekter. Skuffene er i malt treverk, samme nyanse som veggen, og benkeplaten er Tumas Grey fra Ellingard Collection. Armatur fra Dornbracht, knotter fra København Møbelsnedkeri. Speilet er også tegnet av Scenario og består av fem speilpaneler, der tre er antikkspeil med Liila-lamper fra Nuura påmontert. Legg merke til fargen på stikkontakt fra Jung, som er tilpasset rommet – en detalj som går igjen i hele huset. En annen fin detalj er krakkene i eik, tegnet av Fredrik D. Bull. De får plass under servanten, slik at barna kan trekke dem ut og rekke opp til vasken selv. Skrinet er fra Fram Oslo.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

En visjon om å bevare

Kall det gjenbruk, vedlikehold eller sirkulærøkonomi; ideen om å bevare og videreføre har vært styrende. Blant annet har de beholdt det eksisterende kjøkkenet, som passer fint inn i husets arkitektur.

– Kjøkkenet er like bra i dag som da det ble satt inn, men vi syntes at fargen var litt utdatert, så vi fikk hjelp av produsenten til å velge en ny, forklarer Fredrik. Boligen var – skal det sies – godt vedlikeholdt da paret kjøpte den, men gulvet hadde behov for oppgradering.

– Det er et flott gulv, men det var veldig mørkt og slitt, så vi bestemte oss for å restaurere. Du kan tro det var noen likbleke håndverkere som kom til oss da de hadde pusset seg tvers gjennom eikefineren! Heldigvis visste de også råd. Alle parkettbitene som var for tynnslitte, ble løftet ut, fikk ny finer og plassert tilbake før hele gulvet ble pusset og behandlet med hardvoks i en spesialblandet nyanse. Nå tror jeg at det kan holde i hundre år til, sier Fredrik.

Ideen om kvalitet og varighet er også gjennomført i alt av nyanskaffelser og oppdateringer.

– Alle valg vi har tatt, springer ut fra tanken om at ting skal vare. Og om familien mot formodning skulle gå lei av noe, kan de gi eller selge det videre til noen som kan ha glede av det i mange år

En krakk fra Nikari gjør nytte som nattbord, med lampen Snoopy fra Flos.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen

Det er fem soverom i boligen, og alle har fått en oppgradering. Det er lagt nytt vegg-til-vegg-teppe fra JAB i boligens hovedsoverom, i tillegg er veggene malt. Garderoben var her fra før. Skulptur fra Løvfall, krakk fra Fredericia.

© Foto: Inger Marie Grini / Styling: Silje Aune Eriksen