© Ilona Jongepier

Els og Ken har innredet drømmehjemmet i en tidligere kirke

Når gjester kommer til middag får de seg litt av en overraskelse.

– Roen vi opplever her, er uvurderlig. Vi bor i skogkanten, og det kan ikke bli så mye bedre for friluftselskere som oss, sier Els. Sammen med ektemannen Ken, barna Louis og Marcel bor hun og hunden, katten og hønene i et gammelt kapell som opprinnelig var et gindestilleri. Det var kjærlighet ved første blikk da de så huset, og forelskelsen er der fremdeles.

Det autentiske er viktig for Els, som har en kreativ jobb, og i både hverdagen og arbeidet stoler hun på magefølelsen. Før Els møtte Ken, hadde hun ikke bodd noe sted lenger enn ti år, så for henne føles stabiliteten betryggende.

I stuen kommer lyset inn fra flere sider. De hvite vegghyllene er fra MA/U Studio for De Padova. Ved kortenden av bordet står en vintage Panton Chair fra Vitra, mens de andre stolene er fra Arper. Hengelampen Moon og designet av Davide Groppi, og det samme er bordlampen TeTaTeT.

© Ilona Jongepier

Plassen rundt den skulpturelle peisen fra Focus Fireplaces er et av favorittstedene i huset. På teppet fra ZaraHome står Elefantstolen fra Norr11.

© Foto: Dana Van Leeuwen⁠ Styling: Ilona Jongpier

En bolig med røtter i historien

Den spesielle boligen ligger i Belgia, like ved grensen til Nederland. Rundt 1894 ble destilleriet gjort om til kapell, og de to fløyene ble brukt som stall. På 1930-tallet ble kapellet og stallene solgt til pastor Albert Naveau.

Han grunnla et naturhistorisk museum og en barnehage, og organiserte også ferieleirer der. På 1990-tallet renoverte de tidligere eiere bygningene, men dessverre uten å ta hensyn til det opprinnelige, så da Els og Ken kjøpte huset, bestemte de seg for å sette det i stand med respekt for husets historie og stil.

I selve kapellet er alt bevart, inklusive marmorgulvet og alteret med kors, altertavle og vakre blyglassvinduer.

Gulvet er lagt med murstein fra Wienerberger, og den er brukt både inne og ute. Betongvasken er fra Desco og kranen fra Vola. Verket på veggen er av Eva Hendriks, og hengelampen er Candela di Vals fra Viabizzuno. Døren i stål er laget av Porte V.

© Ilona Jongepier

Kjøkkenøya av betong er støpt på stedet. Skapene av finert lerk er spesiallaget, og over øya henger en lampe fra Cone Lighting. Krakken er fra Skagerak og fruktbollen fra Casa Gitane, mens kranen og såpedispenseren kommer fra Quooker.

© Ilona Jongepier

Med respekt for det gamle

De har valgt å benytte de samme materialene som tidligere har vært brukt. For eksempel er inngangen laget av samme murstein som den utenfor, og arbeidet har Kens far gjort. Og blomstertapetet fra tidligere eiere pryder fremdeles nisjer i veggene.

– Vi ville gjerne beholde så mye som mulig av husets karakter. Men oppgaven var enorm, så vi bestemte oss for bare å pusse opp venstrefløyen, og ikke høyrefløyen, selv om den faktisk er i dårligere stand. Hva vi skal gjøre med den, vil tiden vise. Kanskje sønnen vår Louis kan starte allmennlegepraksisen sin der, sier Els.

Skapene og hyllene er spesiallaget, og på øverste hylle står en Atollo-lampe fra Oluce. Det hvite sofabordet er fra Ante Quercus og skulpturen fra H&M Home. Den store bollen på gulvet er fra Kaban, og i taket er det montert Minude-spotter fra Modular.

© Ilona Jongepier

Hjemmekontoret er lyst og romslig. Skrivebordet består av en spesiallaget bordplate fra Slagwerk og bukker fra Hay. Ved siden av står en Pastoe Wire-krakk. Pendelen over skrivebordet er fra Cone Lighting, og den mørke kommoden er arvet.

© Ilona Jongepier

Et familieprosjekt

Selve renoveringsprosessen var minst like viktig som sluttresultatet, og den bekreftet hvor godt Els og Ken utfyller hverandre. Els hadde visjonene, men våget ikke sette i gang.

Ken satte i gang og dro henne med seg. Hun sto for estetikken, og han for utføringen. De lot hverandre få frie tøyler og stolte blindt på hverandre. Begge elsker rene, naturlige materialer og vakre detaljer, og de ønsket å begrense antallet materialer for å bevare roen i huset. Paret jobbet sammen med arkitekt Vera Suls, som de følte forsto ideene de hadde.

Sammen er de stolte over å ha renovert en gammel historisk bygning, og de håper at den vil stå i mange generasjoner til.

I enden av sofaen fra Karup har hunden fått sin egen plass på puffen More. Trekrakken er fra Bicci de’ Medici, og ved vinduet står lampen Taccia fra Flos.

© Ilona Jongepier

I det gamle kirkerommet holder familien ofte middagsselskap. Bordet og stolene er fra Ethnicraft, teppet er fra Zara Home, og den store lampen heter Månen og kommer fra Davide Groppi.

© Ilona Jongepier

Kom nærmere seg selv i naturen

– Jeg var et realt bymenneske, men ved å bo her har jeg oppdaget nye sider ved meg selv. Tettere på naturen har jeg kommet nærmere meg selv. Av og til kjører jeg inn til byen for å få litt «urbant stimuli», men jeg er alltid takknemlig for å komme hjem igjen. Jeg tror jeg lider av JOMO, «the Joy Of Missing Out», siden vi har valgt å bosette oss her, ler Els.

Gulvet på badet er hvitoljet furu. Badekaret og kranen er fra Desco, og inneskoene er fra Zara Home.

© Ilona Jongepier

Baderomsmøbelet er laget av laminat. Vaskene og kranene er fra Desco og de avlange flisene fra 41zero42.

© Ilona Jongepier

Sengeteppet er fra Zara Home og sengen fra Auping. Hengelampen er fra Grok Lighting og de små figurene fra Studio Kure. Putetrekkene kommer fra By Mölle.

© Ilona Jongepier