Hjemme hos stylistene - Skandinavisk renhet

Stylist Susanne Swegen vet hva hun liker, er tro mot egen stil og investerer kun i ting som har et liv etter henne.

© Inger Marie Grini

Susanne Swegen

Svenske Susanne kom til Norge for 20 år siden, og har jobbet som stylist både her og i hjemlandet siden det. Hun bor i et arkitekttegnet hus i funkisstil fra 2001 på Blommenholm i Bærum.

© Inger Marie Grini

Tredje og øverste etasje i Susannes hus får lys fra alle kanter.

– Det er et helt fantastisk rom, med stue, spisestue, kjøkken og hjemmekontor, forteller Susanne, som har supplert med lyse vegger og ditto innredning for å maksimere lysmengden. Den blikkfangende stålampen er Akari UF3-Q av Isamu Noguchi i 1953 fra Vitra.

– Lampen hadde jeg på ønskelisten lenge, lenge, men den er jo så dyr! Så da Vitra hadde flyttesalg og jeg kunne kjøpe den til 80 prosent av prisen, slo jeg til. Den har et bitte lite hull på baksiden, men det synes jo ikke, sier hun. – Jeg elsker den!

© Inger Marie Grini

Susanne og mannen sitter ofte foran peisen og koser seg med frokosten, eller serverer drinker til gjester før middag her. Lenestolene er fra Designers Guild, gulvet fra Bolia og bordet funnet i Milano for en årrekke siden.

Tro mot egen stil

Hva er et godt hjem for deg?

– Et godt hjem er et hjem der du føler deg trygg og avslappet.

Hva sier hjemmet ditt om deg?

– Det er preget av filosofien min, «I need white walls to think». I jobben min jobber jeg med så mange ulike kunder og oppdrag hele tiden, at jeg trenger et «rolig lerret» hjemme.
Jeg elsker mye lys og luft, og det har jeg her. Her gjenspeiles også interiørstilen min, som er lys og skandinavisk.

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Jeg tenker langsiktig og prøver å være miljøbevisst. Jeg tenker gjennom hva jeg ønsker meg eller trenger, og kjøper dyrere ting med kvalitet – som dermed kan fortsette livet hos
noen andre etter at jeg er ferdig med dem. Jeg lar meg sjelden påvirke av trender, vet hvilken stil jeg liker og er tro mot den.

© Inger Marie Grini

Susanne og mannen lette lenge etter et spisebord. Det skulle være rundt, som en motvekt til alt det firkantede i huset, men alt de likte var langt utenfor budsjettet. Løsningen? En endevendt blomsterpotte med påmontert.

Historieforteller

Hvorfor ble du stylist?

– Det var som om lynet slo ned da jeg som student kom over et oppslag om at skolen skulle starte en dekoratørlinje. Det ble starten på karrieren min, og etter endt utdannelse fikk jeg
jobb hos Åhléns og NK i Stockholm, hos Ikea og med Ikeakatalogen – som jeg fortsatt jobber med.

Hvordan jobber du?

– Jeg jobber med alle slags interiøroppdrag, både kommersielt og redaksjonelt, jeg gjør messer, tv-reklame, konsepter og forelesninger, samt private engasjement.

Hva tenker du om stylistens rolle som historieforteller?

– Vår jobb er å lage vakre bilder som fremhever et produkt. Vi kan være med på å bygge opp og løfte frem merkevarer, forme en identitet, utvikle et konsept. I Norge er stylistene ennå
ikke like anerkjent som de for eksempel er i Sverige, men vår ekspertise må ikke undervurderes – den kan bidra til at en merkevare eller et produkt får en helt annen suksess enn den
ville fått uten vår fortellingsevne.

© Inger Marie Grini

Når jobben din er å lage det vakkert, er det ikke rart at hjemmekontoret også er det. Det 2,5 meter store skrivebordet kan av og til være litt mer rotete, avslører den selverklærte interiørnerden Susanne, men for det meste liker hun å ha det slik. Understellet er laget av en sveiser, bordplaten er lakkert mdf, lampen er PJ72 fra Örsjö og plakaten er fra Henie Onstad.

Drivkraften

Hvordan kan stylisten inspirere til bedre livskvalitet?

– Stylister har et spesielt godt øye og et talent for å sette sammen farger, teksturer og materialer som passer sammen.
Det kan være fra å kombinere vakre stilleben til å løse oppbevarings- eller stylingutfordringer. Våre veltrente øyne ser dybde, balanse, farger og former, og klarer å identifisere det som utgjør et godt interiør og dermed også et godt hjem.

Hvordan kan stylisten påvirke hvordan vi forbruker varer og tar hensyn til kloden vår?

– Vi har makt til å påvirke gjennom å jobbe med og anbefale produkter av god kvalitet.

Hva driver deg som stylist?

– «Alt som kan bli vakrere». Å få jobbe med det jeg elsker, og å møte spennende og dyktige mennesker.

Hva er din stylingsignatur?

– Renhet.

Hva er drømmejobben?

– Alt som kan gjøres vakrere

© Inger Marie Grini
  • – Jeg elsker svarte jernprodukter, forteller Susanne. Den lille lysestaken fant hun i en vintagebutikk. *
© Inger Marie Grini

Som stylist er Susanne alltid på jakt etter «props», tilbehør som lager den rette stemningen. Hun samler dem ofte opp i vinduskarmen og lager små stilleben av dem, så er de alltid klare til pakkes ned og bli med på jobb.