Her pleide det å stå biler på rekke og rad

Den hippe studioleiligheten i London var tidligere et garasjeanlegg.

© Sam Eichblatt/Chili Media/House of Pictures

En trekledd skyvedør skjuler tv-stuenfra den galleriaktige gangen utenfor. Møtene mellom betong og treverk er markante og stemningsgivene gjennom hele boligen.

© Sam Eichblatt/Chili Media/House of Pictures

Materialmiksen i soverommet (til høyre) er det perfekte eksempel på hvordan man myker opp et relativt hardt utgangspunkt. Varmt treverk og ulltekstiler gjør underverker. Takviften er fra Hunter.

Fra soverommet leder nærmest usynlige dører inn til badet, med badekar fra Albion Bath.

© Sam Eichblatt/Chili Media/House of Pictures

– Spøkelset fra garasjetiden er fortsatt her i form av betongtaket og -søylene, sier arkitekten, som er opptatt av å bevare historien i eksisterende arkitektur.

– Jeg har aldri likt denne tankegangen om at alt som har vært, skal rives bort, bare for å oppnå et nytt uttrykk. En del av denne leiligheten er derfor fortsatt temmelig rå og fabrikkinspirert, mens for eksempel kjøkkenøya egentlig er ganske åttitalls, forklarer han.

Ved å ta vare på sjelen i den opprinnelige strukturen og å tilføre varme og luksus i interiøret, har arkitekten skapt et moderne, innbydende hjem.

© Sam Eichblatt/Chili Media/House of Pictures

Synlige konstruksjoner, kjøkken med industripreg og en miks av stein- og trematerialer er med på å bygge opp om en rå og autentisk følelse. Likevel er leiligheten også både moderne og eksklusiv, mye takket være stramme designmøbler, detaljer i valnøtt- og mørkt tre på vegger og tak. Og ikke minst er spillet mellom lys og mørke, mellom skygge og sol, avgjørende for hvorfor leiligheten har oppnådd en slik umiddelbar wow-effekt.

Tozer beskriver prosjektet som «en fotballbane av rette linjer og rom». Skyvedører og faste vegger definerer ulike soner for privatliv, og skaper flere lukkede rom innover i hjertet av leiligheten. Motsatt er det Londons skyline som danner rammene om kjøkken- og stuerommet, takket være store gulv-til-tak-vinduer som Tozer var kjapp med å sette inn da han så den fantastiske utsikten.

© Sam Eichblatt/Chili Media/House of Pictures

Det er kanskje ikke så lett å få øye på det med en gang, men denne store London-leiligheten er bygd inn i et gammelt garasjeanlegg. Og det finnes faktisk ett punkt i den store leiligheten hvor du kan stå og se utover og si til deg selv: «Jepp, det var faktisk en garasje her en gang.» Punktet befinner seg borte i hjørnet ved de store stuevinduene, når du står og ser innover i hjemmet. Fra denne vinkelen møtes de tydelige betongkonstruksjonene i både tak og søyler, og garasjetiden føles med ett litt nærmere. Men som med så mange av arkitekt William Tozers arbeider, er denne leiligheten verken overtydelig eller åpenbar. Leiligheten befinner seg i et gammelt fabrikkbygg som mest sannsynlig ville blitt jevnet med jorden på 80-tallet, hadde det ikke vært for at det hersket en sterk fascinasjon for New York-aktige loft i London på den tiden.

Relaterte artikler