Gammel smie ble til avslappende oase

Med grønne vekster og industrielle detaljer er en gammel smie blitt til en avslappende oase for familien på seks.

Nordhavn
© Gert Skærlund Andersen

Det U-formede huset rammer inn en stor atriumgård, som blir til en ekstra stue i sommerhalvåret. Planter og vekster skaper en hyggelig atmosfære på uteplassen, og står i organisk kontrast til den stramme trappekonstruksjonen som leder opp til takterrassen. Fasaden i tre er tjærebehandlet i tråd med gamle tradisjoner, som et nikk til byggets historikk.

En gammel smie

Nordhavn i København er et område i stor utvikling. Nye boliger bygges, mens de mange gamle industribygningene tas vare på gjennom smakfulle renoveringer.

Et av disse er en gammel smie, som er blitt gjort om til en 280 kvadratmeter stor bolig med takterrasse – perfekt størrelse for familien Blichfeldt på seks.

Spiseafdeling
© Gert Skærlund Andersen

I familien Blichfeldts hjem i Nordhavn i København mykes husets stramme linjer opp ved hjelp av møbler og detaljer i organiske former. Her har en stram gasspeis fått skulpturelt selskap av to blå Pelikanlenestoler designet av Finn Juhl på 1940-tallet.

Med sans for historie

Visjonen for området er å bevare så mye av den opprinnelige arkitekturen som mulig. Hjemmet er pusset opp med hensyn til byggets historie, og restriksjoner i form av adkomst og plassering av vinduer er fulgt. Det endelige resultatet er både autentisk og moderne.

Nordhavn
© Gert Skærlund Andersen

Store glassvegger samler ikke bare rikelig med dagslys, de gir gjennomsyn fra store deler av huset. Slik skapes en lys og romslig atmosfære. Ønsker man litt privatliv, kan vinduene dekkes til med okerfargede velurgardiner – en lun kontrast til det industrielle uttrykket som ellers preger hjemmet.

Bevarer det autentiske uttrykket

Restriksjonenes begrensninger har vært vært en interessant utfordring for familien, og har vært med på å at gi hjemmet karakter som de har videreført til innredningen.

Lisbeth Blichfeldt
© Gert Skærlund Andersen

Lisbeth Blichfeldt ses her med sine egendesignede tekstiler ved spisebordet, som også fungerer som hennes arbeidsbord.

Innredning med rå materialer

Interiøret er bygget opp rundt rå materialer i betong, jern og industrielle fliser, med lune kontraster i naturlig tre – for ikke å nevne tekstiler.

Køkkenet
© Gert Skærlund Andersen

Gulvet i eik strekker seg over hele etasjen og binder de ulike sonene nydelig sammen. De runde, dekorative taklampene Slim fra Sattler er en fin motvekt til Uno form-kjøkkenets stringente uttrykk.

Det myke uttrykket møter det harde

De myke tekstilene gir hjemmet varme og tar bort litt av brodden i det industrielle uttrykket. For Lisbeth, som har arbeidsplass i hjemmet, var det viktig at omgivelsene ville være inspirerende for henne og at det var nok lys. For som hun forteller er lyset en essensiell faktor når man arbeider med farger og tekstiler.

Stuen
© Gert Skærlund Andersen

En lang Eilersen-sofa strekker seg langs den ene veggen i stuen, og utgjør en behagelig avslappingssone sammen med Hunting Chair-stolen av Børge Mogensen, produsert av Fredericia Furniture. Pinoldøren dekket i bladkobber skiller spiseplass og stue, og fungerer også som lyddemper og vakker dekor – den gylne overflaten sprer en helt egen glød i rommet. Oljemaleriet er av Louise Haaber Borchers.

Hyggekrog
© Gert Skærlund Andersen

Atriumgården er en aktiv del av hjemmets uttrykk. Glassflatene og nærheten til uteområdet gjør at helheten føles åpen, samtidig som arkitekturen skaper lune, hyggelige kroker rundt hvert hjørne.

Et hjem med natur

Lisbeth er svært inspirert av havet og naturen i arbeidet sitt, og har lagt vekt på å omgi seg med elementer fra naturen også hjemme.

Hyggekrog
© Gert Skærlund Andersen

Familien har flere gode steder å trekke seg tilbake til, så som i sofaen fra 1000 Chairs, som har selskap i Aim-pendelen av Ronan & Erwan Bouroullec fra Flos.

Med havet som utsikt

Bygget er U-formet og omkranser en hyggelig atriumgård. Med svarte karmer og utvendige ståltrapper som leder opp til takterrassen med utsikt over havet, sendes tankene mot New York og den pulserende storbyens industrielle arkitektur.

Køkkenet
© Gert Skærlund Andersen
  • På kjøkkenet er veggen bak kokesonen dekket med grå fliser, mens benkeplatene er i stål. Slik underbygges en stram, nesten storkjøkkenaktig følelse, som med skapfronter i røkt eik fra Uno form likevel ikke oppleves kald.*

Det beste av to verdener

– På taket har vi plantet ulike nytteplanter og busker, hvor vi høster både solbær, rips, bringebær, stikkelsbær og jordbær. På den måten føler vi at vi er litt i naturen midt i byen. Det er utrolig koselig.

Spisestue
© Gert Skærlund Andersen

Kjøkkenøya har innebygget barløsning, hvor High Stool-krakkene av Space Copenhagen for Mater har fått plass. I forgrunnen skimtes et spisebord i eik, tegnet av familiens venn Rasmus Friis, sammen med Hans J. Wegners Y-stol, produsert av Carl Hansen & Søn. W103 Sempé-pendelen over spisebordet er designet av Inga Sempé for Wästberg, og føyer seg fint inn sammen med rommets øvrige svarte aksenter.

Tagterrassen
© Gert Skærlund Andersen
Tagterrassen
© Gert Skærlund Andersen

Takterrassen er enestående. Her er det plass til å holde store selskaper eller bare nyte litt sol i fred og ro. Bygningens vegger er malt i en svensk-rød-farve, som står flott mot den blå himmelen, det lyse treverket, det grønne gresset og det mørke rekkverket.