Fremtidsbyen
I fremtidens byer skal vi bo i bygg som både løser urbaniseringens utfordringer og forebygger klimaendringer.
© Lendager Group
I en verden der vi ser raske klimaendringer kombinert med en økt tilflytning til byene, tenkes det stadig ut mer miljøvennlige løsninger for hvordan vi skal bo.
I København har arkitektgruppen Lendager Group utviklet et helt nytt boligområde, der de tegner et bilde av hvordan fremtidens boliger både kan tilrettelegge for grønnere omgivelser og ta ansvar for klimaendringene. Arkitektkontorets filosofi er at avfall ikke eksisterer overhodet. Alt – bygninger, mennesker og byer – er ressurser som alltid representerer en verdi.
I prosjektet Ressourcerækkerne, som skal stå ferdig i 2019, kombinerer de nybygg med eksisterende bygninger som ellers ville ha forfalt eller blitt revet. Gjennom å utvikle nye metoder til å inkludere også de eksisterende materialene, vil de nyoppførte bygningene redusere sitt eget CO2-regnskap med opp til 70 prosent i konstruksjonsfasen, fordi de gjenbrukte materialene allerede har hatt et liv.
På den måten kan urbaniseringen imøtekommes på en miljøriktig måte. Tanken er denne: Murstein fra etterlatte bygninger brukes direkte i byggingen av nye. I dette tilfellet er det murstein fra de historiske Carlsbergbryggeriene som er skåret ut i firkantede moduler, dermed unngår man problemet med gammel mørtel som ikke kan løsrives.
FELLESSKAP. Delingsøkonomi er et sentralt prinsipp i bebyggelsen og utendørsarealene. Menneskene som bor i Ressourcerækkerne vil bo i nært fellesskap, og kan blant annet dele på avlingene fra sine små takhager.
I